Voor de harddenkende Rotterdammer

In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen vroegen we ons af: waarom is de opkomst bij de stembussen toch altijd zo laag in Rotterdam? Heeft dat iets te maken met wantrouwen tegenover de politiek? Jazeker, weet Socioloog Jeroen van der Waal. In dit mini-college legt hij uit waarom.

“Rotterdam is een stad met anti-elitair profiel”, vertelt Van der Waal.  “Dat heeft te maken met het afzetten tegen politiek bolwerk Den Haag, waar ze ‘niet werken maar alleen babbelen’, en het cultureel dominante Amsterdam. Met poeha, moeilijkdoenerij en intellectualisme. En daar heeft de gemiddelde Rotterdammer heel weinig affiniteit mee!”

Maar zijn Rotterdammers ook werkelijk wantrouwender ten opzichte van het establishment (politiek, wetenschap, justitie) dan andere Nederlanders? Rotterdam is een relatief laagopgeleide stad.  Onderzoek naar de verschillen hoog- en laagopgeleiden laat zien dat die laatsten veel wantrouwender zijn tegenover instituties dan hoogopgeleiden. Er heerst weinig vertrouwen in wat een politicus vertelt.

Waar dat lage vertrouwen dan vandaan komt?  “Vaak wordt gedacht dat een zwakke economische positie of weinig institutionele kennis de oorzaak daarvoor is. Maar dat verklaart het niet.” Van der Waal vindt de oorzaak in wat hij noemt ‘de cultuuroorlog in de polder’: ingebakken afkeer van elitecultuur en de bijbehorende opvattingen. Zijn uitleg krijg je in de video.

Het volgende Minicollege is op 12 december tijdens de Studio Erasmus Talkshow. Meer info hier. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Erasmus van de Erasmus Universiteit. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees hier meer over samenwerkingen.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

ava Willemijn Sneep

Willemijn Sneep

Adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep (1989) is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. willemijn@versbeton.nl

Profiel-pagina
Lees 5 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Ik ben het niet met de stelling eens.
  Sinds de jaren tachtig heeft de PvdA zich ontwikkeld tot een uiterst elitaire partij onder leiding van een burgemeester die zich werkelijk alles kon permitteren, zoals privégebruik van het gastschip van de gemeente. Volgens de motie Marapin moet hij nog f. 80.000 – terugstorten in de gemeentelijke kas.
  Ze hebben de stad en de bevolking hun wil opgelegd en de baantjes op het stadhuis, in de deelgemeenten en binnen het maatschappelijk middenveld verdeeld. Kijk naar de salarissen die verdiend worden door oud wethouders, deelraad bestuurders en oud (deel)raadsleden.

  Sorry, maar dat is zeer elitair.

  1. Profielbeeld van Karima
   Karima

   Daar gaat de stelling toch juist over? Uw partij is weer op een andere manier elitair bezig: neerkijken op en straffen van mensen die niet voldoen aan jullie normen. Wie in de bijstand belandt bijvoorbeeld, is lui en slecht en moet verplicht washandjes vouwen. Wie geen keurig gezin heeft en een woning van 750 of meer huur kan betalen, wordt vriendelijk verzocht zijn heil buiten de stad te zoeken want “armen”, daar hebben we er al te veel van in Rotterdam. Tja… wat is elitair?

 2. Profielbeeld van Martijn
  Martijn

  Wel interessant. Ik dacht vanuit mijn ervaring in de zorg dat het gebrek aan institutionele kennis de boosdoener. Veel laagopgeleiden raken totaal de weg kwijt raken in de ingewikkelde regels en voelen zich dan genaaid als ze een regeling missen of een boete moeten betalen wegens het breken van een onbekende regel.

  Het roept wel de vraag of waarom laagopgeleiden anti-kosmopolitisch zijn en voor streng straffen. Lager opgeleiden komen toch gemiddeld juist meer in aanraking met justitie? Is het wellicht een gebrek aan wetenschappelijke kennis over de effecten van streng straffen?

 3. Profielbeeld van Paul v.d. Hart
  Paul v.d. Hart

  Mijn opa, een Rotterdammer in hart en ziel, sprak de wijze woorden: In Rotterdam verdienen ze het geld waarvan Den Haag bepaalt hoe Amsterdam het mag uitgeven.

 4. Profielbeeld van Kees
  Kees

  Kan een interessant minicollege worden. Rotterdammers zijn inderdaad erg anti-intellectualistisch, op het verbetene af. Dat is een probleem. Voor een evenwichtige ontwikkeling van Rotterdam is het hoog tijd dat het culturele en intellectuele klimaat in Rotterdam verbetert.
  Deze stad kan niet alleen blijven leunen op het succes van de haven en de toonaangevende moderne architectuur. Oprichting van een grote literaire uitgeverij en een grote filmstudio zijn gewenst; ook moet er veel meer financiële ondersteuning voor opinie- en regiojournalistiek komen.

  Rotterdam moet een eigen culturele en intellectuele stijl ontwikkelen. Zoals Amsterdam zich binnen de Angelsaksische culturele invloedsfeer bevindt, zo zou Rotterdam zich veel meer moeten laten inspireren door de Europese cultuur. Gezien de recente gebeurtenissen in Catalonië zou het goed zijn voor Rotterdam om een creatieve stedenband aan te gaan met Barcelona. Die stedenband – en banden met andere Europese ‘second cities’ – zou ook het begin moeten zijn van de opkomst van de echte EU. De huidige wil veel te veel een kopie zijn van de VS.

  http://www.vandaagenmorgen.nl/nieuws/6805-tijd-voor-stedenband-tussen-rotterdam-en-barcelona

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.