Dwalen Door Delfshaven12 december 2017

Dwalen Door Delfshaven #2: slingeren over het Coolhaveneiland met historicus Ferrie Weeda

Beluister de podcast en wandel de route

In Dwalen Door Delfshaven, een podcastserie van Vers Beton, leer je wandelend en luisterend mensen uit Delfshaven kennen. In de tweede aflevering slingeren we vanaf de Pieter de Hoochbrug kriskras over het Coolhaveneiland met journalist, historicus en stadsgids Ferrie Weeda. Maar liefst drie generaties van zijn familie woonden op ‘het eiland’, alhoewel de precieze benaming van het gebied ook voor hem nog een eindeloze bron van discussies is.

“Ik denk dat de helft van mijn dromen zich op dit eiland afspelen”, vertelt Ferrie terwijl twaalf meeuwen op lantarenpalen hem traditioneel verwelkomen in zijn wijk. Terwijl de aandacht af en toe wordt afgeleid door knappe postbezorgers, overvolle prullenbakken en een dakloze op een fiets, neemt hij de luisteraars mee op een slingertocht door tijd en ruimte.

Al wandelend vertelt Ferrie onder meer over zijn vader (‘nogal een losgeslagen gastje’) die op een dag besloot een bruid te zoeken en uitkwam bij zijn overbuurmeisje op de 1e IJzerstraat. Ook hoor je de geschiedenis van zijn oma van 1 meter 45 (‘kleine omaatje’), die ondanks haar vijf bontjassen graag het visafval uit het raam mieterde, en verhaalt hij over de dagelijkse drugsdeals bij de tweekoppige draak tegenover zijn huis.

Dwalen Door Delfshaven - beeldmerk
Beeld: Bram van Rijen

In Dwalen Door Delfshaven neemt Ferrie ons mee naar een tijd waarin ‘uitdaging nog gewoon problemen werden genoemd’ en hij als kind moest rennen voor zijn leven om op de Westzeedijk de tramhalte te bereiken. Al wandelend analyseert hij waar de pijn in de wijk vandaan komt en hoe de wijk door de generaties heen transformeerde. Want hoewel het volgens Ferrie vroeger weliswaar ‘lelijker, gevaarlijker en goor’ was, brengt hij vertellend een tijd tot leven waar je spontaan heimwee naar krijgt.

Beeld van Florian Braakman

Bekijk hieronder de looproute

Dwalen Door Delfshaven wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsbudget Lokale Media van de Gebiedscommissie Delfshaven.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:3024, Coolhaven, Coolhaveneiland, Ferrie Weeda en podcast

Sectie: Dwalen Door Delfshaven

kaart: Pieter de Hoochbrug, 3024 AD Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *