Voor de harddenkende Rotterdammer

In Dwalen Door Delfshaven, een podcastserie van Vers Beton, leer je wandelend en luisterend de wijk Delfshaven en zijn inwoners kennen. In de derde aflevering lopen we een kritisch én nostalgisch rondje door Middelland met fotograaf Vincent Mentzel.

Direct bij vertrek op de Heemraadssingel wordt de straat nét geveegd. “Dat is al máánden niet gebeurd”, aldus de betrokken buurtbewoner Vincent Mentzel, die graag mag Twitteren over wat er qua onderhoud misgaat in zijn straat. Toch zullen de meeste mensen hem vooral kennen als fotojournalist die zijn hele carrière werkte als staffotograaf voor NRC Handelsblad.
Mentzel neemt ons mee naar het Rotterdam van een kwart eeuw geleden, toen hij op de Heemraadssingel kwam wonen: “Het was hier een jungle.” In die wildernis bevonden zich onder meer een laconieke wethouder en een buurman die met aardappelschilmesjes de prostituees en hoerenlopers probeerde te verjagen.

Dwalen Door Delfshaven - beeldmerk
Beeld door: beeld: Bram van Rijen

Al wandelend arriveren we bij zijn voormalige school: de toenmalige kunstacademie op de G.J. de Jonghweg. Op de Nieuwe Binnenweg horen we zijn frustraties over wegpiraten die trams inhalen en het verschraalde winkelaanbod. “Maar niet te veel mopperen jongens, want het is een hartstikke leuke buurt. Wij genieten hier enorm.”
Prompt lopen we acteur John Buijsman tegen het lijf, die in een kort monoloog uiteenzet hoe bestellen bij de sociale werkplaats van Bakker Vlinder werkt. Via de ‘steenmassa’ van het Heemraadsplein komen we op de Mathenesserlaan, waar we leren (terwijl we de voormalig burgemeesterswoning passeren) waarom Aboutaleb niet in Delfshaven is komen wonen.
Dit, en nog veel meer, hoor je in de derde aflevering van Dwalen Door Delfshaven.

Bekijk hieronder de looproute

Dwalen Door Delfshaven wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsbudget Lokale Media van de Gebiedscommissie Delfshaven.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Tara@versbeton.nl

Profiel-pagina
Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
braakman

Florian Braakman

Fotograaf

Florian Braakman (1988) is een autonoom-documentair fotograaf. Fotografie is een manier om vragen te stellen en grip te krijgen op onze snelle alledaagse realiteit. De poëtische, associatieve en verhalende kracht van het beeld staan centraal in zijn werk.

Profiel-pagina
bram van rijen

Bram van Rijen

Illustrator

Bram van Rijen is illustrator onder het pseudoniem Nozzman en is creative bij Hoppinger.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Nou altijd dat gezeur over schraal winkelaanbod..begin dan zelf een winkel!
  Eentje waarvan jij denkt dat de buurt waarin jij woont daar hunkerend op zit te wachten.
  In ieder geval ze bakken overal brood.
  En de Heemraadsingel is één grote strook vol honden uitwerpselen,waar je de gehele dag slenterende honden baasjes en honden bazinnetjes ziet die hun honden laten leeg poepen,lekker singeltje maar niet heus! een smerige vieze singel dat meer op een open riool lijkt.
  Even lekker op een bankje zitten daar in de strontgeur of je kindje op het gras laten lopen om een eendje te voeren is a no way situation.

   1. Profielbeeld van vim schuurmans
    vim schuurmans

    Zelf ben ik voorstander van de ’s Gravendijksingel. Schoonmaken, uitgraven, vol laten lopen. Met een restaurant over het water met aan beide kanten een terras zodat je daar heerlijk rustig kunt zitten op een zomeravond.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.