Dwalen Door Delfshaven20 februari 2018

Dwalen Door Delfshaven #4: de dubbele gevoelens van dichter Derek Otte

Beluister de podcast en wandel de route

In Dwalen Door Delfshaven, een podcastserie van Vers Beton, leer je wandelend en luisterend Delfshaven en zijn inwoners kennen. In de vierde en laatste aflevering neemt stadsdichter Derek Otte ons mee naar Oud-Mathenesse, waar zijn familie al drie generaties woont. We lopen een route vol herinneringen, emotie, voetbal en dubbele gevoelens over de veranderende stad.

https://www.mixcloud.com/ingejanse/editing-dwalen-door-delfshaven-4-de-dubbele-gevoelens-van-dichter-derek-otte/

Stadsdichter Derek Otte wacht de luisteraars op bij de ‘iconische’ mini-market op de Franselaan. Op een steenworp afstand ligt de flat waar hij woont, net als dat zijn opa en oma vroeger deden. Op het daarnaast gelegen grasveld voetbalde hij als kind, bewijzen de door hem meegebrachte foto’s van een kleine Derek in Sparta-tenue.

Vloeken op Rotterdam

Dwalend richting Het Kasteel neemt Derek ons mee naar de tijd waarin hij sinds zijn zevende samen met zijn opa van moederskant naar Sparta ging, terwijl zijn grootouders van vaderskant steevast voor het raam stonden te zwaaien. “Dat was een tijd waarin je je niet hoefde te schamen als je voor Sparta was. Nou is dat nog steeds niet zo, maar je hebt wel wat meer uit te leggen op feesten en partijen.”

Derek vertelt ook over zijn band met de Marconitorens. “We vloeken allemaal weleens op Rotterdam, dus af en toe moet ik even op vakantie. Maar als ik terugkom, ben ik altijd weer blij als ik die drie torens zie staan.”

Dwalen Door Delfshaven - beeldmerk
Beeld: Bram van Rijen

Even verderop herbeleven we het moment waarop opa en kleinzoon ternauwernood aan Haagse hooligans ontsnapten, maar ook de emotionele herinnering aan zijn onverwachtse dood. En terwijl het grind knispert op het pad langs de Spaansebocht, horen we hoe Derek begon te dichten vanwege zijn gestotter – en hoe hij onder groepsdruk begon met spoken word.

Bij het Kasteel wordt uitgebreid het lot van Sparta besproken: van de degradatie (“ik ben blij dat mijn opa dat niet mee hoefde te maken”) tot het huidige rampseizoen (“Feyenoorders hebben medelijden met me. Dan word ik toch liever gepest”).

Hippe eenheidsworst

Teruglopend richting Franselaan vertelt Derek over zijn nieuwe dichtbundel Toflof, waarin liefde die niet helemaal lukt centraal staat. Geen ‘zoete liefdesgedichten’ dus, maar poëzie over liefde in alle vormen. Zoals die van hem voor water. “Of er nou meeuwen vliegen of eendjes zwemmen, ik ben al gauw gelukkig als ik water zie.

Derek deelt zijn dubbele gevoelens over hoogbouw, de gevolgen van gentrification en de zorg dat Rotterdam verandert in ‘hippe eenheidsworst’. In Oud-Mathenesse is daar (nog?) geen ruimte voor, want in een van de armste wijken van de stad knopen de bewoners vooral de eindjes aan elkaar. In een vlammend sluit pleit Derek af met een pleidooi voor het behoud van Rotterdamse plekken als fysieke herinneringen. “Want met een beetje pech raak je alles kwijt.”

Op de rand van de stad eindigt de route. Derek eindigt in stijl. Zoals het hoort, met een gedicht.

Beeld van Florian Braakman

Bekijk hieronder de looproute

Dwalen Door Delfshaven wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsbudget Lokale Media van de Gebiedscommissie Delfshaven.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:derek otte, Het Kasteel, looproute, Oud-Mathenesse, podcast, Spangen, sparta en stadsdichter

Sectie: Dwalen Door Delfshaven

kaart: Franselaan, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *