voor de harddenkende Rotterdammer

Totaal verkeerde prioriteit, oordeelt VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans over Leo de Kleijns pleidooi voor een links politiek blok. “Het moet niet gaan over ‘met wie’, maar over wat we gaan doen om met deze stad nu echt de volgende stap te maken.”

mveere-karremans-versbeton
Beeld door: beeld: Marieke Veere Vonk

Ik houd van hardlopen door de stad. Langs de Rotte. Over de Brienenoord. Langs de Kuip. In 2014 heb ik de marathon van Rotterdam gelopen. Man, man, wat een pokke-end. Maar die laatste meters op de Coolsingel beschouw ik als de mooiste die ik in mijn leven heb gemaakt, al verging ik van de pijn.
In deze wereld heb je twee typen hardlopers. Hardlopers die lopen zonder muziek en hardlopers die lopen met muziek. Ik behoor tot de laatste categorie. Minder Spartaans misschien, maar ach, ik ben dan ook voor Feyenoord.
Een van mijn favoriete nummers die ik luister is van Frederique Spigt: Rotterdam. Het begint zo:
“Huizen hoog, een grijze mast,
Het wakend oog op ons gericht…”
Die laatste zin heeft verrassend veel betrekking op de komende gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Wakend of niet, op 21 maart 2018 zijn alle ogen op Rotterdam gericht. Niet omdat Rotterdam in de lift zit, maar omdat hier guur-rechts (PVV) en radicaal-links (DENK) allebei mee willen gaan doen om de zetels.
En wat krijg je dan? Lokale politici gaan zich gedragen als landelijke politici. Ze gaan opeens partijen uitsluiten en ze gaan op voorhand al ‘blokken’ vormen. Vijf (!) maanden voordat de Rotterdammer naar de stembus moet.

Om uw geheugen even op te frissen: Leefbaar wil niet met PvdA, D66 wil sinds kort liever niet met Leefbaar (hoewel ze nu samen in het stadsbestuur zitten), SP niet met VVD en PvdA, GroenLinks, NIDA en SP (het “linkse blok”) willen vooral samen aan de knoppen zitten straks. En dan vooral niet met Leefbaar en als het even kan ook niet met de VVD.
Op z’n Rotterdams gezegd: het is nu al een onoverzichtelijke politieke teringzooi. En dat terwijl Rotterdam juist nu een unieke kans heeft. Feyenoord is kampioen. In de rest van het land hebben ze nu eindelijk ook door wat een gave stad dit is. We hebben de wind in de zeilen, na decennia van tegenwind.
Dat is een enorme kans, die we hard nodig hebben. Want tegenover elk mooi lijstje waarin we nu bovenin staan, staat een heel slecht lijstje waarin we óók nog steeds bovenin staan. Tegenover de eerste plaats in de Eredivisie staan de meeste mensen met een uitkering. Tegenover een plek in de top-tien cities to visit staat een groot tekort aan betaalbare woningen. Tegenover een notering bij CNN als een van de coolste steden van Europa, staat nog steeds te veel zware criminaliteit.

Wat we nu moeten doen, is de aantrekkingskracht van de stad en de energie en het zelfvertrouwen ín de stad gebruiken om al deze dingen beter te maken. We moeten onze wind in de zeilen gebruiken om van onze stad de beste leef- en vestigingsstad van Nederland te maken. Het kan, maar dan moeten wel de schouders eronder. Na vier jaar symboolpolitiek en gedoe, straks ook in het stadhuis.
Wat hebben we dan aan partijen die alleen maar bezig zijn met aanhaken en uitsluiten? Dat belooft veel, maar niets van wat we nodig hebben. Het geeft blijk van de verkeerde prioriteiten. Het moet niet gaan over ‘wie met wie’, maar gewoon over ‘wat’. Wát gaan we doen om met deze stad nu echt de volgende stap te maken.
In antwoord op het ‘linkse blok’ ga ik dus niet in een cafeetje zitten samen met Eerdmans en met wie Wilders wel of niet naar voren schuift. Niemand zit te wachten op een “rechts blok”. Los van dat het dan een ordinair potje gillen en stoerdoenerij zou worden tussen die twee, schieten we er niets mee op.
Noem me maar naïef – ik heb als ondernemer immers geen politieke ervaring, maar ik wil straks met iedereen samenwerken, die wat van deze stad wil maken. Gewoon simpel: meer parkeerplekken, minder mensen die er anders uitzien dan jij wegzetten, meer betaalbare woningen, minder criminaliteit door meer politie en waar nodig meer veiligheidscamera’s, betere en veiligere fietspaden, minder files in de stad door een slim verkeerscirculatieplan en meer park & rides, een gemeente die ondernemers helpt en niet tegenwerkt, behoud van groen en aanleg van groen op plekken waar we aanvankelijk helemaal niet aan dachten, een metrolijn van de Kralingse Zoom naar de Kuip. Mooie, praktische politiek waar we allemaal beter van worden. Geen woorden, maar daden.
Dan hebben we over vier jaar een nóg gersere stad dan die nu al is. Alleen dan wil ik in een cafeetje gaan zitten.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Karremans

Vincent Karremans

Vincent Karremans (30) is naast oprichter en eigenaar van internetbedrijf Magnet.me ook lijsttrekker van de Rotterdamse VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Hij ziet de komende periode als een tijd waar Rotterdam eindelijk de kans krijgt om slepende problemen op te lossen, dankzij de energie en aantrekkingskracht van de stad. “Het is nu of nooit.”

Profiel-pagina
mariekeveere-versbeton

Marieke Veere Vonk

Marieke Veere is een Rotterdamse ontwerper en illustrator. Ze studeerde illustratie en gamification aan de Willem de Kooning Academie en de University of the West of England in Bristol. Marieke Veere werkt graag in verschillende stijlen waarbij ze zich laat inspireren door de natuur en alles wat leeft.

Profiel-pagina
Lees 15 reacties