voor de harddenkende Rotterdammer

In Dwalen Door Delfshaven, een podcastserie van Vers Beton, leer je wandelend en luisterend mensen uit Delfshaven kennen. In de tweede aflevering slingeren we vanaf de Pieter de Hoochbrug kriskras over het Coolhaveneiland met journalist, historicus en stadsgids Ferrie Weeda. Maar liefst drie generaties van zijn familie woonden op ‘het eiland’, alhoewel de precieze benaming van het gebied ook voor hem nog een eindeloze bron van discussies is.

“Ik denk dat de helft van mijn dromen zich op dit eiland afspelen”, vertelt Ferrie terwijl twaalf meeuwen op lantarenpalen hem traditioneel verwelkomen in zijn wijk. Terwijl de aandacht af en toe wordt afgeleid door knappe postbezorgers, overvolle prullenbakken en een dakloze op een fiets, neemt hij de luisteraars mee op een slingertocht door tijd en ruimte.
Al wandelend vertelt Ferrie onder meer over zijn vader (‘nogal een losgeslagen gastje’) die op een dag besloot een bruid te zoeken en uitkwam bij zijn overbuurmeisje op de 1e IJzerstraat. Ook hoor je de geschiedenis van zijn oma van 1 meter 45 (‘kleine omaatje’), die ondanks haar vijf bontjassen graag het visafval uit het raam mieterde, en verhaalt hij over de dagelijkse drugsdeals bij de tweekoppige draak tegenover zijn huis.

Dwalen Door Delfshaven - beeldmerk
Beeld door: beeld: Bram van Rijen

In Dwalen Door Delfshaven neemt Ferrie ons mee naar een tijd waarin ‘uitdaging nog gewoon problemen werden genoemd’ en hij als kind moest rennen voor zijn leven om op de Westzeedijk de tramhalte te bereiken. Al wandelend analyseert hij waar de pijn in de wijk vandaan komt en hoe de wijk door de generaties heen transformeerde. Want hoewel het volgens Ferrie vroeger weliswaar ‘lelijker, gevaarlijker en goor’ was, brengt hij vertellend een tijd tot leven waar je spontaan heimwee naar krijgt.

Bekijk hieronder de looproute

Dwalen Door Delfshaven wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsbudget Lokale Media van de Gebiedscommissie Delfshaven.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tara

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Profiel-pagina
Inge

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland, studeerde Nederlands & taalwetenschap en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
braakman

Florian Braakman

Florian Braakman (1988) is een autonoom-documentair fotograaf. Fotografie is een manier om vragen te stellen en grip te krijgen op onze snelle alledaagse realiteit. De poëtische, associatieve en verhalende kracht van het beeld staan centraal in zijn werk.

Profiel-pagina
bram van rijen

Bram van Rijen

Bram van Rijen is illustrator onder het pseudoniem Nozzman en is creative bij Hoppinger.

Profiel-pagina
Nog geen reacties