Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren wekelijks prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Er is een warme naherfst in zicht, want Anne Ardon roept deze week alle tegenstanders van Zwarte Piet op om actief te protesteren.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Er is al veel geschreven over de behandeling van vooral zwarte demonstranten die onderweg naar Dokkum waren om te protesteren tegen Zwarte Piet. Gelukkig zijn steeds meer mensen het erover eens dat het schandalig is dat het vreedzame en aangekondigde protest afgebroken moest worden en zien steeds meer mensen in dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is. Mooi dat dit inzicht meer mainstream wordt, maar hoe gaan we nu verder? Ik heb een paar ideeën voor de komende weken en voor de intocht van volgend jaar.

Waar staan we nu?

Het uiterlijk van Zwarte Piet verandert in Rotterdam. Dit is de conclusie van overleg tussen Sint Nicolaas Intocht Comité (bestaande uit leden van het Rotterdams Studenten Corps) en Platform Rutu, een organisatie die de belangen van de Afro-gemeenschap in Rotterdam vertegenwoordigt. Na deze gesprekken beseften de studenten dat het tijd is om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen: “als mensen zich serieus racistisch bejegend voelen, is de tijd voor verandering gekomen”, aldus één van deze studenten. Ondanks dat zij dus inzien dat Zwarte Piet racistisch is, zal tien procent van de pieten ook na 2019 zwart blijven. De racistische karikatuur zal dus nog niet compleet uit het straatbeeld verdwijnen, ondanks dat de organisatie zegt in te zien hoeveel schade het karakter aanricht binnen de zwarte gemeenschap. Het is daarom belangrijk om je uit te blijven spreken tegen Zwarte Piet.

1. Steun de activisten écht

Een aantal activisten is al jaren bezig om racistische karikaturen binnen het Sinterklaasfeest aan de kaak te stellen. Vaak werden zij ontvangen met hoon en spot. Na veel en vaak onbetaald werk van hun kant begint er eindelijk een verandering op te treden in het uiterlijk van Zwarte Piet, zowel in de grote steden als daarbuiten. We moeten dit werk van deze mensen op de voorgrond erkennen. Dit kan met financiële steun (donaties) aan de organisaties die onvermoeid protesten en acties blijven organiseren (zoals Doorbraak.eu, Kick Out Zwarte Piet en Nederland Wordt Beter), of door deze mensen een podium te bieden. Boek ze eens voor een lezing. Maar er zijn ook veel individuele mensen of kleine groepjes bezig om zich in te zetten tegen Zwarte Piet. Steun deze mensen, misschien wel je collega, die hiermee bezig zijn. Neem het voor ze op – en niet alleen op Twitter, maar ook in de vergaderkamer op je werk.

2. Ga de confrontatie aan

Ook in de publieke ruimte kun je de komende tijd nog volop de racistische karikatuur van Zwarte Piet tegenkomen. Op het internet zijn talloze voorbeeldbrieven te vinden die je naar winkels, werk en andere locaties kunt sturen als je racistische karikaturen tegenkomt, specifiek met de vraag: wat gaan jullie doen om dit te veranderen? Ook ouders kunnen een rol spelen in het verzet. Een vriendin van mij mailde de school van haar kinderen ruim voor sinterklaastijd met de vraag wat “het pietenplan” was en dat ze graag regenboogpieten kwam helpen schminken.

3. Sluit je aan

Als je maatschappelijke verandering wilt doorvoeren, moet je niet passief blijven kijken naar het werk van activisten, maar zelf, in je eigen omgeving, kritisch reageren op racistische uitingen. Arzu Aslan stelde op Twitter de vraag: “Is iedereen die zich nu uitspreekt tegen de schandalige gebeurtenissen rondom Dokkum volgend jaar aanwezig bij de demonstratie?” Een treffende constatering dat veel activisme –ook het mijne – te vaak alleen online plaatsvindt en te gemakzuchtig is.

4. Tot volgend jaar op de Erasmusbrug

Ook in Rotterdam is er elk jaar een grote demonstratie tegen Zwarte Piet. De Rotterdamse gemeenschap begint steeds beter te snappen dat Zwarte Piet een symbool uit het verleden is. Laten we dat volgend jaar op de Erasmusbrug met zijn allen laten zien, zodat Sinterklaas snel een feest voor álle kinderen is.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anne Ardon

Anne Ardon

Anne Ardon (1995) woont sinds een aantal jaar in Rotterdam. Naast student Crisis and Security Management is ze oprichter van het feministische platform Stellingdames.nl.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 9 reacties
 1. Profielbeeld van Bert
  Bert

  Anne Ardon is geboren in 1995. Het is niet ongebruikelijk dat mensen van haar leeftijd denken dat ze de wijsheid al in pacht hebben. Over een jaar of twintig zal zij vermoedelijk vol schaamte terugkijken op haar jeugdige onwetendheid.
  Zwarte Piet is geen karikatuur van een negroïde persoon en is dat ook nooit geweest. Op https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/ wordt helder uitgelegd wat de herkomst is van zwarte Piet en wat de betekenis is van zijn zwarte kleur. In het artikel wordt tevens aangetoond dat Jan Schenkman niet de bedenker is van Zwarte Piet en wordt uitgelegd waarom hij Zwarte Piet een menselijke gedaante heeft gegeven.
  Anne Ardon, lees je in voordat je een column schrijft!

 2. Profielbeeld van Theo
  Theo

  Wat mij telkens weer verbaasd is dat de “anti-zwartepietisten” niet verder komen de kleur van Zwarte Piet ter discussie te stellen.
  Zwarte Piet is de helft van een duo.
  Wie A zegt moet ook B durven zeggen!
  Je denkt toch ook niet met alleen maar 1 hersenhelft?
  Waarom moet Sinterklaas telkens weer door een blanke worden gespeeld?
  Waarom Sinterklaas niet zwart smincken of waarom hem niet laten spelen door een gekleurde medemens?
  Sinterklaas = Racisme

  1. Profielbeeld van Alicia Hobbel
   Alicia Hobbel

   Allereerst is Sinterklaas geen karikatuur van een blanke. Hij heeft geen uitvergrote kenmerken van blank zijn. Hij is bijvoorbeeld niet spierwit geschminkt, zoals zwarte piet wel pikzwart is geschminkt. Het tweede is natuurlijk dat hij juist de dominante positie heeft. Afgeschilderd worden in een gunstige positie ervaren mensen niet als een belediging of vernedering. Het gaat er o.a. om dat zwart zijn wordt gekoppeld aan iets negatiefs, aan ondergeschikt zijn, slaaf zijn, dom zijn.

   1. Profielbeeld van Theo
    Theo

    Sinterklaas geen karikatuur van een blanke? Doe niet zo flauw !
    Maar dat is het punt niet.
    Waarom moet Sinterklaas perse wit zijn waarom mag hij niet zwart zijn?
    Dit is ook racisme.

 3. Profielbeeld van A. Nonny Mouse
  A. Nonny Mouse

  Good article! People should do all the things you mention, because it’s the difference between being somebody who really won’t tolerate injustice and being somebody who just lets bad things happen- like apathetic people during war time that are too scared to join the resistance etc. In this world, there are people who occupy their minds with unimportant things like whether or not to buy a new sofa, and there are other people who make good choices, like the people who protested against blackface on the bridge in Rotterdam. Kudos to you!

 4. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Hoewel wijdopen deur en spuit elf, is er natuurlijk niets mis met de geweldloze tips van Anne. Dat zij echter de beruchte Arzu Aslan opvoert als lichtend voorbeeld, 1 van de meest krankzinnige tweeps ever, maakt me licht bezorgd.

 5. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Sinterklaas is al een feest voor alle kinderen, waar en hoe wordt daar onderscheid in gemaakt? Borden met ‘niet voor aziaten’ of ‘alleen voor …’ zie ik nergens.

  De standup comedy act met als handpop de dode moslim terrorist en ‘ silence i kill you’ is ook een racistische karikatuur. Niemand die je erover hoort. Tattas be like, iedereen lekker lachen over hollandse stompzinnigheden, ook racistisch stereotypend. Waarom mag het een wel en iets anders niet?

  Maar Anne, mag een piet nog wel bruin geschminkt worden of moet het dan een afro piet zijn, want een blanke die zich bruin schminkt is racistisch, toch?! En waarom mag Piet geen Zwarte Piet heten?

  Dat een groep mensen heel hard schreeuwt, wil niet zeggen dat ze gelijk hebben.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.