Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor uw kijkplezier, met deze maand: Donkere dagen.

foto ondertijds november
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Er is een overvloed aan duisternis de laatste tijd. Korte dagen gevolgd door lange nachten. Mensen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Mensen die andere mensen klein willen houden, zodat ze de waan van hun eigen grootsheid kunnen behouden. Egoïsten, machtsmisbruikers en kortzichtigen. Lees een krant of kijk een journaal en je wordt ermee overspoeld. Pas op dat je niet kopje onder gaat.
Maar bij de gratie van de duisternis bestaat de schoonheid van het licht. Geen medium dat zo veel recht doet aan dát cliché als de fotografie. De gevoelige plaat is in staat om licht te vangen dat onze ogen nooit zullen registreren. De fotograaf plakt een kader op de wereld als om te zeggen: ‘dit zie ik, en jij nu ook’. Een vettige wolkenlucht achter een leegstaand gebouw waar de steigers aan verraden dat het er niet lang meer in deze staat zal staan. Kijk een seconde langer en zie de reflectie in de ruiten: de bewoonde wereld met schemerlampen en vitrage aan de overkant. Alsof het gebouw zijn eigen toekomst tegemoet kijkt. Laat de fotograaf je blik leiden, luister muziek, knuffel een baby, geef een cadeau. Het zijn de lichtstraaltjes die je hoofd boven water helpen houden in deze duistere dagen.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1111

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.