PolitiekVerkiezingen 201816 maart 2018

De Beste Stuurlui: “Heb elkander lief” – het zoveelste politieke dieptepunt in Rotterdam

Opinie

Elke vrijdag serveren de beste stuurlui van Vers Beton een prikkelende opinie. Handig voor bij de vrijmibo. Deze week ziet Eeva Liukku wéér een nieuw dieptepunt in de Rotterdamse politiek. Wees een politicus, juist als je het niet eens wordt.

Beeld: Mark van Wijk

Elke keer als ik denk dat het publieke debat over integratie en islam nu wel een absoluut dieptepunt heeft bereikt, krijg ik weer ongelijk. Zo gaat het al 15 jaar, en dit jaar is het niet anders. Forum voor Democratie is openlijk racistisch en aan de winnende hand in de peilingen. De grootste partij in Rotterdam werkt opgewekt en vrolijk met ze samen. Op donderdag was er tijdens zendtijd voor politieke partijen een extreem hatelijke en verwerpelijke spot te zien van de PVV. De haat en angst rolde direct de huiskamers in.

Donderdagavond deed de PVV mee met het lijsttrekkersdebat van het AD en Lokaal in de centrale bibliotheek. Het antwoord op alle problemen van Maurice Meeuwissen was: de islam moet weg uit de stad. Alsof zijn hersenen waren uitgeschakeld en er een handpopje van Wilders stond. Zijn inbreng bracht eerst de lachspieren in de zaal op gang, daarna volgde verbijstering en droefenis. Deze man zal straks plaatsnemen in de gemeenteraad. Als ware het een laatste wanhoopsdaad riep een oudere vrouw uit de zaal riep hem toe: “Heb elkander lief!”

Help

Lees ookVerkiezingen 2018De Beste Stuurlui: Twee vrouwen en de opleving op linksOpinie

Al ruim 15 jaar lukt het links niet om een antwoord te vinden op deze rechtse radicalisering van het integratiedebat. Het Links Verbond dat in Rotterdam was opgericht toonde wat Awais Hassan vorige week ook schreef in deze rubriek: een nieuw linkse koers in de politiek. En niet onbelangrijk: juist door samen te werken met Nida, een partij die zich laat inspireren door de islam, toonde links zich niet langer bang voor voorspelbare rechtse kritieken.

Juist daarom zie ik het breken van het Links Verbond als een zoveelste politiek dieptepunt. Ook als je niet stemt op deze linkse partijen mag dit als een droeve gebeurtenis worden beschouwd en een waarschuwing voor de rest. Het is het moment dat angstige politiek leiders (Hooooi Jesse Klaver) zich hebben laten leiden door een landelijke hype, die is gevoed door een hele onfrisse racistische hetze.

Hierbij is Rotterdam slachtoffer geworden van alle landelijke aandacht waar ons kleine Calimerostadje aanvankelijk zo blij mee was. Op het moment dat de verkiezingen in deze stad zo in de schijnwerpers staan, gaan er andere dynamieken spelen waar lokale partijen niet tegen bestand zijn. ‘Help, we zijn populair’ klonk nog nooit zo zuur.

"Het Links Verbond is bij de eerste tegenwind als een kaartenhuis in elkaar gedonderd over een kwestie die prima politiek op te lossen viel"

Waarom vind ik dit zo schadelijk voor de stad? Rechtse media, opiniemakers en politici zien hun gelijk bevestigd en roepen nu nóg harder dat Nida neo-nazi’s, antisemieten, homo- en vrouwenhaters zijn. Bij het mainstream publiek blijft de boodschap hangen: er zal toch wel iets aan de hand zijn met dat Nida. Zie je wel, altijd geheibel met die moslims en ‘migrantenpartijen’. Rotterdammers met een migratieachtergrond krijgen bevestigd: zie je wel, we mogen er niet zijn, ook niet als we van ons laten horen via de nette politieke weg.

Doe het beter

Lees ookCategorieVerkiezingen 2018lees hier alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Het Links Verbond is bij de eerste tegenwind als een kaartenhuis in elkaar gedonderd over een kwestie die prima politiek op te lossen viel. Met politiek bedoel ik: door die woorden te vinden waarmee je precies uit kunt leggen dat er ondanks verschillen van mening tóch samengewerkt kan worden.

Want meningsverschillen, die zullen we blijven hebben. Als er een bestuur gevormd wordt tussen minstens 5 partijen, dan zal de lokale politiek het echt beter moeten doen dan het Links Verbond deze week heeft laten zien.

Daarom heb ik een boodschap aan álle politici: leer hiervan en step up your game. Scheid hoofdzaken van bijzaken. Houd stand tegen landelijke hypes, tegen racisme, tegen onterechte verdachtmakingen, tegen algehele domheid. Houd focus op waar het om gaat: de stad en de mensen die hier wonen. Luister niet naar het hippe geneuzel over ‘a-politieke politiek’, maar wees een politicus in de beste zin van het woord: gebruik het complete politieke arsenaal dat je ter beschikking hebt om tegenstellingen te overbruggen en te verbinden.

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, FvD, Gemeenteraadsverkiezingen 2018, het links verbond, Nida en PVV

Secties: Politiek en Verkiezingen 2018

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *