Voor de harddenkende Rotterdammer

Totaal verkeerde prioriteit, oordeelt VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans over Leo de Kleijns pleidooi voor een links politiek blok. “Het moet niet gaan over ‘met wie’, maar over wat we gaan doen om met deze stad nu echt de volgende stap te maken.”

mveere-karremans-versbeton
Beeld door: beeld: Marieke Veere Vonk

Ik houd van hardlopen door de stad. Langs de Rotte. Over de Brienenoord. Langs de Kuip. In 2014 heb ik de marathon van Rotterdam gelopen. Man, man, wat een pokke-end. Maar die laatste meters op de Coolsingel beschouw ik als de mooiste die ik in mijn leven heb gemaakt, al verging ik van de pijn.
In deze wereld heb je twee typen hardlopers. Hardlopers die lopen zonder muziek en hardlopers die lopen met muziek. Ik behoor tot de laatste categorie. Minder Spartaans misschien, maar ach, ik ben dan ook voor Feyenoord.
Een van mijn favoriete nummers die ik luister is van Frederique Spigt: Rotterdam. Het begint zo:
“Huizen hoog, een grijze mast,
Het wakend oog op ons gericht…”
Die laatste zin heeft verrassend veel betrekking op de komende gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Wakend of niet, op 21 maart 2018 zijn alle ogen op Rotterdam gericht. Niet omdat Rotterdam in de lift zit, maar omdat hier guur-rechts (PVV) en radicaal-links (DENK) allebei mee willen gaan doen om de zetels.
En wat krijg je dan? Lokale politici gaan zich gedragen als landelijke politici. Ze gaan opeens partijen uitsluiten en ze gaan op voorhand al ‘blokken’ vormen. Vijf (!) maanden voordat de Rotterdammer naar de stembus moet.

Om uw geheugen even op te frissen: Leefbaar wil niet met PvdA, D66 wil sinds kort liever niet met Leefbaar (hoewel ze nu samen in het stadsbestuur zitten), SP niet met VVD en PvdA, GroenLinks, NIDA en SP (het “linkse blok”) willen vooral samen aan de knoppen zitten straks. En dan vooral niet met Leefbaar en als het even kan ook niet met de VVD.
Op z’n Rotterdams gezegd: het is nu al een onoverzichtelijke politieke teringzooi. En dat terwijl Rotterdam juist nu een unieke kans heeft. Feyenoord is kampioen. In de rest van het land hebben ze nu eindelijk ook door wat een gave stad dit is. We hebben de wind in de zeilen, na decennia van tegenwind.
Dat is een enorme kans, die we hard nodig hebben. Want tegenover elk mooi lijstje waarin we nu bovenin staan, staat een heel slecht lijstje waarin we óók nog steeds bovenin staan. Tegenover de eerste plaats in de Eredivisie staan de meeste mensen met een uitkering. Tegenover een plek in de top-tien cities to visit staat een groot tekort aan betaalbare woningen. Tegenover een notering bij CNN als een van de coolste steden van Europa, staat nog steeds te veel zware criminaliteit.

Wat we nu moeten doen, is de aantrekkingskracht van de stad en de energie en het zelfvertrouwen ín de stad gebruiken om al deze dingen beter te maken. We moeten onze wind in de zeilen gebruiken om van onze stad de beste leef- en vestigingsstad van Nederland te maken. Het kan, maar dan moeten wel de schouders eronder. Na vier jaar symboolpolitiek en gedoe, straks ook in het stadhuis.
Wat hebben we dan aan partijen die alleen maar bezig zijn met aanhaken en uitsluiten? Dat belooft veel, maar niets van wat we nodig hebben. Het geeft blijk van de verkeerde prioriteiten. Het moet niet gaan over ‘wie met wie’, maar gewoon over ‘wat’. Wát gaan we doen om met deze stad nu echt de volgende stap te maken.
In antwoord op het ‘linkse blok’ ga ik dus niet in een cafeetje zitten samen met Eerdmans en met wie Wilders wel of niet naar voren schuift. Niemand zit te wachten op een “rechts blok”. Los van dat het dan een ordinair potje gillen en stoerdoenerij zou worden tussen die twee, schieten we er niets mee op.
Noem me maar naïef – ik heb als ondernemer immers geen politieke ervaring, maar ik wil straks met iedereen samenwerken, die wat van deze stad wil maken. Gewoon simpel: meer parkeerplekken, minder mensen die er anders uitzien dan jij wegzetten, meer betaalbare woningen, minder criminaliteit door meer politie en waar nodig meer veiligheidscamera’s, betere en veiligere fietspaden, minder files in de stad door een slim verkeerscirculatieplan en meer park & rides, een gemeente die ondernemers helpt en niet tegenwerkt, behoud van groen en aanleg van groen op plekken waar we aanvankelijk helemaal niet aan dachten, een metrolijn van de Kralingse Zoom naar de Kuip. Mooie, praktische politiek waar we allemaal beter van worden. Geen woorden, maar daden.
Dan hebben we over vier jaar een nóg gersere stad dan die nu al is. Alleen dan wil ik in een cafeetje gaan zitten.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Karremans

Vincent Karremans

Fractievoorzitter VVD Rotterdam

Vincent Karremans (1986) is fractievoorzitter van de Rotterdamse VVD, en daarnaast oprichter en eigenaar van internetbedrijf Magnet.me.

Profiel-pagina
mariekeveere-versbeton

Marieke Veere Vonk

Illustrator

Marieke Veere is een Rotterdamse ontwerper en illustrator. Ze studeerde illustratie en gamification aan de Willem de Kooning Academie en de University of the West of England in Bristol. Marieke Veere werkt graag in verschillende stijlen waarbij ze zich laat inspireren door de natuur en alles wat leeft.

Profiel-pagina
Lees 15 reacties
 1. Profielbeeld van J.Homan
  J.Homan

  VVD Rotterdam wil dus meer parkeerplaatsen in de stad; deze VVD ér voelt duidelijk de tijdgeest niet aan en heeft geen oog voor de toekomst waarbij vooral in het Centrum gebied van de stad, net als in andere steden die er in de wereld toe doen, de trend juist om de auto veel mindere ruimte te geven ten gunste van het verblijfsklimaat en alternatieve vervoermodaliteiten. Ga eerst op dit gebied je huiswerk maken want voor het overige zijn jullie plannen niet eens zo slecht !

  1. Profielbeeld van Vincent Karremans
   Vincent Karremans

   Eens, we moeten met de tijd mee en met de auto moeten we (zeker in het centrum) slim omgaan. Alleen, is voor veel mensen een auto ook gewoon een must. Om je kinderen naar de voetbal of hockey te kunnen brengen, om snel boodschappen te doen, om je oude vader in het bejaardentehuis op te kunnen zoeken. Dat is de realiteit. En je hebt ook gelijk dat we moeten moeten investeren in alternatieve vervoermodaliteitein. Daarom willen we ook investeren in de Rotterdamse metro door bijvoorbeeld een verbinding te leggen tussen de Kuip en de Kralingse Zoom. Want vergelijk die metro eens met andere wereldsteden. Die loopt echt en-orm achter en het ontsluit maar een klein deel van de stad.

 2. Profielbeeld van Marco
  Marco

  En hoe kun je jezelf nu fractievoorzitter noemen als je niet in de raad zit en nog helemaal niet gekozen bent?!

  1. Profielbeeld van Vincent Karremans
   Vincent Karremans

   Hi Marco,

   Heel scherp! Zo heb ik mezelf ook niet genoemd, dat is een foutje van de redactie geweest :). Ik weet dondersgoed dat ik geen fractievoorzitter ben, maar “slechts” lijsttrekker van de Rotterdamse VVD.

   Groet,

   Vincent

 3. Profielbeeld van Benjamin
  Benjamin

  Wat een nuchtere kijk op de politiek in deze fijne stad. Er moet nog veel gebeuren, maar op de Coolsingel schreeuwen ze alleen maar. Ik ben blij met je frisse kijk, Vincent. En je aanpakkersmentaliteit, gewoon het leven van de Rotterdammer stap voor stap beter maken met dingen waar het echt over gaat: lekker om de hoek, in plaats van hoog over van alles besluiten waar we niets aan hebben. Gewoon dingen doen. Mijn stem krijg je er voor!

 4. Profielbeeld van Marco
  Marco

  De VVD Rotterdam zou ik niet naïef noemen, wel nikszeggend: “In deze wereld heb je twee typen hardlopers. Hardlopers die lopen zonder muziek en hardlopers die lopen met muziek. Ik behoor tot de laatste categorie”
  Quasi diepzinnig en kompleet irrelevant. Een ordinair potje gillen en stoerdoenerij, zoals bijvoorbeeld: “politieke teringzooi”

  “Gewoon simpel: meer parkeerplekken” en “betere blablabla”. De neoliberale quatsch van de VVD in een notendop. Gewoon simpel inderdaad.

  Inhoudelijk kun je er geen chocolade van maken en dat is precies waarom de VVD nog maar drie zetels heeft in Rotterdam. Je kunt het links-islamitisch blok van SP, Nida, Denk en Groenlinks van alles verwijten, maar niet dat ze geen visie hebben. Daar kun je het tenminste nog mee eens of oneens zijn.

  1. Profielbeeld van Vincent Karremans
   Vincent Karremans

   Hi Marco,

   Ik denk dat het heel concreet is en dat is ook precies wat ik de komende vier jaar wil doen: met concrete, praktische plannen aan de slag voor Rotterdam. Daar horen ook gewoon meer parkeerplaatsen bij waar dat kan (ga maar eens ’s avonds kijken in Blijdorp), meer betaalbare woningen door meer gemeentegrond beschikbaar te stellen en een metrolijn van de Kuip naar Kralingse Zoom. Daarvoor hoef ik geen blok te vormen, maar moeten gewoon aan de slag, met iedereen die wil.

   Groeten,

   Vincent

   1. Profielbeeld van Karima
    Karima

    Welke huur- of koopprijs vindt u betaalbaar? En hoe zorgt u ervoor dat huurwoningen ook op langere termijn betaalbaar blijven voor de mensen die deze woningen gaan huren? Marktpartijen zijn tenslotte vooral geïnteresseerd in rendement op hun investering. Huurders die aangewezen zijn op de vrije huursector willen wel graag wat zekerheid dat de huur op termijn nog te betalen blijft. Denk daarbij ook aan ouderen die eerder achteruit dan vooruit zullen gaan qua inkomen. Terug naar de sociale huursector is op termijn voor steeds minder mensen weggelegd (steeds minder aanbod vanwege de Woonvisie en steeds strengere inkomensgrenzen) dus hoe gaat dat dan?

    1. Profielbeeld van Vincent Karremans
     Vincent Karremans

     Hi Karima,

     We willen vooral veel nieuwe woningen in het middensegment. Dat is tussen 650 en 1.000 maandhuur. Met marktpartijen kun je hier hele duidelijke afspraken over maken als je bijvoorbeeld gemeentegrond verkoopt of een vergunning afgeeft.

     Groet,

     Vincent

     1. Profielbeeld van Karima
      Karima

      Dat is de theorie, ja. De vraag is of de VVD dat ook gaat doen. Voorlopig zien we alleen SP-wethouders die keuze maken en daar is veel kritiek op, juist van de marktpartijen die dergelijke woningen zouden moeten bouwen en verhuren. Die willen het liefst zo’n afspraak voor een paar jaar. Maar daar zijn de huurders niet mee geholpen.

      Daarnaast verschijnen er steeds meer onderzoeken waaruit blijkt dat die zogenaamde “middeldure” woningen helemaal niet te betalen zijn voor een gezin dat een middeninkomen heeft (net boven de sociale huurgrens tot zo’n 50.000), ook de woningen van zo’n 850 euro niet dus. En goedkoper zullen ze niet worden denk ik, anders valt er helemaal niks op te verdienen voor de verhuurders.

      Dus moeten die gezinnen dan maar naar de voedselbank om te kunnen eten? Want in de sociale huur mogen ze niet wonen en kopen is voor deze groep geen optie anders hadden ze dat wel gedaan. De VVD kan toch nooit voor zo’n vorm van inkomensnivellering zijn?

   2. Profielbeeld van Marco
    Marco

    Met alle respect, maar dit is echt een slap verhaal en helemaal niet concreet.

    Vertel dan eens hoe je parkeerplaatsen in Blijdorp gaat maken? gaan we openbaar groen weghalen? Of ‘betaalbare huizen’ slopen voor parkeerplekken, zeg het maar.

    Je wilt “meer gemeentegrond beschikbaar stellen voor woningen” welke grond waar? En hoezo zou die grond nu niet beschikbaar zijn? Rotterdam heeft dit jaar 3700 woningen erbij gekregen, een absoluut record. Rotterdam zet zwaar in op transformatie van bestaande leegstaande kantoren naar appartementen en slaagt daar goed in. Leegstand is nu bijna 20% en men is nu op weg om een half miljoen m2 daarvan te transformeren. Volgens mij is dat veel concreter dan hier gratuit roepen om meer betaalbare woningen.

    Wat is het nut en noodzaak van een metrolijn van de Kuip naar Kralingse Zoom? Je vergeet dat de dagen van de Kuip geteld zijn en er een enorme gebiedsontwikkeling aan zit te komen. Maar nog belangrijker, wat gaat dat kosten? het antwoord is minimaal 2,2 miljard! vertel dan eens concreet waar we 2 miljard gaan vinden?

    Dit hele betoog blijft steken in holle frasen als “gewoon aan de slag” en “geen woorden maar daden”. Maar dat zijn we sinds Rutte wel een beetje gewend.

    1. Profielbeeld van Vincent Karremans
     Vincent Karremans

     Hi Marco,

     Als je vooral wil blijven zeiken, cynisch wil zijn en overal problemen in ziet ipv oplossingen, moet je vooral zo door gaan, maar niet op mij stemmen.

     Hier antwoord op je vragen:

     – Meer parkeerplaatsen in Blijdorp: Neem nou de Noorderhavenkade. Dat “park” wordt daar eigenlijnlijk alleen gebruikt voor honden om te kakken. Dan bouw ik daar, heel concreet, liever parkeerplekken. En als je verder door de buurt loopt, kun je zo, met een beetje creativiteit en goede wil, meer parkeerplekken uit de grond stampen.

     – Over die grond: Die wordt nu niet beschikbaar gesteld omdat de gemeente liever een prijsstijging afwacht, terwijl grond als bij de Merwedehaven en Keilehaven, maar ook op andere plekken, gewoon met tempo ontwikkeld moet worden tot betaalbare woonruimte. Dit jaar misschien 3.700, maar in 2016 1.600 (!!), terwijl het er minimaal 4.000 per jaar moeten zijn. Er is dus nogal wat in te halen en het gaat veel te sloom.

     – Noodzaak van metrolijn: (1) Zuid beter bereikbaar maken, zodat daar wonen aantrekkelijker wordt, (2) Ons metrostelsel beter op elkaar laten aansluiten, zodat de metro nuttiger wordt en je je dus makkelijker kan bewegen in de stad, wat goed is voor economie en werkgelegeheid en (3) door meer gebruik van OV heb je minder uitstoot en dat is dus beter voor luchtkwaliteit en milieu. Bovendien kost het “maar” 1 miljard en die financieren we volledig van de opbrengst van de aandelen Eneco die Rotterdam nu houdt.

     Groet,

     Vincent

     1. Profielbeeld van marco
      marco

      Jij zeurt over dat er niks deugt in de gemeentepolitiek, het daaropvolgend betoog is een beetje sneu ouwejongenskrentebrood ‘straat’ verhaal. Maar het is geen concreet verhaal. Als je daarop kritisch aangesproken wordt, reageer je met “zeiken” en cynisme”. Precies dat wat je anderen verwijt, doe je wederom zelf: ordinair gillen.

      Inhoudelijk is het nog steeds niks. Je weet niet wat de gemeente reeds uitvoert en hebt geen benul van wat een metrolijn met tunnel of brug over de Maas gaat kosten (hint: het is niet 1 miljard).
      Dan geef je de opbrengst van Eneco al uit terwijl er geen cent binnen is, nog geen besluit over genomen en de opbrengst onbekend. Maar dat zal ook wel weer cynisch zeiken zijn, voor een no-nonsense mouwopstropende hardloper zoals jij.

      Je doet je voor als de buitenstaander bij de komende verkiezingen, maar wat ik tot dusver van je verneem, past naadloos in de politiek bestuurlijke pluchepraat die ik van de VVD gewend ben.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.