Verkiezingen 20189 maart 2018

De Beste Stuurlui: Twee vrouwen en de opleving op links

Opinie

Elke week staan de Beste Stuurlui van Vers Beton klaar om je een knapperige opinie te serveren voor bij de vrijmibo. Deze week ziet Awais zonnige kansen voor de linkse partijen deze verkiezingen, vooral dankzij twee vrouwen: Barbara Kathman en Judith Bokhove. Maar waar staat D66 eigenlijk?

Beeld: Mark van Wijk

Rotterdam is de bakermat van de inmiddels alweer zestien jaar durende rechtse revolte. In deze stad brak Pim Fortuyn het politieke landschap open. Links is sindsdien gedecimeerd, de centrumpartijen flink naar rechts opgeschoven. Maar Rotterdam zou met deze gemeenteraadsverkiezingen de wederopleving van links kunnen inluiden.

Dit heeft alles te maken met het Links Verbond dat de SP, GroenLinks, PvdA en NIDA hebben gesloten. In het verleden was het de arrogantie van de PvdA die ervan weerhield om een dergelijke verbintenis aan te gaan met de andere linkse partijen. Inmiddels wordt de PvdA tot de kleinere oppositiepartijen gerekend en geleid door een fantastisch talent in de politiek: Barbara Kathmann.

Het Links Verbond toont aan dat er een aantal heldere keuzes te maken zijn. Door deze samenwerking gaat het de partijen beter lukken om linkse doelstellingen als armoedebestrijding en een groenere stad te realiseren. Hiermee breekt het Links Verbond met het verleden en opent het een unieke mogelijkheid om een coalitie over links te vormen.

Kasmi gedraagt zich als een opblaaspop in een westerstorm

Kiertje

Cruciaal voor het succes van het Links Verbond wordt de keuze van D66 na de verkiezingen. D66 stapte in een Leefbaarcoalitie en slikte van alles van ze. Nu staan ze op verlies. Terecht, ze verloochenden hun eigen liberale waarden. Maar met die paar zetels die ze misschien nog binnenhalen kunnen ze na de verkiezingen wel het verschil gaan maken.

Afgaande op de aversie van Pechtold tegen de Leefbaar-FvD combinatie zou je makkelijk op het verkeerde been kunnen worden gezet. Het verkeerde been, want Said Kasmi (D66) gedraagt zich als een opblaaspop in een westerstorm als hem wordt gevraagd of hij de samenwerking met Leefbaar voort wil zetten. Die dichte deur staat misschien toch wel wagenwijd op een kiertje.

Lees ookCategorieVerkiezingen 2018lees hier alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Na het lijsttrekkersdebat aan de EUR stonden Kathmann en Bokhove zij-aan-zij voor de camera van RTV Rijnmond om Kasmi tot de orde te roepen. Nadat de stad vier jaar is geleid door een college van uitsluitend mannen geeft het hoop dat de samenwerking over links wordt aangejaagd door deze twee vrouwen. Deze gemeenteraadsverkiezingen geven eindelijk weer een duidelijk andere koers te kiezen in de politiek. Net als zestien jaar geleden.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:D66, De Beste Stuurlui, links verbond en said kasmi

Sectie: Verkiezingen 2018

kaart: Stadhuis, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *