Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor uw kijkplezier, met deze maand: gaat er niets boven de metro?

DSC07837
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Als ik me in een andere stad bevind, reis ik graag met de metro. Ik zweer erbij dat je Londen, Berlijn of Parijs beter leert kennen door er ondergronds te gaan. Door met het openbare vervoer te reizen dat niet alleen door de toeristen gebruikt wordt, maar ook door de vermoeide forensen, de bedelende daklozen, de winkelende moeder-dochter-duo’s, de groepjes vrienden die op weg naar de club hun vaste biertje drinken. Om de een of andere reden vind ik in het buitenland ook altijd soepeltjes mijn weg langs de gekleurde lijntjes van de kaart van een metronetwerk. Mijn reisgezelschap (indien aanwezig) gedwee achter mee aan slepend van de roze lijn, naar vier haltes de blauwe, om na een overstap en twee haltes de bruine lijn op punt van bestemming aan te komen. Eitje.  
Thuis gebruik ik de metro bijna nooit. Is het vandaar, of juist daarom, dat ik bij station Beurs altijd als een verdwaasde toerist om me heen sta te staren, de enkele keer dat ik het er op waag? Ook hier hebben de lijnen kleuren (én letters!). Maar waar in Londen, Berlijn of Parijs de lijnen een helder grid representeren, wordt het hier in mijn hoofd een onscherpe kluwen waar ik in verdwaal.
‘Als je ergens weggaat, kun je beter zien waar je vandaan komt’, parafraseerde filmmaker Stephan Warmenhoven vorige week dichter Hans Sleutelaar in het interview dat ik met hem deed. Sinds dat interview blijft die zin door mijn hoofd zingen. Na 34 jaar wonen in Rotterdam wil ik hier nog steeds niet écht weg, maar merk ik wel dat de wijde wereld steeds harder aan me trekt. En het klopt; steeds als ik even weg ben geweest kan ik me met nieuw plezier tot deze vertrouwde stad verhouden. Wie weet, ga ik ooit lang genoeg weg om bij terugkomst de metro te snappen.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1111

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Oscar
    Oscar

    Tja, zo’n 10 jaar geleden was de metrokaart veel duidelijker. Blauw was de noord-zuidlijn. Rood was de oost-westlijn. Stations met dezelfde kleur als de metrokaart. Handig en simpel. Maar ja, 2 lijnen zag er misschien niet zo stoer uit als de metrokaart van Londen of Tokyo, dus voor iedere flut afsplitsing van 3 stations in de wijk Willem-Alexander moest er een separate lijn met separate kleurtjes komen.
    Duidelijk hoor.

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.