Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Hij heeft mooie praatjes, onze D66-wethouder van mobiliteit, duurzaamheid en cultuur. Maar vroeg of laat valt elke blaaskaak door de mand. Het Hoekse Lijn-dossier heeft hem ontmaskerd, het is tijd voor een Pexit, betoogt Ferrie Weeda.

Pex-Langenberg-export
Beeld door: beeld: Narjara Grondman

Een ding moet je hem nageven: Pex Langenberg doet het goed voor de camera. Strak in het pak, met een aimabele blik… Pex schetst schitterende vergezichten. Over schonere lucht, een nieuwe stadsbrug, elektrische vrachtauto’s, duurzame chemie, metro’s in de nacht en Rotterdam als ‘fietsstad bij uitstek’.
Daar staat hij weer minzaam lachend in de krant of op het journaal: altijd op het goede moment.
De wethouder heeft een geniale woordvoerder en mediastrateeg. Pex drukt op een grote rode knop en onthult een warmtesensor voor fietsers. Of een regensensor. Of een groenlichtsensor. Hij ontvouwt een revolutionair plan om Rotterdam aardgasvrij te maken. Of honderden hypermoderne elektrische huurfietsen te plaatsen. Of om een metrolijn van Leiden naar Dordrecht aan te leggen. De media nemen de lyrische persberichten klakkeloos over.

Vernietigend oordeel

Helaas voor Pex Langenberg: vroeg of laat valt een blaaskaak door de mand. Het Hoekse Lijn-dossier heeft hem ontmaskerd. De ombouw van de spoorlijn naar Hoek van Holland tot metroverbinding werd een debacle en Pex is verantwoordelijk. Vertraging: zeker een jaar. De metrobouw had binnen vijf maanden gepiept moeten zijn, maar gaat minimaal een jaar langer duren. Tienduizenden reizigers staan in de file, in de vervangende bussen. De Waterweg-gemeenten zijn des duivels. De verlenging naar het strand wordt misschien geschrapt. De kostenoverschrijding – €90 miljoen – komt voor het merendeel (direct of indirect) voor rekening van Rotterdam en toekomstige kostenoverschrijdingen zelfs voor 100%.
Het is nu erop of eronder voor Pex. In december overleefde hij een motie van wantrouwen naar aanleiding van het metro-dossier. Maar de voltallige gemeenteraad stemde wel in met een onderzoek naar het project en de rol van de wethouder.

Dat onderzoeksrapport velt nu een vernietigend oordeel. ‘Onvoldoende regie en coördinatie en een gebrekkige organisatie en voorbereiding’, staat in het persbericht. Er is in het rapport nauwelijks iets positiefs te vinden over het project en de aansturing ervan. Pex Langenberg wist al in een vroeg stadium van de onmogelijke planning. Niet alleen deed hij daar weinig mee, ook verzuimde hij de raad te informeren. Een politieke doodzonde.

Wethouder loze beloftes

Het Hoekse Lijn-dossier zal Pex Langenberg waarschijnlijk de kop kosten. Die Pexit werd tijd, na vier jaar gebakken lucht. In zijn persberichten lijkt onze wethouder de perfecte wegbereider van de duurzame, innovatieve, schone stad. Toch beseft iedereen die verder doordenkt, de cijfers erbij haalt of gewoon afwacht: Pex is de wethouder van symboolpolitiek, proefballonnen, loze beloftes en plannen op drijfzand.

De miskleunen van Pex

Een selectie van de miskleunen en opmerkelijke keuzes van Pex:

 • De luchtverontreiniging in Rotterdam overschrijdt nog steeds de Europese normen, terwijl de nieuwe normen van de Wereldgezondheidsorganisatie nóg strenger zijn.
 • De nieuwe A13/16 leidt tóch tot meer vervuiling ondanks de mooie beloften (al geeft Pex barbecues de schuld).
 • Pex betrekt de luchtverontreiniging van scheepvaart, industrie en rijkswegen niet in de cijfers, want dat zijn volgens hem “ontwikkelingen waar Rotterdam geen invloed op heeft”.
 • Pex staat met de mond vol tanden als de kolencentrales hun medewerking aan de CO2-opslag opzeggen: “We dachten écht dat de bedrijven ieder 50 miljoen euro zouden investeren in de C02-opslag.”
 • De lobby voor de nieuwe stadsbrug in West, volgens Pex is ‘een cruciale schakel’, mislukt. Het Rijk stelt geen geld beschikbaar.
 • In de ‘fietsstad bij uitstek’ zijn de meeste openbare fietspompen die Pex introduceerde binnen no time al gesloopt.
 • De sensor die fietsen sneller groen licht geeft bij regen, wordt aangepast. Deze blijkt namelijk een toename van luchtverontreiniging te geven, doordat auto’s langer voor rood staan te walmen.
 • Het experiment ‘voor alle fietsers groen’ leidt binnen één minuut tot twee ongelukken waarna de proef wordt gestaakt (de journalisten kregen de schuld, zij leidden de fietsers af).
 • Van de ‘450 hypermoderne elektrische huurfietsen eind 2017’ van de gemeente zijn er pas enkele tientallen geplaatst.
 • De kwalitatief laagwaardige commerciële huurfietsen (zoals Obike en MoBike) zijn in Utrecht en Amsterdam verboden, maar volgens Pex ‘voegen ze iets toe (…) zeker in Rotterdam-Zuid’.
 • Het mobiliteitsplan Feyenoord City laat nog steeds op zich wachten.
 • Terwijl de werkzaamheden aan de Maastunnel verkeerschaos veroorzaken, voert de gemeente campagne om parkeergarages in de binnenstad te promoten.
 • Tegelijk met Maastunnel gaat straks ook Coolsingel op de schop, met een terminaal verkeersinfarct tot gevolg.
 • In de soap rondom de oude benzine-auto’s in de milieuzone blijft Pex hardleers de uitspraken van de rechter aanvechten.
 • De rechter laat oude auto’s toe, maar zij krijgen van Pex vervolgens geen parkeervergunning.
 • De gemeente gebruikt zelf een oud dieselbusje (eigenlijk verboden in milieuzone) voor een campagne over ongeletterheid.

Fakenews

Maar alsof hij niet op de schopstoel zit, pronkt Pex deze maandag nog met een nieuw rapport, over de milieuzone. Het bijbehorende persbericht jubelt over ‘40% minder uitstoot van roet’, maar verzwijgt wat er niet is behaald – of wat er dankzij andere ontwikkelingen is behaald. Nadere bestudering van het rapport leert dat de NOx-reductie tegenvalt, dat de vervuiling van haven en industrie niet wordt meegerekend, dat de milieuzone misschien helemaal geen effect had én dat zonder de maatregelen deze zelfde doelstellingen ook waren bereikt omdat auto’s tegenwoordig steeds minder roet uitstoten.
Bovendien blijken de cijfers niet gebaseerd op daadwerkelijke luchtmetingen, maar op statistische aannames over alleen de uitstoot van het gewijzigde wagenpark. De eerste zin van het persbericht ‘De lucht in Rotterdam is schoner en gezonder dan drie jaar geleden’ is daarom absoluut niet te verantwoorden. Zeg maar gerust: fakenews.

Het is bijna grappig hoe Pex Langenberg steeds maar weer, stralend, een nieuw en kansloos plan presenteert, terwijl hij feitelijk niets presteert en miskleun op miskleun stapelt. De verbeten wijze waarop hij zijn gelijk probeert te halen, is echter hinderlijk. En met de €90 miljoen verlies en vertraging voor de Hoekse Lijn heeft hij definitief zijn krediet verspeeld.
Ik zeg: Het is tijd voor een eerlijke en daadkrachtige wethouder mobiliteit en duurzaamheid. Het is tijd voor Pexit.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

[email protected]

Profiel-pagina
PSX_20151019_152021

Narjara Grondman

Illustrator

Narjara Grondman (1981) is illustrator en architect. Ze schrijft het liefste kwinkslagen van de gesprekken die ze stiekem opvangt en tekent daar kleine absurde tekeningen bij.

Profiel-pagina
Lees 6 reacties
 1. Profielbeeld van Paul
  Paul

  ‘In de ‘fietsstad bij uitstek’ zijn de meeste openbare fietspompen die Pex introduceerde binnen no time al gesloopt.’ Dit is één van de vele dorps denkende oplossingen. Fietspompen plaatsen om mensen op de fiets te krijgen, wie verzint het.

  Die leenfietsen, A’dam en Utrecht een doorn in het oog, wat doet Rdam, die laat ze gewoon toe. Een van de redenen, om de mensen op Zuid meer op de fiets te hebben. Je hebt een APP nodig, je moet maandelijks een bedrag betalen en betaald voor je ritten. Hoe dacht men hoe arm Zuid dit zou kunnen/willen betalen?

  Dagelijks file rond avondspits bij de Erasmusbrug, wat zegt de gemeente, daar kunnen we ons niet in vinden. Dat heet blind zijn voor de waarheid. Coolsingel op de schop, nou, zeg maar dag dag met enig idee van verbetering lucht.

  Gemeente geeft toe, Rotterdammers gaan eerder dood door de luchtkwaliteit. Wat doet de gemeente, nog meer bouwen in dicht bevolkte gebieden zoals het Wijnhaven eiland en de Boompjes. Het is puur eigen gewin, zo van, kijk dat heb ik voor elkaar gekregen, maar de bewoners aldaar wel vergiftigen. Ipv de sigarettenfabrikanten, zou men Rotterdam voor het gerecht moeten slepen, gedoogde gifgas aanvallen, zo zomaar onder genocide kunnen vallen.

  Coolsingel, al het fietspad verkeer aan 1 kant, gaat een ramp worden!

 2. Profielbeeld van Erik de Haan
  Erik de Haan

  Tijd voor Pexit: je vergeet nog een dossier RIF010. Bij de verkiezing in 2014 was de net begonnen Pex nog super optimistisch, in 2015 wordt er gesurft. Later werd het 2016, volgens een optimistische Pex. Ik mocht Pex meemaken bij een discussie in de raadscommissie. Slecht voorbereid, geen dossierkennis en vooral verwijzend naar schriftelijke beantwoording en eigenlijk volledige desinteresse in wat die burgers te zeggen hadden. Houding, we drukken dit gewoon even door. Op geen moment is er een stap gezet om gewoon eens met die burgers te gaan praten.

  Dossier werd intern al snel verschoven naar Schneider en later Visser. Inmiddels is het februari 2018, nog geen paal de grond in en twee door de gemeente verloren rechtszaken verder. Wel fors oplopende kosten voor de Rotterdamse belastingbetaler.

  In het boek van Mark Hoogstad valt te lezen hoe Pex aan zijn baan kwam, één-tweetje met A. Pechtold (de Leidse connectie). Wat moeten we met dergelijke mannen die weinig hard voor de stad hebben en vooral bezig zijn met beeldvorming.

 3. Profielbeeld van Hendrik
  Hendrik

  Pexit!!! Weg met die man weg met die klote milieuzones in onze stad Rotterdam wat haat ik die man zeg onze geld in onnozele zaken gestopt vol bedrieg en leugens exit voor hem!!

 4. Profielbeeld van Piet Hein
  Piet Hein

  Kosten niets opleveren milieuzone: 15 miljoen euro belastinggeld. Plus die 90 miljoen is al dik 100 miljoen euro. Daar hadden Rotterdam heel zinnige luchtverfrissende maatregelen voor kunnen nemen. Bijvoorbeeld iedereen gratis een (elektrische) fiets. En/of al het openbaar vervoer elektrisch. En/of alle minima’s met rijbewijs en oude auto, gratis een nieuwe elektrische auto

 5. Profielbeeld van Anna Feiner
  Anna Feiner

  Nog eentje dan Ferrie, speciaal voor jou…. hou je de persberichten in de gaten vandaag? Groet de wv van Pex

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.