Voor de harddenkende Rotterdammer

Is de Rotterdampolis een goed idee? Dat was de vraag van dit minicollege. Erik Schut, Hoogleraar Economie in de Gezondheidszorg, vindt duidelijk van wel.

“De Rotterdampolis is een heel slim idee. Ik pleit er zelfs voor om er een nationale polis van te maken voor de lage inkomens. Dat lijkt me een prachtig idee voor de minister van Volksgezondheid!”

De Rotterdampolis is een door de gemeente gesubsidieerde polis voor inkomens tot 130% van het minimumloon. Klanten hebben slechts een eigen risico van 50 euro, maar betalen dan ook een hogere maandelijkse premie. Daar zit namelijk de rest van het eigen risico in is verwerkt samen met aanvullende verzekering als de tandarts en fysiotherapie.

 

Bron: beeld: www.youtube.com

Volgens Erik Schut is deze zorgpolis een eerlijker en socialer idee dan het eigen risico afschaffen. Dat laatste leidt volgens hem namelijk tot hogere zorgkosten voor de lagere inkomens. Iets dat politici die pleiten voor afschaffing van het eigen risico er niet bij vertellen.

Waarom Erik Schut zo enthousiast is over de Rotterdamse zorgpolis als model voor landelijke invoering, legt hij uitgebreid uit in het minicollege hierboven!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Erasmus van de Erasmus Universiteit. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees hier meer over samenwerkingen.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van J. Homan
  J. Homan

  @Jup; ik snap sowieso niet hoe de langdurige echte minima ( bijstandsniveau) in Rotterdam op een legale wijze nog het hoofd boven water kunnen houden nu onder dit Rechtse LR college werkelijk al het extra is afgeschaft, en zelfs de gemeentelijke en waterschapskwijtschelding is verdwenen of op de helling staat; ik ken geen gemeente in Nederland die zo keihard is !

 2. Profielbeeld van jup
  jup

  Toch jammer en eigenlijk vreemd dat de Gemeente Rotterdam voor dit door henzelf geïnitieerde pakket de subsidie voor 2018 heeft ingetrokken (Tot 2018 € 10,- p.mnd.)
  In Den Haag bijvoorbeeld gewoon voortgezet en zelfs rianter dan R’dam ooit was:

  Tot 110% (jonger dan de AOW-leeftijd) € 20 € 148,72
  Tot 110% (ouder dan de AOW-leeftijd) € 30 € 138,72

 3. Profielbeeld van Leo de Kleijn
  Leo de Kleijn

  Grappig maar niet echt relevant. Meer een meninkje van Schut in een belangrijk debat, dan een (mini)college.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.