Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren weer prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Rotterdam haalt grote aantallen internationale studenten binnen. Goed voor de portemonnee van de universiteit, maar wat hebben wij er eigenlijk aan?

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Kan iemand mij uitleggen wat we eigenlijk aan buitenlandse studenten hebben? Op dit moment zijn ze met een recordaantal in Nederland (een verdubbeling in tien jaar tijd). Rotterdam is een van de twee steden waar het aantal internationals het snelst groeit. De Erasmus Universiteit verdient grif geld aan deze studenten, dus ik snap dat zij ze met liefde binnenhengelen. Maar wat hebben wij er als stad aan?
Volgens de voorzitter van het College van Bestuur is “blootstelling aan nieuwe, andere perspectieven goed voor de kwaliteit van onderwijs” en “profiteert Rotterdam” dankzij “een bovengemiddelde bijdrage aan onze economie”. Wat een onzin.

Sofia

Bij mijn master geschiedenis kwam ongeveer een kwart van de studenten uit het buitenland. Dat kwam het onderwijs niet ten goede. Op papier was het Engels van -bijvoorbeeld- mijn Bulgaarse klasgenoot prima, maar voor een pittige discussie over het slavernijverleden, schoot het toch echt tekort. Om maar niet te spreken van het complete gebrek aan affiniteit met het onderwerp.
Via het digitale smoelenboek weet ik dat ze tegenwoordig in Sofia woont, zich heeft voortgeplant en verloofd is. Vanuit een antropologische fascinatie houd ik de vriendschap in leven, maar voor de rest durf ik te zeggen dat Rotterdam op dit moment geen snars meer aan haar heeft. Ze kwam, behaalde haar papiertje en boekte daarna de enkele terugreis naar Bulgarije. Ondanks dat studenten vaker blijven plakken, vertrekt nog steeds zo’n driekwart na de studie naar het thuisland.

Druk

Los van de invloed op de kwaliteit van het onderwijs vind ik de manifestatie van groepen buitenlandse studenten in het openbare leven simpelweg irritant. Gevoelige zielen kunnen nu misschien beter stoppen met lezen want ik ga even een flink potje generaliseren. Je pikt ze er namelijk zo uit. De groepen ongewassen, luidruchtige Zuid-Europese drukdoeners. Of de schattige Aziatische meisjes op kinderfietsen die een gevaar zijn voor alles wat beweegt.
Onlangs belandde ik in een discussie met zo’n groep Portugese studenten in een etablissement in Kralingen, waar ik na een Rotterdamse derby was neergestreken voor een verfrissend glas bier. De betreffende groep maakte zo idioot veel herrie dat ik mezelf niet kon horen denken. Toen ik vroeg of ze misschien iets meer rekening konden houden met de andere mensen op het terras of, doe eens gek, de bewoners, was het huis te klein. Waar haalde ik de brutaliteit vandaan om hen aan te spreken? Deze situatie herhaalde zich kort hierna met mijn achterbuurman, die op woensdagavond tot laat in de nacht een feestje op zijn balkon vierde, inclusief bijbehorend gekir en gebrul dat exemplarisch lijkt voor mensen die niet in hun thuisland zijn. Ook hij was hoogst verbaasd toen ik in pyjama voor zijn deur verscheen met de vraag of hij aan zijn buren wilde denken. Ja maar, zo legde hij triomfantelijk uit, ze hadden net hun laatste tentamens gehad en dát moest gevierd worden.

Melkkoe

Volgens mij zit daar de crux. Deze mensen voelen zich geen onderdeel van deze stad en hoeven dus geen verantwoordelijkheid af te leggen voor hun gedrag. Ondertussen hangen ze hier een paar jaar de toerist uit, rijen bij de bar veroorzakend omdat ze één voor één hun biertje afrekenen (ondertussen de economie bovengemiddelde impulsen gevend).
Nederlandse studenten kunnen inmiddels nauwelijks een (betaalbare) kamer in Rotterdam vinden en wonen soms uit pure noodzaak in hostels. Studenten uit het buitenland hebben vaak een zak geld van hun ouders mee én krijgen van de universiteit hulp om een huis te vinden. De Erasmus zou zich wat mij betreft minder blind mogen staren op internationals als melkkoe en perk en paal moeten stellen aan de aantallen die ze toelaten. Voor de (kamerloze) studenten én voor de leefbaarheid van de stad Rotterdam.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tara

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 14 reacties