Human interestPolitiek5 januari 2018

De Beste Stuurlui: jassen afpakken is een slecht goed voornemen

opinie

De Beste Stuurlui serveren elke week prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week vindt Anne Ardon dat Politie Rotterdam eens even heel goed naar z’n vroegere goede voornemens moet kijken. Over etnisch profileren, bijvoorbeeld.

Beeld: Mark van Wijk

Afgelopen week was ik aan het mijmeren over hoe ik deze rubriek moest vullen. Ik speelde een beetje met het idee van een aantal goede voornemens voor zowel inwoners van Rotterdam als mensen-met-een-mening over deze mooie stad. Maar toen kwam ik via Twitter pardoes bij een nieuwsbericht terecht: de Politie Rotterdam is van plan om mensen letterlijk uit te kleden als ze een dure jas aanhebben waarvan het niet duidelijk is hoe deze betaald is.

Het onvolprezen Controle Alt Delete vraagt zich terecht af: Mag dit eigenlijk wel? en wijst ons erop dat deze maatregel niet overeen lijkt te komen met de nieuwe politienormen rond etnisch profileren. Deze normen uit 2017 zeggen duidelijk: mensen mogen niet meer gecontroleerd worden omdat ze in een ‘daderprofiel’ passen. Ook wel: mensen die specifieke uiterlijke kenmerken hebben die ze ‘verdacht’ maken, refererend naar onder andere etnisch profileren. Niet meer dan terecht, ook op Vers Beton is eerder geschreven over de mythe dat etniciteit en criminaliteit een verband zouden hebben.

"Moet iedere Rotterdammer met dure spullen een multomap met bonnetjes meenemen?"

Nu gebeurt overduidelijk het tegenovergestelde: heb je een mooie jas aan of een sjieke auto? Dan gaat de politie op zoek naar het bonnetje. Alsof naast etniciteit ook het merkje van je jas je een verdachte maakt. Het gaat niet in eerste instantie of je een crimineel feit gepleegd hebt, maar om hoe je eruitziet. Het idee dat je aan de hand van een dure jas kan zien hoe 1) Iemand aan deze jas is gekomen en 2) Dus mogelijk crimineel is. Daar zitten grote gaten in de redenatie. Ook praktisch zijn er nog wat haken en ogen: moet iedere Rotterdammer met dure spullen een multomap met bonnetjes meenemen als ze door de stad kuieren, of geldt dit alleen voor een groep jonge Rotterdammers van kleur?

Begrijp me niet verkeerd, criminaliteit moet inderdaad niet lonen, maar de verbanden die de redenatie voor dit beleid moeten vormen zijn nog erg vaag. Er wordt gesproken over “jongeren die overlast veroorzaken in Rotterdam-West”, “Criminele jongeren”, en over jongeren zonder inkomen die deze jassen niet kunnen betalen en hoe dit alles een “signaal naar de buurtbewoners” is. RTV Rijnmond schrijft dat op dit moment de politie al jongeren in de gaten houdt die geen inkomen hebben, maar wel dure kleding dragen, zonder dat deze jongeren klaarblijkelijk verdacht zijn van een criminele activiteit. Dat lijkt me de verkeerde volgorde.

Om terug te komen op de goede voornemens. 2017 was een roerig jaar waarvan velen grote delen in het verleden zouden willen laten, of zelfs zouden willen vergeten. Het zou Politie Rotterdam sieren om eens naar hun ‘oude’ goede voornemens over etnisch profileren te kijken, en de aangestelde normen door te voeren. Ook als het gaat over mooie jassen. Als iemand crimineel is, heb je genoeg reden om iemand te arresteren, of ‘ie nou een jas van Gucci of de H&M draagt.

Reageer of deel op Social Media

Tags:criminaliteit, De Beste Stuurlui, etnisch profileren en politie

Secties: Human interest en Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *