Politiek23 november 2017

Niet heel Leefbaar uit Rotterdam verdrijven, maar wel de rotte appels

Opinie

Wethouder Eerdmans wil moskeeën af gaan luisteren, voor de veiligheid. Zo vormt zich in Rotterdam steeds meer een selectieve rechtstaat, vindt Halil Karaaslan.

Beeld: Lou Muuse

Ik heb een haat-liefde verhouding met Leefbaar Rotterdam. Deze bestaat voornamelijk uit haat, maar soms ook uit best wel wat liefde. Als ik met bepaalde Leefbaarprominenten één-op-één een gesprek voer, zijn ze soms best sympathiek en delen ze dezelfde zorgen als ik. Maar de manier waarop zij deze zorgen zouden willen aanpakken is compleet anders dan de manier waarop ik dat wil doen en hun ideaalbeeld van de stad ligt mijlenver van het mijne.

De laatste jaren is Leefbaar Rotterdam structureel bezig om de geest van onze prachtige stad te verzieken. In plaats van echt wat te doen voor ‘de’ Rotterdammer – armoede aanpakken, betaalbare woningen aanbieden, culturele verzuiling tegengaan – is het Leefbaar Rotterdam de laatste jaren consequent gelukt om elk maatschappelijk thema te reduceren tot vluchtelingen en/of moslims. Nu weer.

Wethouder Eerdmans, die zich hierover uitspreekt in het AD, zegt dat we niet de hele islam uit Rotterdam moeten verdrijven, alleen de rotte appels. Hoe we dat gaan doen? Door moskeeën af te luisteren en financiering vanuit het buitenland tegen te gaan. Welkom in Rotterdam 2017 sponsored by Leefbaar Rotterdam: de stad waarin discriminerend beleid gericht op een groep wordt verkocht als veiligheidsbeleid.

We zouden er niet mee wegkomen als we in dezelfde case de noemers zouden vervangen door andere groepen. Daarom ga ik dat ook niet doen, want ieder weldenkend mens zou moeten weten dat dat niet hoort. De wetten die Eerdmans voorstelt druisen in tegen het principe van scheiding van kerk en staat. De ironie is dat dit juist het principe is waar de gemeente en de overheid zich graag op beroepen als moskeeën subsidie aanvragen of mee willen denken met beleid.

"In een rechtstaat is een blinddoek omdoen de enige manier om helder te kunnen zien"

Het trieste van dit hele verhaal is dat mensen als Eerdmans – en zijn partij – het concept van de rechtstaat ondermijnen. Een rechtstaat is kleurenblind en verhoudt zich tot iedere burger gelijk. Maar de rechtstaat 2.0 van Eerdmans & co is een staatssysteem dat soort van rechtvaardig is en vrij, maar specifieke regels toepast op bepaalde groepen, in dit geval moslims. Ik hoor u al zeggen: ‘maar onze veiligheid gaat voor gevoelens van een bepaalde groep’. Vrouwe Justitia zou huilen bij dit voorbehoud, zij is immers blind voor kleur, ras, religie en seksuele voorkeur. Eerdmans blijkbaar niet. Maar juist als het gaat over de rechtstaat is een blinddoek omdoen de enige manier om helder te kunnen zien.

Ik sluit af in de lijn van de metafoor van Eerdmans. Rotte appels verdrijf je niet, de boom zorgt er uiteindelijk zelf wel voor dat ze van hem af vallen. Die van ons doet dat hopelijk bij de volgende verkiezingen.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Eerdmans, Leefbaar Rotterdam, moskee en rechtstaat

Sectie: Politiek

kaart: Essalam Moskee Rotterdam, Vredesplein, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *