Voor de harddenkende Rotterdammer

Voor de PvdA wordt het dit jaar erop of eronder. In 2017 leed de partij een pijnlijke nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen: meer Rotterdammers stemden op DENK dan op de PvdA. Hoe gaat lijsttrekker Barbara Kathmann de gemeenteraadsverkiezingen in?

P1350995-2
Beeld door: beeld: Jasmijn Krol

In Rotterdam is bij de Tweede Kamerverkiezingen meer op DENK dan op de PvdA gestemd. Wat zegt u in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen tegen deze mensen?

De wereld is harder en grimmiger geworden. Grote groepen mensen voelen zich weggezet en willen strijd voeren. Eén ding weet ik zeker: op de manier waarop DENK die strijd aanvliegt, ga je ‘m niet winnen. DENK was niet in het lokale actief de afgelopen vier jaar. Ik wel. Mijn gevechten op de Coolsingel heb ik gevoerd voor en met Rotterdammers. Dus ik heb niet het idee dat ik iets uit te leggen heb. Met hoe DENK de strijd aanvliegt, maak je de polarisatie alleen maar erger, en breng je de samenleving alleen maar verder in de haat en ellende. Wij hebben ons nooit mee laten zuigen in de polarisering en zullen dat ook nooit toelaten.

Toch heeft de partij een reeks flinke verkiezingsnederlagen achter de rug. Moet de PvdA niet kritischer nadenken over de partij zelf?

“De partij is niet op de idealen afgerekend, maar op de compromissen. De PvdA heeft niet altijd goed aangegeven welke successen zij behaald heeft. Dat moeten we wel gaan doen. De sociaaldemocratie heeft Rotterdam en Nederland veel gebracht.”

Waarom zou de sociaaldemocratie een oplossing kunnen zijn voor de uitdagingen van de stad? En waarin verschilt die van GroenLinks en de SP?

“De sociaaldemocratie staat voor een eerlijke verdeling van kennis, macht en middelen. Ik vind het een heel mooie vorm van ideaalrealisme. Daar ben ik ook van, hardop dromen en daar een realistisch plan naast zetten. De PvdA brengt de samenleving samen, is echt die emancipatiemachine, zonder er alleen voor de onderkant te zijn. Hoe meer je deelt, hoe beter de samenleving eruit ziet. Dat is waar de PvdA en alleen de PvdA voor staat. Bij GroenLinks moeten ze niet voor niets nu aankondigen dat Jesse Klaver toch ook maar eens de kantines gaat bezoeken. Dat hebben ze nooit gedaan, en dat is heel gek.”

Gekeken naar de laatste vier jaar, waarin herkennen we de handtekening van Kathmann?

“In het initiatiefvoorstel over arbeidsdiscriminatie, een onderwerp waaraan weinig gedaan is, maar waarover de klachten toenamen. Ons voorstel kan echt een verschil maken voor de Rotterdammer die aan de slag wil. Daar ben ik trots op.”

En wat is er mislukt?

“Mislukt vind ik lastig, afstandelijk politiek jargon. Je hebt het nu eenmaal niet voor het zeggen. Maar oké: het is niet gelukt bij de wethouders tussen de oren te krijgen dat een kwart van onze kinderen opgroeit in armoede en dat beleid drastisch moet wijzigen. Er zijn maatregelen genomen, die het kwetsbare mensen nog moeilijker maken. Leefbaar Rotterdam heeft de verkiezingsbelofte gedaan Rotterdam als eerste uit de crisis te halen. Nou, Rotterdam ís nog niet eens uit de crisis.”

Als de PvdA de afgelopen vier jaar in het college had gezeten, wat had de partij dan doorgevoerd?

“We hadden quota ingevoerd, want veel Rotterdammers worden niet eens uitgenodigd op sollicitatiegesprek, omdat ze zwanger zijn, een bepaalde achternaam dragen of omdat ze vrouw zijn. Dat is de tendens. Daarnaast hadden we veel meer werk gemaakt van de energietransitie in de haven. Er is veel onrust over werkgelegenheid, terwijl juist de transitie in de haven qua werkgelegenheid ook heel veel kansen kan bieden. Deze collegeperiode is er op de winkel gepast, en dat is niet eens heel goed gegaan. Alle reserves zijn opgemaakt, er zijn geen nieuwe aangelegd, er zitten meer mensen in de bijstand, er is minder werkgelegenheid en meer arbeidsdiscriminatie.”

Met welke partijen zou u dat kunnen aanpakken?

“Met GroenLinks, SP en NIDA heb je wel een paar partijen waarmee we het in grote lijnen kunnen vinden. Op papier zou je denken dat we wat gemeen hebben met D66. Maar het D66 van de afgelopen vier jaar is kwalijk: het is onderdeel geweest van een college dat de tweedeling in de stad groter heeft gemaakt. Dat is ernstig. Ik ben blij dat de nieuwe lijsttrekker zich hiervan distantieert. Dat geeft de burger moed.”

Alvast vooruitkijkend naar de nieuwe raadsperiode: er komt een bijna volledig nieuwe fractie. Waarom bent u in de eerder geschetste grimmigere en hardere wereld de komende vier jaar de juiste lijsttrekker voor de PvdA?

“Ik schat in dat Leefbaar Rotterdam wordt afgerekend voor de ijskoude politiek die ze hier hebben neergezet en de hoeveelheid Rotterdammers die ze in de knel hebben geduwd. Ik werk al twintig jaar aan Rotterdam. Ik wil strijd leveren voor een stad in balans, die aan de ene kant bruist en waarin men aan de andere kant omkijkt naar elkaar, zodat iedereen mee kan.  
Als ik mezelf geen verdomd goede lijsttrekker vond, zou ik natuurlijk nooit aan deze exercitie zijn begonnen. Ik heb daarbij niet om mij heen gekeken of er andere geschikte kandidaten zouden zijn. Als je dat niet in volle overtuiging van jezelf doet, moet je er niet aan beginnen. Ik hoop dat ik mijn trots op de partij kan overbrengen. Ik zie mezelf niet als een partijleider maar als een team captain. Ik weet wat er moet gebeuren.”

P1350909-2
Beeld door: beeld: Jasmijn Krol

Waarin is een onervaren fractie in de raad een nadeel en voordeel?

“Er is een onderscheid tussen politiek en volksvertegenwoordiging. Het lijkt mij mooi als de raadsleden weer volksvertegenwoordiger worden. Ik zeg nu tegen de kandidaat-raadsleden dat ze niet moeten meegaan in het systeem van de Coolsingel. Het gebeurt daarbuiten. Ik en Co Engberts zijn de oude rotten in het vak, dat is voldoende basis om verder te gaan. In de hele raad blijven ook maar twaalf van de 45 raadsleden zitten, dat kan veel doen voor de stad. Je ziet nu dat debatten in de raad worden gevoerd vanuit de loopgraven. Er is weinig toenadering. Een nieuwe raad kan die verhoudingen frisser maken.”

Op welke punten kan de PvdA worden afgerekend door de kiezers in 2022?

“Meer betaalbare huizen voor alle groepen Rotterdammers. Minder Rotterdammers in de bijstand. De duurzaamheidsslag die we moeten maken in Rotterdam. De energietransitie in de haven.”

En uzelf?

“Deze onderwerpen, maar ook op het dichterbij brengen van de gemeentepolitiek bij de Rotterdammers. Dat zij echt weer vertrouwen krijgen in de politiek, en meer geloof krijgen dat het zin heeft naar de stembus te gaan. Het is ontzettend belangrijk voor je eigen leefomgeving, het onderwijs dat je kind geniet, de zorg voor je ouders, het werk dat je wel of niet hebt. Het is essentieel dat je kiest voor de mensen die dat voor het zeggen hebben.”

Tussen vertrouwen in de politiek en samenwerken in de politiek zit een spanning. Stel, de verkiezingsuitslag is zo dat Leefbaar en de PvdA als eerste met elkaar moeten praten voor coalitievorming. Jullie staan op veel punten lijnrecht tegenover elkaar. Hoe geloofwaardig is het dan dat die partijen gaan samenwerken?

“Ik sluit niemand op voorhand uit. Maar natuurlijk: ik zie niet hoe de PvdA ooit succesvol zou kunnen samenwerken met Leefbaar Rotterdam. Leefbaar is de veroorzaker van de tweedeling in Rotterdam op alle fronten, heeft ervoor gezorgd dat meer dan de helft van de Rotterdammers in de kou staat. Maar mochten zij ineens het licht zien, een draai maken en wel het beste voor hebben met Rotterdam, dan kunnen we altijd praten.”

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Roeland Dubbeld

Roeland Dubbeld

Roeland Dubbeld (1991) schrijft over politieke zaken en is beleidsadviseur bij de gemeente Pijnacker. Hij is lid van D66.

Profiel-pagina
Jasmijn Krol 2

Jasmijn Krol

Jasmijn Krol (1988, Dongen) is beeldend kunstenaar en woonachtig in Rotterdam. Ze werkt voornamelijk met video, fotografie en performance. Naast haar autonome werk, maakt ze momenteel een documentaire en werkt ze ook als fotograaf in opdracht.

Profiel-pagina
Lees 18 reacties