Voor de harddenkende Rotterdammer

In Dwalen Door Delfshaven, een podcastserie van Vers Beton, leer je wandelend en luisterend mensen uit Delfshaven kennen. In de eerste aflevering lopen we van de Middellandstraat naar Bospolder met Alia Azzouzi (37), mede-eigenaar van lunchzaak Espresso Dates. Deze openhartige en betrokken Rotterdamse ondernemer doet bij voorkeur dingen die iedereen haar afraadt.

Op een woensdagmiddag wacht de hoogzwangere Alia ons op bij zwembad Oostervant. De plek waar ze geconfronteerd werd met haar eigen tekortkomingen, van moves in de heupen tot watervrees.
Terwijl we via de 1e Middellandstraat richting Mathenesserplein lopen, verklapt ze onder meer waar ze al sinds de middelbare school de beste Turkse pizza’s van Rotterdam haalt en waarom ze volgens haar docent Nederlands de eerste vrouwelijke burgemeester van Rotterdam zal worden. En hoe ze – ondanks waarschuwingen van haar moeder dat van koffie haar ziel zwart wordt – er uiteindelijk haar werk van maakte.
 

Dwalen Door Delfshaven - beeldmerk
Beeld door: beeld: Bram van Rijen

Alia vertelt ook waarom ze per se in haar wijk wil ondernemen en hoe haar zaak door segregatie heen breekt door zich niet in één hokje te laten plaatsen. Bij haar moskee aangekomen, wordt duidelijk hoe ze daar in haar tienerjaren bewust op zoek ging naar haar identiteit. De imam inspireerde haar vervolgens om maatschappelijk betrokken te raken.
Als Alia via de Grote Visserijstraat richting haar nieuwe woning langs het Dakpark loopt, biecht ze op waarom ze Bospolder lange tijd ‘een beetje minder’ vond en wat er aan de Schiedamseweg en de Grote Visserijstraat nog  verbeterd kan worden. Toch weigert ze naar een buitenwijk te vertrekken, omdat volgens haar ‘Delfshaven de wereld symboliseert’. Dus struinde ze jarenlang op Funda langs huizen in Le Medi, een plek waar ze automatisch zachter gaat praten.
Het verhaal eindigt voor haar deur in de wilde stadstuin. Daar houdt haar nieuwe buurman haar regelmatig uit haar slaap.

Bekijk hieronder de looproute

Dwalen Door Delfshaven wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsbudget Lokale Media van de Gebiedscommissie Delfshaven.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Tara@versbeton.nl

Profiel-pagina
Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
bram van rijen

Bram van Rijen

Illustrator

Bram van Rijen is illustrator onder het pseudoniem Nozzman en is creative bij Hoppinger.

Profiel-pagina
braakman

Florian Braakman

Fotograaf

Florian Braakman (1988) is een autonoom-documentair fotograaf. Fotografie is een manier om vragen te stellen en grip te krijgen op onze snelle alledaagse realiteit. De poëtische, associatieve en verhalende kracht van het beeld staan centraal in zijn werk.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties
 1. Profielbeeld van Noortje
  Noortje

  Ik vond dit echt enorm leuk om naar te luisteren!
  Ik ben nog niet bij de espressobar geweest maar zet hem zeker op mijn lijstje, leuk om dan al deze achtergrond informatie te hebben. Succes met dit format, ga zo door!

 2. Profielbeeld van Joey
  Joey

  Leuk! Moeten jullie vaker doen, met andere wijken (of dezelfde wijken maar andere routes.. of personen… gewoon vaker doen).

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Ha, grote dank! En goed nieuws: het is een vierluik in Delfshaven!. Opname 2 vindt maandag plaats, publicatie begin december!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.