Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke vrijdag serveren de beste stuurlui van Vers Beton een prikkelende opinie. Handig voor bij de vrijmibo. Deze week ziet Eeva Liukku wéér een nieuw dieptepunt in de Rotterdamse politiek. Wees een politicus, juist als je het niet eens wordt.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Elke keer als ik denk dat het publieke debat over integratie en islam nu wel een absoluut dieptepunt heeft bereikt, krijg ik weer ongelijk. Zo gaat het al 15 jaar, en dit jaar is het niet anders. Forum voor Democratie is openlijk racistisch en aan de winnende hand in de peilingen. De grootste partij in Rotterdam werkt opgewekt en vrolijk met ze samen. Op donderdag was er tijdens zendtijd voor politieke partijen een extreem hatelijke en verwerpelijke spot te zien van de PVV. De haat en angst rolde direct de huiskamers in.
Donderdagavond deed de PVV mee met het lijsttrekkersdebat van het AD en Lokaal in de centrale bibliotheek. Het antwoord op alle problemen van Maurice Meeuwissen was: de islam moet weg uit de stad. Alsof zijn hersenen waren uitgeschakeld en er een handpopje van Wilders stond. Zijn inbreng bracht eerst de lachspieren in de zaal op gang, daarna volgde verbijstering en droefenis. Deze man zal straks plaatsnemen in de gemeenteraad. Als ware het een laatste wanhoopsdaad riep een oudere vrouw uit de zaal riep hem toe: “Heb elkander lief!”

Help

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui

Lees meer

De Beste Stuurlui: Twee vrouwen en de opleving op links

Elke week staan de Beste Stuurlui van Vers Beton klaar om je een knapperige opinie te…

Al ruim 15 jaar lukt het links niet om een antwoord te vinden op deze rechtse radicalisering van het integratiedebat. Het Links Verbond dat in Rotterdam was opgericht toonde wat Awais Hassan vorige week ook schreef in deze rubriek: een nieuw linkse koers in de politiek. En niet onbelangrijk: juist door samen te werken met Nida, een partij die zich laat inspireren door de islam, toonde links zich niet langer bang voor voorspelbare rechtse kritieken.
Juist daarom zie ik het breken van het Links Verbond als een zoveelste politiek dieptepunt. Ook als je niet stemt op deze linkse partijen mag dit als een droeve gebeurtenis worden beschouwd en een waarschuwing voor de rest. Het is het moment dat angstige politiek leiders (Hooooi Jesse Klaver) zich hebben laten leiden door een landelijke hype, die is gevoed door een hele onfrisse racistische hetze.
Hierbij is Rotterdam slachtoffer geworden van alle landelijke aandacht waar ons kleine Calimerostadje aanvankelijk zo blij mee was. Op het moment dat de verkiezingen in deze stad zo in de schijnwerpers staan, gaan er andere dynamieken spelen waar lokale partijen niet tegen bestand zijn. ‘Help, we zijn populair’ klonk nog nooit zo zuur.

Waarom vind ik dit zo schadelijk voor de stad? Rechtse media, opiniemakers en politici zien hun gelijk bevestigd en roepen nu nóg harder dat Nida neo-nazi’s, antisemieten, homo- en vrouwenhaters zijn. Bij het mainstream publiek blijft de boodschap hangen: er zal toch wel iets aan de hand zijn met dat Nida. Zie je wel, altijd geheibel met die moslims en ‘migrantenpartijen’. Rotterdammers met een migratieachtergrond krijgen bevestigd: zie je wel, we mogen er niet zijn, ook niet als we van ons laten horen via de nette politieke weg.

Doe het beter

Het Links Verbond is bij de eerste tegenwind als een kaartenhuis in elkaar gedonderd over een kwestie die prima politiek op te lossen viel. Met politiek bedoel ik: door die woorden te vinden waarmee je precies uit kunt leggen dat er ondanks verschillen van mening tóch samengewerkt kan worden.
Want meningsverschillen, die zullen we blijven hebben. Als er een bestuur gevormd wordt tussen minstens 5 partijen, dan zal de lokale politiek het echt beter moeten doen dan het Links Verbond deze week heeft laten zien.
Daarom heb ik een boodschap aan álle politici: leer hiervan en step up your game. Scheid hoofdzaken van bijzaken. Houd stand tegen landelijke hypes, tegen racisme, tegen onterechte verdachtmakingen, tegen algehele domheid. Houd focus op waar het om gaat: de stad en de mensen die hier wonen. Luister niet naar het hippe geneuzel over ‘a-politieke politiek’, maar wees een politicus in de beste zin van het woord: gebruik het complete politieke arsenaal dat je ter beschikking hebt om tegenstellingen te overbruggen en te verbinden.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 6 reacties