Minicollege Studio Erasmus21 november 2017

Minicollege: Waarom Rotterdammers van oudsher tegen politiek establishment zijn

In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen vroegen we ons af: waarom is de opkomst bij de stembussen toch altijd zo laag in Rotterdam? Heeft dat iets te maken met wantrouwen tegenover de politiek? Jazeker, weet Socioloog Jeroen van der Waal. In dit mini-college legt hij uit waarom.

“Rotterdam is een stad met anti-elitair profiel”, vertelt Van der Waal.  “Dat heeft te maken met het afzetten tegen politiek bolwerk Den Haag, waar ze ‘niet werken maar alleen babbelen’, en het cultureel dominante Amsterdam. Met poeha, moeilijkdoenerij en intellectualisme. En daar heeft de gemiddelde Rotterdammer heel weinig affiniteit mee!”

Maar zijn Rotterdammers ook werkelijk wantrouwender ten opzichte van het establishment (politiek, wetenschap, justitie) dan andere Nederlanders? Rotterdam is een relatief laagopgeleide stad.  Onderzoek naar de verschillen hoog- en laagopgeleiden laat zien dat die laatsten veel wantrouwender zijn tegenover instituties dan hoogopgeleiden. Er heerst weinig vertrouwen in wat een politicus vertelt.

Waar dat lage vertrouwen dan vandaan komt?  “Vaak wordt gedacht dat een zwakke economische positie of weinig institutionele kennis de oorzaak daarvoor is. Maar dat verklaart het niet.” Van der Waal vindt de oorzaak in wat hij noemt ‘de cultuuroorlog in de polder’: ingebakken afkeer van elitecultuur en de bijbehorende opvattingen. Zijn uitleg krijg je in de video.

Het volgende Minicollege is op 12 december tijdens de Studio Erasmus Talkshow. Meer info hier. 

Reageer of deel op Social Media

Tags:elite, minicollege, politiek debat en Studio Erasmus

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

kaart: Stadhuis, Stadsdriehoek, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *