Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren elke week prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week vindt Anne Ardon dat Politie Rotterdam eens even heel goed naar z’n vroegere goede voornemens moet kijken. Over etnisch profileren, bijvoorbeeld.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Afgelopen week was ik aan het mijmeren over hoe ik deze rubriek moest vullen. Ik speelde een beetje met het idee van een aantal goede voornemens voor zowel inwoners van Rotterdam als mensen-met-een-mening over deze mooie stad. Maar toen kwam ik via Twitter pardoes bij een nieuwsbericht terecht: de Politie Rotterdam is van plan om mensen letterlijk uit te kleden als ze een dure jas aanhebben waarvan het niet duidelijk is hoe deze betaald is.
Het onvolprezen Controle Alt Delete vraagt zich terecht af: Mag dit eigenlijk wel? en wijst ons erop dat deze maatregel niet overeen lijkt te komen met de nieuwe politienormen rond etnisch profileren. Deze normen uit 2017 zeggen duidelijk: mensen mogen niet meer gecontroleerd worden omdat ze in een ‘daderprofiel’ passen. Ook wel: mensen die specifieke uiterlijke kenmerken hebben die ze ‘verdacht’ maken, refererend naar onder andere etnisch profileren. Niet meer dan terecht, ook op Vers Beton is eerder geschreven over de mythe dat etniciteit en criminaliteit een verband zouden hebben.

Nu gebeurt overduidelijk het tegenovergestelde: heb je een mooie jas aan of een sjieke auto? Dan gaat de politie op zoek naar het bonnetje. Alsof naast etniciteit ook het merkje van je jas je een verdachte maakt. Het gaat niet in eerste instantie of je een crimineel feit gepleegd hebt, maar om hoe je eruitziet. Het idee dat je aan de hand van een dure jas kan zien hoe 1) Iemand aan deze jas is gekomen en 2) Dus mogelijk crimineel is. Daar zitten grote gaten in de redenatie. Ook praktisch zijn er nog wat haken en ogen: moet iedere Rotterdammer met dure spullen een multomap met bonnetjes meenemen als ze door de stad kuieren, of geldt dit alleen voor een groep jonge Rotterdammers van kleur?
Begrijp me niet verkeerd, criminaliteit moet inderdaad niet lonen, maar de verbanden die de redenatie voor dit beleid moeten vormen zijn nog erg vaag. Er wordt gesproken over “jongeren die overlast veroorzaken in Rotterdam-West”, “Criminele jongeren”, en over jongeren zonder inkomen die deze jassen niet kunnen betalen en hoe dit alles een “signaal naar de buurtbewoners” is. RTV Rijnmond schrijft dat op dit moment de politie al jongeren in de gaten houdt die geen inkomen hebben, maar wel dure kleding dragen, zonder dat deze jongeren klaarblijkelijk verdacht zijn van een criminele activiteit. Dat lijkt me de verkeerde volgorde.
Om terug te komen op de goede voornemens. 2017 was een roerig jaar waarvan velen grote delen in het verleden zouden willen laten, of zelfs zouden willen vergeten. Het zou Politie Rotterdam sieren om eens naar hun ‘oude’ goede voornemens over etnisch profileren te kijken, en de aangestelde normen door te voeren. Ook als het gaat over mooie jassen. Als iemand crimineel is, heb je genoeg reden om iemand te arresteren, of ‘ie nou een jas van Gucci of de H&M draagt.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anne Ardon

Anne Ardon

Anne Ardon (1995) woont sinds een aantal jaar in Rotterdam. Naast student Crisis and Security Management is ze oprichter van het feministische platform Stellingdames.nl.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties