Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren elke week prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week vindt Ferrie Weeda zijn innerlijke Freek Vonk en werpt hij een blik op de stadse zoogdieren.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk
Al schijnt het slecht te gaan met de insecten, de zoogdieren zijn in opkomst. Reeën, zwijnen, vossen, otters en bevers knagen zich een weg richting onze steden. Niet gek, want de Randstad is een opgeflufte moerasdelta. De beesten waren er eerder dan wij.
Helaas blijkt de herintrede van de grote zoogdieren vooral uit het aantal verkeersslachtoffers. Hoe groter de populatie, des te groter de kans dat ze onder je auto komen. Het is nog niet zo erg als op verkeerswegen door de Veluwe, waar je inmiddels moet slalommen om de herten en ander wild gespuis. Maar intussen ontpopt hier in de buurt, op 20 kilometer afstand, de Biesbosch zich tot beverwalhalla. Trieste constatering: in twee jaar zijn er bij Werkendam acht bevers doodgereden.
Kan hard aankomen trouwens, zo’n confrontatie met een bever. Het laatste exemplaar dat bij de Biesbosch werd aangereden was 1,30 meter lang en 35 kilo zwaar. Inclusief staart, die 1,30 meter, maar toch schrikken als je zoiets tegenkomt in een donker steegje.

Schuilplaatsen en lekkere hapjes

Er ontstaat een nieuw evenwicht tussen ons (stads)mensen en andere zoogdieren. Het domein van de ‘Brabo-bever’ strekt zich uit van de Biesbosch tot in Den Bosch. In Limburg zijn de bevers zo talrijk dat ze inmiddels bejaagd mogen worden. Ze eten suikerbietenvelden en appelboomgaarden leeg en dat vinden de Limburgers niet okay.
De Limbo-bevers mogen wat mij betreft asiel aanvragen in Rotterdam. Kunnen ze lekker dammen gaan bouwen in de Coolhaven ofzo. Hun soortgenoten zijn al dichtbij trouwens: bij Rhoon (met de metro in 15 minuten) wonen een stuk of 35 bevers.
Waar de bever vanuit het zuiden opdringt, pleegt vanuit het noorden de vos een geleidelijke invasie. Deze week publiceerde de gemeente een nieuwsbericht over de Roffavos. In Rotterdam leven zo’n 30 a 50 vossen. Ze hebben een voorkeur voor groene, ruim opgezette wijken als Overschie, Schiebroek, Hillegersberg en Prins Alexander. Zuid vinden ze maar niks. Incidenteel wordt melding gemaakt van een doodgebeten kip of konijn, maar conflicten tussen vos en mens zijn zeldzaam.
Vossen houden van de stad, want hier vinden ze schuilplaatsen en veel lekkere hapjes. Bovendien zijn er geen jagers. Volgens stadsecoloog André de Baerdemaeker dragen de vossen bij aan een goede balans in de stadsnatuur. Ze eten muizen, konijnen, ganzen en ratten. Vooral dat laatste lijkt me een uitkomst. Ik woon liever in Vosserdam dan in Ratterdam.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

✉ ferrie@versbeton.nl

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Leuk stukje.
  Al jaren pleit ik voor de herintroductie van de Slechtvalk om de duivenoverlast te bestrijden.
  De nestkasten kosten vrijwel niets en ze kunnen aan de gevel worden geplaatst. Merkwaardig misschien typisch Nederlands verschijnsel is het feit dat de architecten van zulke gebouwen bezwaar kunnen maken tegen het plaatsen!
  Overigens doet de politicus, die zich hier druk voor zou moeten maken niets. Is dan ook terecht door zijn partij op een onverkiesbare plek gezet.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.