Politiek15 december 2017

De Beste Stuurlui: Je bent een Rotterdammer als je in Rotterdam woont. Punt.

Opinie

De Beste Stuurlui serveren elke week prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel, deze week over de kersverse Rotterdamse PVV. Die wil dat Rotterdam weer van de Rotterdammers wordt. Nou, dat is niet zo moeilijk, legt stuurvrouw Eeva uit.

Beeld: Mark van Wijk

“Rotterdam moet weer van de Rotterdammers worden.” Dat is het speerpunt van lijsttrekker Hegedüs van de Rotterdamse PVV die zich gisteren presenteerde voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

Rotterdam weer van de Rotterdammers. Laat dat even op je inwerken. Deze partij wil een groot deel van de Rotterdammers het Rotterdammerschap ontnemen.

Want wie zijn er geen Rotterdammers volgens de PVV? Moslims. Mensen die op DENK stemmen. Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. Met andere woorden: Rotterdam moet vrijgemaakt worden van vreemde smetten.

En door de komst van de PVV is ook Leefbaar Rotterdam, de partij die vier jaar geleden nog een milder integratiegeluid wilde laten horen, weer hard op de rechtse trom aan het slaan. In een campagnebijeenkomst samen met Forum van Democratie zei Joost Eerdmans dat Rotterdammers geen halal-slagerijen willen, maar een Nederlandse groenteboer. Moslims zijn kennelijk geen Rotterdammers en hebben hier niets te willen. Het is een giftige, hatelijke retoriek.

Geen Rotterdammers: Paul de Leeuw, Gerard Cox, André van Duin.

Het idee dat er ‘echte’ en ‘niet echte’ Rotterdammers bestaan, is echter wijder verbreid dan deze rechtse politieke retoriek. Als we de vraag stellen: ‘Wie is Rotterdammer en hoe kun je een Rotterdammer herkennen?’, dan kun je een waslijst aan Rotterdamse clichés verwachten. Maar laat je hierdoor niet afleiden.

Rotterdammers zijn niet de mensen die graag de mouwen opstropen. Niet de mensen die recht voor hun raap zijn. Niet de mensen die ketelbinkie uit hun hoofd kennen. Niet de mensen die van de markthal houden. Of verafschuwen. Niet de mensen die Amsterdam uitspreken als 020. Niet de mensen die de Beurstraverse de koopgoot noemen. Het zijn ook niet de mensen die hier zijn geboren.

Nee. Mensen die in Rotterdam wonen zijn Rotterdammers. Niets meer, niets minder.

Voor wie wat moeite heeft hiermee, laten we een voorbeeld nemen. Geen Rotterdammer: Geert Wilders. Wél een Rotterdammer: Ahmed Aboutaleb. We proberen het nog een keer. Geen Rotterdammer: Joke Bruis. Wel een Rotterdammer: Shirma Rouse.

Dus ook geen Rotterdammers: Paul de Leeuw, Gerard Cox, André van Duin. Veel geboren Rotterdammers laten zich daar de rest van hun leven op voorstaan, terwijl ze al lang geen onderdeel meer uitmaken van de Rotterdamse samenleving. Erasmus deed het ze al voor, met z’n ‘Roterodamus’. Natuurlijk is het ook mooi dat zoveel mensen het Rotterdammerschap koesteren en dat Rotterdam iets is waar ze graag bij willen horen. Maar laten we dit niet te serieus nemen: vaak gaat het om een gecultiveerd, ijdel Rotterdammerschap van mensen die hier niet willen wonen.

Ook andersom is moet je niet te veel waarde hechten aan de geboortegrond: GroenLinks twitterde laatst trots dat ze als fractie 100% geboren en getogen Rotterdammers als raadsleden heeft. Francisco van Jole merkte terecht op: doe hier niet aan mee.

Deze stad is groot geworden door mensen die hier niet zijn geboren, die hier kwamen om hun dromen te verwezenlijken en daarom Rotterdammer zijn geworden. Als we Rotterdam aan de Rotterdammers hadden gelaten, dan waren we een vissersdorpje aan de Rotta gebleven.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, PVV en rotterdammer

Sectie: Politiek

kaart: Essalam Moskee Rotterdam, Vredesplein, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *