Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

De drijvende boerderij straks in de Merwehaven. Het dobberend bos en de drijvende tuintjes in het Buizengat. Waarom wordt het water verstopt, terwijl er plekken zijn die dit groen veel harder nodig hebben, vraagt Arjan Harbers zich af.

VersBeton_Drijvende_Landschappen_-CeesBoot_(1600x1140px)_V2
Beeld door: beeld: Cees Boot

Eén van de positieve kwaliteiten van stedenbouwkundigen is dat ze hinder kunnen beperken of een betere leefomgeving kunnen creëren. Simpelweg door gebouwen en openbare ruimte op de juiste plek te zetten. Een woning aan het water of aan een park is gewilder dan dezelfde woning in een stenige omgeving. En een park dat omzoomd is door woningen wordt als sociaal veiliger ervaren.
Enige tijd geleden heb ik me opgewonden over de vele gevallen waar die kansen niet worden benut. Ben ik de enige die het vreemd vindt dat er een park op een bedrijventerrein, tussen de weilanden of tussen de sportvelden ligt, terwijl de stad twee kilometer verderop grote moeite heeft om aantrekkelijke woonmilieus te bieden?

In Rotterdam maken we het sinds kort nog bonter. Terwijl in veel steden ooit gedempte waterlopen weer worden uitgegraven, wordt in Rotterdam het water juist verstopt. Soms heel banaal zoals in de Waalhaven, om kantoren in het water neer te zetten. Soms heel onschuldig met drijvende tuintjes zoals in het Buizengat of in historisch Delfshaven.

Of neem nu de Floating Farm in de Merwe-Vierhavens. In de herontwikkeling van het gebied is in één van de bekkens een drijvende boerderij gepland. Uit oogpunt van innovatie en educatie zeker een interessant project. De gemeenteraad verlangde aanvullend onderzoek naar zeeziekte bij koeien, maar de vraag waarom uitzicht op water moet worden vervangen door uitzicht op een weiland wordt niet gesteld. Terwijl er genoeg aangrenzende woonbuurten zijn waar een weilandje niet zou misstaan.
In het oude havengebied is één van de unique selling points juist de ligging aan het water. Waterfrontontwikkeling is al tientallen jaren bezig in de hele wereld en overal een succesnummer. Zo ook in Rotterdam. Waarom zou je dan nog bomen (of koeien) op dat prachtige water neerzetten? Wat is er mis met het Rotterdamse water?
Nog meer moeite heb ik met het Dobberend Bos in de Rijnhaven. Twintig drijvende bomen in een havenbekken, waarlangs de kades binnenkort worden herontwikkeld, voor zover dat nog niet gebeurd is.

De twintig sprietjes die het Dobberend Bos vormen betreffen in eerste instantie een kunstproject. Op zich sympathiek dus, ware het niet dat er publieke partners aan het project deelnemen en dat op een steenworp afstand van de Rijnhaven de Afrikaanderbuurt ligt, een achterstandswijk met veel straten zonder bomen.
Ik denk niet dat de kwaliteit van de leefomgeving aan de Rijnhaven toeneemt door drijvende bomen. Wel denk ik dat de kwaliteit van de omliggende straten sterk zou toenemen als die bomen daar zouden zijn geplant.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Arjan Harbers_(ton_gjeltema)

Arjan Harbers

Arjan Harbers (1973) is stedenbouwkundige en inwoner van Rotterdam. Zijn foto werd genomen door Ton Gjeltema.

Profiel-pagina
Cees Boot

Cees Boot

Illustrator

Cees Boot (Rotterdam, 1987) is afgestudeerd als grafisch ontwerper en heeft een grote voorliefde voor illustratieve vormgeving. Zijn werk is uitgesproken, herkenbaar en als het even kan met een rauw randje.

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van Erik
  Erik

  Wat is er mis met het Rotterdamse water?

  Heel veel, de waterkwaliteit van veel Rotterdamse wateren is volstrekt onvoldoende, dit betreft deels de chemie, maar vooral de ecologie. Er zitten teveel meststoffen in, gevolg van jarenlang te hoge emissies, riool overstorten, etc. Gevolg een waterbodem die eindeloos zorgt voor nalevering, waardoor de N en P gehaltes te hoog blijven. De samenstelling van de (onder)watervegetatie is daardoor zeer éénzijdig, met als gevolg een gesloten kroosdek in de nazomer. Nog een graadje erger en het water zit vol met blauwalgen. De Kralingse plas is al jaren lang een probleemdossier.

  Een ander probleem is dat de kennis over het waterecosysteem bij velen beperkt is, juist bij stedenbouwers. Water wordt dan alleen “een leuk plaatje”, in plaats van een volwaardig ecosysteem.

  Ook in dit opinieartikel wordt het water primair als “zichtwater” beschouwd. Door dit gebrek aan belangstelling voor de aquatische ecologie gaat het al snel om “leuke fancy projecten”, zoals het dobberend bos.

  De drijvende eilanden in het Buizengat zijn wel gericht op verbetering van de aquatische ecologie (ter compensatie van de harde oevers) (zie: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/drijvend-eiland/ ).

  Er wordt hard gewerkt om de waterkwaliteit te verbeteren. De Europese Kaderrichtlijn Water geldt hierbij als stok achter de deur (https://www.rijkswaterstaat.nl/water/wetten-regels-en-vergunningen/natuur-en-milieuwetten/kaderrichtlijn-water/index.aspx ). Maar primair gaat het om bewustzijn, mooi schoon water is voor een stad die zich waterstad noemt, heel belangrijk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte