Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke week staan de Beste Stuurlui van Vers Beton klaar om je een knapperige opinie te serveren voor bij de vrijmibo. Deze week ziet Awais zonnige kansen voor de linkse partijen deze verkiezingen, vooral dankzij twee vrouwen: Barbara Kathman en Judith Bokhove. Maar waar staat D66 eigenlijk?

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Rotterdam is de bakermat van de inmiddels alweer zestien jaar durende rechtse revolte. In deze stad brak Pim Fortuyn het politieke landschap open. Links is sindsdien gedecimeerd, de centrumpartijen flink naar rechts opgeschoven. Maar Rotterdam zou met deze gemeenteraadsverkiezingen de wederopleving van links kunnen inluiden.
Dit heeft alles te maken met het Links Verbond dat de SP, GroenLinks, PvdA en NIDA hebben gesloten. In het verleden was het de arrogantie van de PvdA die ervan weerhield om een dergelijke verbintenis aan te gaan met de andere linkse partijen. Inmiddels wordt de PvdA tot de kleinere oppositiepartijen gerekend en geleid door een fantastisch talent in de politiek: Barbara Kathmann.
Het Links Verbond toont aan dat er een aantal heldere keuzes te maken zijn. Door deze samenwerking gaat het de partijen beter lukken om linkse doelstellingen als armoedebestrijding en een groenere stad te realiseren. Hiermee breekt het Links Verbond met het verleden en opent het een unieke mogelijkheid om een coalitie over links te vormen.

Kiertje

Cruciaal voor het succes van het Links Verbond wordt de keuze van D66 na de verkiezingen. D66 stapte in een Leefbaarcoalitie en slikte van alles van ze. Nu staan ze op verlies. Terecht, ze verloochenden hun eigen liberale waarden. Maar met die paar zetels die ze misschien nog binnenhalen kunnen ze na de verkiezingen wel het verschil gaan maken.
Afgaande op de aversie van Pechtold tegen de Leefbaar-FvD combinatie zou je makkelijk op het verkeerde been kunnen worden gezet. Het verkeerde been, want Said Kasmi (D66) gedraagt zich als een opblaaspop in een westerstorm als hem wordt gevraagd of hij de samenwerking met Leefbaar voort wil zetten. Die dichte deur staat misschien toch wel wagenwijd op een kiertje.

Na het lijsttrekkersdebat aan de EUR stonden Kathmann en Bokhove zij-aan-zij voor de camera van RTV Rijnmond om Kasmi tot de orde te roepen. Nadat de stad vier jaar is geleid door een college van uitsluitend mannen geeft het hoop dat de samenwerking over links wordt aangejaagd door deze twee vrouwen. Deze gemeenteraadsverkiezingen geven eindelijk weer een duidelijk andere koers te kiezen in de politiek. Net als zestien jaar geleden.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als consultant bij een groot Nederlands bedrijf.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 17 reacties