Verkiezingen 201823 maart 2018

De Beste Stuurlui: Hoogste tijd voor Fortuynisme 2.0

Opinie

Beste Stuurman Willem serveert je deze week een prikkelende analyse van Leefbaar Rotterdam, bij de borrel. Het echte werk – de coalitievorming – moet nog beginnen, stelt hij. En daarin is Leefbaar zelf het grootste probleem.

Beeld: Mark van Wijk

De dag na de verkiezingen kopte het Rotterdams Dagblad vanuit huize Eerdmans: “Papa hoopte op tien en het werden er elf.” Op de begeleidende foto was de opluchting af te lezen. 

Joost Eerdmans heeft zijn huzarenstukje geleverd. De beloofde Slag om Rotterdam mondde uit in rituele dansjes rondom het thema identiteit, met een flinke scheut religie. De verkiezingen werden door Leefbaar als ‘referendum over de identiteit van Rotterdam’ voorgesteld. Willen we ‘Mekka aan de Maas’ of ‘gaan we door op de ingeslagen weg’?

Eerdmans beperkte het verlies door bij Thierry Baudet op schoot te springen. Ironisch genoeg maakt dat nu de kans op coalitievorming een stuk minder groot, omdat D66 niet wenst samen te werken met Leefbaar zolang dit monsterverbond bestaat.

Hoe nu verder? Het wordt nog een hele klus om uit het volstrekt gesegmenteerde landschap een fijn college samen te stellen.

De mythe bestaat dat in ‘laboratoriumstad’ Rotterdam alles kan. Maar veel coalities zijn bij voorbaat volstrekt onmogelijk. Een coalitie met Leefbaar en GroenLinks is uitgesloten. Tenzij Tanya Hoogwerf (“de integratie is volledig mislukt.”) en Michel van Elck (“ticket terug, toedeledokie!”) vanaf nu elke vergadering met een dwangbuis en muilkorf in de raadszaal plaats nemen. De PvdA zou misschien in een coalitie met Leefbaar kunnen stappen, maar daarmee meteen weer het prille sociaal-democratische elan verliezen.

Coalities zonder Leefbaar lijken al helemaal onmogelijk. Zonder uitzondering moeten dan twee of meer partijen met een grondige hekel aan elkaar, tenminste vier jaar mét elkaar samenwerken. Denk en de VVD in één coalitie? Daar steekt Mark Rutte hoogstpersoonlijk een stokje voor.  

"Zonder 'links-islamitisch blok' was er van Leefbaar's campagne niets terecht gekomen"

Het grootste obstakel is misschien wel ‘Leefbaar Rotterdam’ zelf. Ga maar na. In 2002 werd Leefbaar de grootste en werd Rotterdam na eeuwen van bestuurlijk geklungel eindelijk in de vaart der volkeren opgestuwd. Dat is althans het verhaal dat de Leefbaren graag vertellen. Waarom zij de verkiezingen in 2006 dan verloren, na zo’n periode met doorslaande successen, en de partij pas in 2014 weer aan de macht kwam? Joost mag het weten.

Leefbaar is een partij waar het gezonde boerenverstand de overhand heeft. Met dat verstand kun je een eind komen, maar na 16 jaar is de rek eruit. Om een paar voorbeelden te noemen: de veiligheid zal in Manhattan (sic!) aan de Maas nooit veel beter worden. De Rotterdamwet werkt niet. Mensen uit de bijstand jagen met een tegenprestatie is vooral een ideologische keuze. En het eindeloze bashen van Nederlanders met een migratieachtergrond (lees: Rotterdammers) is in een stad met meer dan 170 nationaliteiten langzaamaan zielig en achterhaald.

De laatste campagne van Leefbaar heeft geen enkel nieuw idee opgeleverd. Zonder ‘links-islamitisch blok’ was er misschien wel helemaal niets van terecht gekomen. De enige leus die door Leefbaar tot in den treuren werd herhaald, is: ‘Voor veiligheid, voor vrijheid.’ En oh ja: iets met groenteboeren en ‘de beste ouderenzorg’. 

Lees ookCategorieVerkiezingen 2018lees hier alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Het is daarom de hoogste tijd voor Fortuynisme 2.0. Maak werk van armoede, wonen, onderwijs en Rotterdam-Zuid. Ontwikkel eens een overkoepelende visie en denk na over de investeringskracht van het nieuwe stadsbestuur. En oh ja: erken dat de Islam zal blijven en dat moslims gewoon deel uitmaken van de Rotterdamse samenleving. Misschien wel het allerbelangrijkste: er zijn problemen, maar reken nooit meer een hele groep daarop af. 

Leefbaar Rotterdam heeft de sleutels hoe dan ook in handen. Alleen als de partij zelf verandert, komt die zo gewenste brede coalitie in beeld. De verkiezingen zijn dan wel gewonnen, maar de grootste klus begint voor Joost Eerdmans nu pas.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Coalitie, De Beste Stuurlui, Fortuynisme, Gemeenteraadsverkiezingen 2018, het links verbond, Leefbaar Rotterdam en Thierry Baudet

Sectie: Verkiezingen 2018

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *