Voor de harddenkende Rotterdammer

In Dwalen Door Delfshaven, een podcastserie van Vers Beton, leer je wandelend en luisterend Delfshaven en zijn inwoners kennen. In de vierde en laatste aflevering neemt stadsdichter Derek Otte ons mee naar Oud-Mathenesse, waar zijn familie al drie generaties woont. We lopen een route vol herinneringen, emotie, voetbal en dubbele gevoelens over de veranderende stad.

Bron: beeld: www.mixcloud.com

Stadsdichter Derek Otte wacht de luisteraars op bij de ‘iconische’ mini-market op de Franselaan. Op een steenworp afstand ligt de flat waar hij woont, net als dat zijn opa en oma vroeger deden. Op het daarnaast gelegen grasveld voetbalde hij als kind, bewijzen de door hem meegebrachte foto’s van een kleine Derek in Sparta-tenue.

Vloeken op Rotterdam

Dwalend richting Het Kasteel neemt Derek ons mee naar de tijd waarin hij sinds zijn zevende samen met zijn opa van moederskant naar Sparta ging, terwijl zijn grootouders van vaderskant steevast voor het raam stonden te zwaaien. “Dat was een tijd waarin je je niet hoefde te schamen als je voor Sparta was. Nou is dat nog steeds niet zo, maar je hebt wel wat meer uit te leggen op feesten en partijen.”
Derek vertelt ook over zijn band met de Marconitorens. “We vloeken allemaal weleens op Rotterdam, dus af en toe moet ik even op vakantie. Maar als ik terugkom, ben ik altijd weer blij als ik die drie torens zie staan.”

Dwalen Door Delfshaven - beeldmerk
Beeld door: beeld: Bram van Rijen

Even verderop herbeleven we het moment waarop opa en kleinzoon ternauwernood aan Haagse hooligans ontsnapten, maar ook de emotionele herinnering aan zijn onverwachtse dood. En terwijl het grind knispert op het pad langs de Spaansebocht, horen we hoe Derek begon te dichten vanwege zijn gestotter – en hoe hij onder groepsdruk begon met spoken word.
Bij het Kasteel wordt uitgebreid het lot van Sparta besproken: van de degradatie (“ik ben blij dat mijn opa dat niet mee hoefde te maken”) tot het huidige rampseizoen (“Feyenoorders hebben medelijden met me. Dan word ik toch liever gepest”).

Hippe eenheidsworst

Teruglopend richting Franselaan vertelt Derek over zijn nieuwe dichtbundel Toflof, waarin liefde die niet helemaal lukt centraal staat. Geen ‘zoete liefdesgedichten’ dus, maar poëzie over liefde in alle vormen. Zoals die van hem voor water. “Of er nou meeuwen vliegen of eendjes zwemmen, ik ben al gauw gelukkig als ik water zie.
Derek deelt zijn dubbele gevoelens over hoogbouw, de gevolgen van gentrification en de zorg dat Rotterdam verandert in ‘hippe eenheidsworst’. In Oud-Mathenesse is daar (nog?) geen ruimte voor, want in een van de armste wijken van de stad knopen de bewoners vooral de eindjes aan elkaar. In een vlammend sluit pleit Derek af met een pleidooi voor het behoud van Rotterdamse plekken als fysieke herinneringen. “Want met een beetje pech raak je alles kwijt.”
Op de rand van de stad eindigt de route. Derek eindigt in stijl. Zoals het hoort, met een gedicht.

Bekijk hieronder de looproute

Dwalen Door Delfshaven wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsbudget Lokale Media van de Gebiedscommissie Delfshaven.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Tara@versbeton.nl

Profiel-pagina
Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
braakman

Florian Braakman

Fotograaf

Florian Braakman (1988) is een autonoom-documentair fotograaf. Fotografie is een manier om vragen te stellen en grip te krijgen op onze snelle alledaagse realiteit. De poëtische, associatieve en verhalende kracht van het beeld staan centraal in zijn werk.

Profiel-pagina
bram van rijen

Bram van Rijen

Illustrator

Bram van Rijen is illustrator onder het pseudoniem Nozzman en is creative bij Hoppinger.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.