Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren elke week prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week kun je nog eens verbitterd je torenhoge huur overmaken, of wanhopig op zoek naar een “passende” koopwoning. Awais Hassan vindt dat het beter moet met de Rotterdamse woningmarkt.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Stel je voor: een stad waar je met een modaal inkomen voor ongeveer € 500 in de maand een goed onderhouden appartement van 80 vierkante meter kunt huren, zonder op de wachtlijst te staan, op slechts een kwartier afstand van het centrum. Een stad waar wonen als een grondrecht wordt gezien in plaats van een verdienmodel. Een stad waarin mensen uit verschillende lagen van de samenleving door elkaar heen wonen.

Deze stad bestaat. Het is Wenen. De Oostenrijkse hoofdstad scoort op menig lijstjes als een van de meest leefbare steden ter wereld. Duidelijk andere koek dan een eendagsvliegnotering in de Lonely f*cking Planet. Wenen, de oersaaie stad van grote componisten, de wals en de schnitzel, onderscheidt zich door een jaloersmakend woonbeleid dat gericht is op betaalbaar wonen en het mengen van bevolkingsgroepen om polarisatie en segregatie te voorkomen.

Hoe anders is het in Rotterdam. De stad die mensen met een kleiner inkomen wegjaagt. De stad die te weinig bouwt voor het middensegment. De stad die gesegregeerd is van Hillegersberg tot Hillesluis. De stad waarin mensen die geen hypotheek kunnen krijgen aangewezen zijn op driekamerappartementen van € 1300 in de maand. De stad van jarenlang wachten voor een corporatiewoning. De stad waarin hele wijken er verloederd bij liggen. Dit moet beter.

De vorig jaar aangenomen Woonvisie 2030 mist ambitie en is ontoereikend om de huidige wanorde te veranderen. Het is tijd voor Rotterdam om het radicaal anders te doen. De gemeente moet het heft in eigen handen nemen en de woningmarkt niet overlaten aan de grillen van woningcorporaties en private partijen. In navolging van het Weense model moet de gemeente:

  • meer betaalbare woningen reserveren voor lage en middeninkomens
  • meer rechten geven aan huurders
  • een plafond stellen aan winsten van private verhuurders
  • gemengd bouwen in wijken
  • de stad compact verdichten

Om dit te bereiken moet de woningmarkt dus structureel op de schop. Als er één plek is in Nederland waar zon grote omslag kan worden gerealiseerd, dan is het Rotterdam. Welke politieke partij naast de SP pakt deze handschoen op voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018?

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als consultant bij een groot Nederlands bedrijf.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties