PolitiekStedelijke ontwikkeling & architectuur22 december 2017

De Beste Stuurlui: Zo realiseer je betaalbaar wonen in Rotterdam

opinie

De Beste Stuurlui serveren elke week prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week kun je nog eens verbitterd je torenhoge huur overmaken, of wanhopig op zoek naar een “passende” koopwoning. Awais Hassan vindt dat het beter moet met de Rotterdamse woningmarkt.

Beeld: Mark van Wijk

Stel je voor: een stad waar je met een modaal inkomen voor ongeveer € 500 in de maand een goed onderhouden appartement van 80 vierkante meter kunt huren, zonder op de wachtlijst te staan, op slechts een kwartier afstand van het centrum. Een stad waar wonen als een grondrecht wordt gezien in plaats van een verdienmodel. Een stad waarin mensen uit verschillende lagen van de samenleving door elkaar heen wonen.

Deze stad bestaat. Het is Wenen. De Oostenrijkse hoofdstad scoort op menig lijstjes als een van de meest leefbare steden ter wereld. Duidelijk andere koek dan een eendagsvliegnotering in de Lonely f*cking Planet. Wenen, de oersaaie stad van grote componisten, de wals en de schnitzel, onderscheidt zich door een jaloersmakend woonbeleid dat gericht is op betaalbaar wonen en het mengen van bevolkingsgroepen om polarisatie en segregatie te voorkomen.

Hoe anders is het in Rotterdam. De stad die mensen met een kleiner inkomen wegjaagt. De stad die te weinig bouwt voor het middensegment. De stad die gesegregeerd is van Hillegersberg tot Hillesluis. De stad waarin mensen die geen hypotheek kunnen krijgen aangewezen zijn op driekamerappartementen van € 1300 in de maand. De stad van jarenlang wachten voor een corporatiewoning. De stad waarin hele wijken er verloederd bij liggen. Dit moet beter.

"In Rotterdam is wonen een verdienmodel. In Wenen is wonen een grondrecht."

De vorig jaar aangenomen Woonvisie 2030 mist ambitie en is ontoereikend om de huidige wanorde te veranderen. Het is tijd voor Rotterdam om het radicaal anders te doen. De gemeente moet het heft in eigen handen nemen en de woningmarkt niet overlaten aan de grillen van woningcorporaties en private partijen. In navolging van het Weense model moet de gemeente:

 • meer betaalbare woningen reserveren voor lage en middeninkomens
 • meer rechten geven aan huurders
 • een plafond stellen aan winsten van private verhuurders
 • gemengd bouwen in wijken
 • de stad compact verdichten

Om dit te bereiken moet de woningmarkt dus structureel op de schop. Als er één plek is in Nederland waar zon grote omslag kan worden gerealiseerd, dan is het Rotterdam. Welke politieke partij naast de SP pakt deze handschoen op voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018?

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, gemengde wijken, sociale huurwoningen, woonbeleid en woonvisie

Secties: Politiek en Stedelijke ontwikkeling & architectuur

Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

 • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
 • Blijf on-topic
 • Speel op de bal, niet op de man
 • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
 • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
 • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
 • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *