Voor de harddenkende Rotterdammer

Met de Pexit van gisteren kreeg D66 weer een klap te verduren. Van het #Kendoe-gevoel van vier jaar geleden is niets meer over. Toch voorziet Peter van Heemst een hoofdrol voor D66.

Peter
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Rotterdam heeft geen stadsbestuur meer. Dat sombere gevoel bekroop me gisteren, de dag waarop D66-wethouder Pex Langenberg opstapte nadat de gemeenteraad een hard oordeel had geveld over de vertraagde en steeds duurdere aanleg van de Hoekse Lijn. De vertraging is minstens anderhalf jaar en de bouwkosten van de metrolijn naar Rotterdam aan Zee pakken 90 miljoen hoger uit dan de gemeenteraad was voorgespiegeld.
Langenberg is wethouder nummer drie die de rit niet uitzit. Nog geen negen maanden geleden stapte Leefbaar-wethouder Ronald Schneider op. Ook al vanwege een bouwschandaal. Rotterdam liet zich bij de verbouw van poppodium Waterfront een lelijk oor aannaaien. De gemeente betaalde klakkeloos maar liefst 8 miljoen euro aan rekeningen voor werkzaamheden, die alleen op papier waren uitgevoerd.
Waar Schneider er de dag voor het beslissende raadsdebat als een dief in de nacht tussenuit kneep, volgde Langenberg de koninklijke weg. Hij reageerde in de gemeenteraad op de kritiek om aan het slot van zijn weerwoord zijn vertrek aan te kondigen. CDA’er Hugo de Jonge had wel een eervolle reden om zijn wethouderszetel vaarwel te zeggen. Hij promoveerde vier maanden terug in een sprong tot minister en vicepremier.

Binnen krap een jaar vertrokken drie van de zes wethouders. Feitelijk viel daardoor het stadsbestuur drie jaar na haar aantreden bijna stil. Dat doet pijn. Pijnlijker nog is dat de coalitie van Leefbaar, D66 en CDA keer op keer moest zien te overleven zonder steun van een solide meerderheid in de gemeenteraad. Nadat in de zomer van 2017 de ChristenUnie de geplaagde coalitie weer aan een meerderheid had geholpen, ging het in december van dat jaar toch weer mis. Jos Verveen vertrok – ja daar is ze weer – uit de D66-fractie en begon een eenmansfractie.
Natuurlijk. Er is altijd een stadsbestuur. Maar het strompelt richting finish. Aboutaleb is druk aan het werk. Twee wethouders zijn ook lijsttrekker en hebben hun handen vol aan de verkiezingscampagne. De Jonge en Schneider zijn opgevolgd door onervaren, nieuwe bestuurders die zijn ingevlogen om de politieke balans in evenwicht te houden en verder vooral netjes op de winkel te passen.
Het gevoel van malaise aan de Coolsingel is groot. Vooral in de kringen van D66. Van het #Kendoe-gevoel van vier jaar terug is niets meer over. Meebesturen met Leefbaar Rotterdam draaide stapje voor stapje uit op een nachtmerrie. De nieuwe kandidatenlijst van D66 had het karakter van een snoeiharde breuk met de periode 2014-2018: op één na werden alle zittende raadsleden afgevoerd.

Toen Leefbaar Rotterdam uit angst voor Wilders een hechte politieke samenwerking aanging met het Forum voor Democratie werd het zelfs de landelijke D66-leider Pechtold te gortig. Hij gelastte Said Kasmi, de kakelverse Rotterdamse D66-lijsttrekker, met een grote boog om het duo Eerdmans/Baudet heen te lopen. Natuurlijk eiste Kasmi prompt op hoge toon: “Eerdmans moet afstand nemen van Baudets discriminerende uitspraken over vrouwen, homo’s en ras.” Vergeefs.
Dat dit gebutste en gekneusde D66 de zes zetels gaat vasthouden, die ze in 2014 wist te bemachtigen, lijkt me uitgesloten. Is daarmee haar rol in het centrum van de macht automatisch uitgespeeld? Moet ze zich gaan instellen op een rol langs de zijlijn, een plekje in de marge van de Rotterdamse politiek? Nee. Absoluut niet. Sterker nog, de sleutel voor de coalitie-onderhandelingen zou in 2018 weer heel goed bij D66 kunnen liggen, net als vier jaar terug.
Het was een klein maar veelzeggende momentje bij de presentatie van het Links Verbond Rotterdam, de samenwerking tussen GroenLinks, SP, PvdA en Nida, anderhalve week terug in Bird. “Kijk, daar staat ook Said Kasmi van D66”, begroette GroenLinks-lijsttrekker Judith Bokhove vanaf het podium haar collega én concurrent van D66, die zich als toeschouwer ergens achterin de stampvolle zaal had genesteld. De ervaren Bokhove voelde op haar klompen hoe hard D66 nodig zal zijn om GroenLinks na acht jaar oppositie eindelijk terug te krijgen in het stadsbestuur.
In 2014 had D66 een hoofdrol omdat ze forse winst had geboekt en de grootste partij, Leefbaar Rotterdam, niet om haar heen kon. Nu omdat D66 niet opnieuw in een coalitie met Leefbaar wil meedoen. Dat kan maar één ding betekenen. Dat D66 Rotterdam VVD en CDA (die wel naar Leefbaar lonken) op sleeptouw gaat nemen richting een volgend stadsbestuur. De rommelige, bizarre en soms onnavolgbare verwikkelingen van de afgelopen weken en maanden zouden ook weleens een nuttige vingeroefening kunnen blijken voor de ingewikkelde en schier onmogelijke taak na 21 maart: om met vijf of zes partijen een nieuwe coalitie in elkaar te zetten.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Profiel-pagina
Lees 3 reacties