Dwalen Door Delfshaven24 januari 2018

Dwalen Door Delfshaven #3: de wijk door de lens van Vincent Mentzel

Beluister de podcast en wandel de route

In Dwalen Door Delfshaven, een podcastserie van Vers Beton, leer je wandelend en luisterend de wijk Delfshaven en zijn inwoners kennen. In de derde aflevering lopen we een kritisch én nostalgisch rondje door Middelland met fotograaf Vincent Mentzel.

Direct bij vertrek op de Heemraadssingel wordt de straat nét geveegd. “Dat is al máánden niet gebeurd”, aldus de betrokken buurtbewoner Vincent Mentzel, die graag mag Twitteren over wat er qua onderhoud misgaat in zijn straat. Toch zullen de meeste mensen hem vooral kennen als fotojournalist die zijn hele carrière werkte als staffotograaf voor NRC Handelsblad.

Mentzel neemt ons mee naar het Rotterdam van een kwart eeuw geleden, toen hij op de Heemraadssingel kwam wonen: “Het was hier een jungle.” In die wildernis bevonden zich onder meer een laconieke wethouder en een buurman die met aardappelschilmesjes de prostituees en hoerenlopers probeerde te verjagen.

Dwalen Door Delfshaven - beeldmerk
Beeld: Bram van Rijen

Al wandelend arriveren we bij zijn voormalige school: de toenmalige kunstacademie op de G.J. de Jonghweg. Op de Nieuwe Binnenweg horen we zijn frustraties over wegpiraten die trams inhalen en het verschraalde winkelaanbod. “Maar niet te veel mopperen jongens, want het is een hartstikke leuke buurt. Wij genieten hier enorm.”

Prompt lopen we acteur John Buijsman tegen het lijf, die in een kort monoloog uiteenzet hoe bestellen bij de sociale werkplaats van Bakker Vlinder werkt. Via de ‘steenmassa’ van het Heemraadsplein komen we op de Mathenesserlaan, waar we leren (terwijl we de voormalig burgemeesterswoning passeren) waarom Aboutaleb niet in Delfshaven is komen wonen.

Dit, en nog veel meer, hoor je in de derde aflevering van Dwalen Door Delfshaven.

Beeld van Florian Braakman

Bekijk hieronder de looproute

Dwalen Door Delfshaven wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsbudget Lokale Media van de Gebiedscommissie Delfshaven.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Delfshaven, Middelland, podcast en Vincent Mentzel

Sectie: Dwalen Door Delfshaven

kaart: Heemraadssingel 291, 3023 BG Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *