Dwalen Door DelfshavenHuman interest8 november 2017

Dwalen Door Delfshaven #1: van Middelland naar Bospolder met Alia Azzouzi (Espresso Dates)

Beluister de podcast en wandel de route

In Dwalen Door Delfshaven, een podcastserie van Vers Beton, leer je wandelend en luisterend mensen uit Delfshaven kennen. In de eerste aflevering lopen we van de Middellandstraat naar Bospolder met Alia Azzouzi (37), mede-eigenaar van lunchzaak Espresso Dates. Deze openhartige en betrokken Rotterdamse ondernemer doet bij voorkeur dingen die iedereen haar afraadt.

Op een woensdagmiddag wacht de hoogzwangere Alia ons op bij zwembad Oostervant. De plek waar ze geconfronteerd werd met haar eigen tekortkomingen, van moves in de heupen tot watervrees.

Terwijl we via de 1e Middellandstraat richting Mathenesserplein lopen, verklapt ze onder meer waar ze al sinds de middelbare school de beste Turkse pizza’s van Rotterdam haalt en waarom ze volgens haar docent Nederlands de eerste vrouwelijke burgemeester van Rotterdam zal worden. En hoe ze – ondanks waarschuwingen van haar moeder dat van koffie haar ziel zwart wordt – er uiteindelijk haar werk van maakte.

 

Dwalen Door Delfshaven - beeldmerk
Beeld: Bram van Rijen

Alia vertelt ook waarom ze per se in haar wijk wil ondernemen en hoe haar zaak door segregatie heen breekt door zich niet in één hokje te laten plaatsen. Bij haar moskee aangekomen, wordt duidelijk hoe ze daar in haar tienerjaren bewust op zoek ging naar haar identiteit. De imam inspireerde haar vervolgens om maatschappelijk betrokken te raken.

Als Alia via de Grote Visserijstraat richting haar nieuwe woning langs het Dakpark loopt, biecht ze op waarom ze Bospolder lange tijd ‘een beetje minder’ vond en wat er aan de Schiedamseweg en de Grote Visserijstraat nog  verbeterd kan worden. Toch weigert ze naar een buitenwijk te vertrekken, omdat volgens haar ‘Delfshaven de wereld symboliseert’. Dus struinde ze jarenlang op Funda langs huizen in Le Medi, een plek waar ze automatisch zachter gaat praten.

Het verhaal eindigt voor haar deur in de wilde stadstuin. Daar houdt haar nieuwe buurman haar regelmatig uit haar slaap.

Beeld van Florian Braakman

Bekijk hieronder de looproute

Dwalen Door Delfshaven wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsbudget Lokale Media van de Gebiedscommissie Delfshaven.

Reageer of deel op Social Media

Tags:alia azzouzi, Delfshaven, Middelland, Spangen en wandelen

Secties: Dwalen Door Delfshaven en Human interest

kaart: Espresso Dates, Middellandplein, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *