Beeld30 januari 2018

Ondertijds: Metro Rijnhaven

Fotocolumn

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor uw kijkplezier, met deze maand: gaat er niets boven de metro?

Beeld: Frank Hanswijk

Als ik me in een andere stad bevind, reis ik graag met de metro. Ik zweer erbij dat je Londen, Berlijn of Parijs beter leert kennen door er ondergronds te gaan. Door met het openbare vervoer te reizen dat niet alleen door de toeristen gebruikt wordt, maar ook door de vermoeide forensen, de bedelende daklozen, de winkelende moeder-dochter-duo’s, de groepjes vrienden die op weg naar de club hun vaste biertje drinken. Om de een of andere reden vind ik in het buitenland ook altijd soepeltjes mijn weg langs de gekleurde lijntjes van de kaart van een metronetwerk. Mijn reisgezelschap (indien aanwezig) gedwee achter mee aan slepend van de roze lijn, naar vier haltes de blauwe, om na een overstap en twee haltes de bruine lijn op punt van bestemming aan te komen. Eitje.  

Thuis gebruik ik de metro bijna nooit. Is het vandaar, of juist daarom, dat ik bij station Beurs altijd als een verdwaasde toerist om me heen sta te staren, de enkele keer dat ik het er op waag? Ook hier hebben de lijnen kleuren (én letters!). Maar waar in Londen, Berlijn of Parijs de lijnen een helder grid representeren, wordt het hier in mijn hoofd een onscherpe kluwen waar ik in verdwaal.

‘Als je ergens weggaat, kun je beter zien waar je vandaan komt’, parafraseerde filmmaker Stephan Warmenhoven vorige week dichter Hans Sleutelaar in het interview dat ik met hem deed. Sinds dat interview blijft die zin door mijn hoofd zingen. Na 34 jaar wonen in Rotterdam wil ik hier nog steeds niet écht weg, maar merk ik wel dat de wijde wereld steeds harder aan me trekt. En het klopt; steeds als ik even weg ben geweest kan ik me met nieuw plezier tot deze vertrouwde stad verhouden. Wie weet, ga ik ooit lang genoeg weg om bij terugkomst de metro te snappen.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Sectie: Beeld

kaart: Hillelaan 23, 3072 JC Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *