BeeldKunst & Cultuur30 november 2017

Ondertijds: Duistere dagen

Fotocolumn

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor uw kijkplezier, met deze maand: Donkere dagen.

Beeld: Frank Hanswijk

Er is een overvloed aan duisternis de laatste tijd. Korte dagen gevolgd door lange nachten. Mensen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Mensen die andere mensen klein willen houden, zodat ze de waan van hun eigen grootsheid kunnen behouden. Egoïsten, machtsmisbruikers en kortzichtigen. Lees een krant of kijk een journaal en je wordt ermee overspoeld. Pas op dat je niet kopje onder gaat.

Maar bij de gratie van de duisternis bestaat de schoonheid van het licht. Geen medium dat zo veel recht doet aan dát cliché als de fotografie. De gevoelige plaat is in staat om licht te vangen dat onze ogen nooit zullen registreren. De fotograaf plakt een kader op de wereld als om te zeggen: ‘dit zie ik, en jij nu ook’. Een vettige wolkenlucht achter een leegstaand gebouw waar de steigers aan verraden dat het er niet lang meer in deze staat zal staan. Kijk een seconde langer en zie de reflectie in de ruiten: de bewoonde wereld met schemerlampen en vitrage aan de overkant. Alsof het gebouw zijn eigen toekomst tegemoet kijkt. Laat de fotograaf je blik leiden, luister muziek, knuffel een baby, geef een cadeau. Het zijn de lichtstraaltjes die je hoofd boven water helpen houden in deze duistere dagen.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:duisternis, fotografie, leegstand, ondertijds, schemer en steigers

Secties: Beeld en Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *