Voor de harddenkende Rotterdammer

Genoeg opinievoer voor de Beste Stuurlui, deze week. Tara had rond de verkiezingen een luxeprobleem, dankzij drie politici die de harten van Rotterdammers wél wisten aan te spreken.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Het viel mij deze verkiezingen op dat veel mensen lang bleven twijfelen op wie ze zouden stemmen. Maar niet omdat ze geen kandidaat en partij konden vinden waar ze zich thuis bij voelden, een sentiment waardoor ondergetekende uit pure wanhoop vier jaar geleden op de Partij voor de Dieren stemde. Nee, dit jaar hadden kiezers een luxeprobleem. Meerdere lijsttrekkers ontpopten zich tijdens de campagne als volksvertegenwoordigers die een Rotterdamse stem waardig zijn.
Nu is het ook niet moeilijk om intelligent af te steken tegen de onvoorstelbaar incompetente, rabiate minkukel van de PVV, wiens stem een rechtstreekse invloed op mijn ingewanden leek te hebben. Ook had iemand Said Kasmi best van tevoren kunnen vertellen dat je als lijsttrekker debatten moet voeren. Dan is het op zich wel handig als je goed kunt spreken in het openbaar.

Maar verder wist menig lokale politicus wél mijn gevoelige snaar te raken. Het verlies van de PvdA heeft niet gelegen aan de verfrissende, capabele en zonder meer inspirerende Barbara Kathmann. Dat de partij dit soort parels aan zich weet te verbinden verdient een pluim. Jammer genoeg zit de haat voor de partij bij veel mensen te diep om haar succes in zetels om te zetten.
Ook sympathieke kleintjes als Tjalling Vonk (de rust zelve) en Ellen Verkoelen (ontwapenend optimistisch) vond ik een aangename verrassing. En hoe heerlijk was de frisse wind van Vincent Karremans die met zijn directe aanval op de identiteitspolitiek, terecht de held van de verkiezingsavond was. De VVD’ers bleken trouwens allemaal fan te zijn van Nourdin el Ouali, die als je het mij vraagt, gewoon raadslid van het jaar is.
Nourdin, Vincent en Barbara staan wat mij betreft symbool voor een nieuwe generatie politici. Sterke karakters, optimistisch en met het vermogen de harten van Rotterdammers aan te spreken. Allemaal stralen ze uit dat ze oprecht het beste voor deze stad willen. En minder met politieke scoringsdrang bezig zijn.  
Misschien kunnen we dat gevoel vasthouden, tijdens en na de ongetwijfeld stroeve formatie. Als de poppetjes in de kaasstolp de komende vier jaar minder tijd en gemeenschapsgeld verkwisten aan zinloos gekissebis, zou dit nieuwe, frisse elan zomaar kunnen zorgen dat mensen zich wél verwant voelen met de politiek. Zodat die opkomstcijfers blijven stijgen en we over vier jaar weer zo’n luxeprobleem hebben in het stemhok.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Tara@versbeton.nl

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 19 reacties
 1. Profielbeeld van Tara Lewis
  Tara Lewis

  Als ik ‘Ronald’ zie staan stop ik subbiet met lezen, geheel ter info. Ben dat zure, hatelijke, gefrustreerde geëmmer ondertussen meer dan zat.

  Fijne dag, heer Sörensen.

  1. Profielbeeld van Ronald
   Ronald

   Dank.
   Lees het net na een weekendje Burgh-Haastede (Is Leefbaar ook de grootste)

   Dat frustratie klopt wel Tara.
   Overkwam me op de camping weer. Je ziet een pikzwarte vogel die een merelnest leeghaalt en krassend in de boom gaat zitten. Ik zeg: “Kijk een kraai”
   Halen mijn campinggenoten hun schouder op en zeggen: “Wat weet jij er nou van het is een schitterende pauw ?”
   Daar raak je toch gefrustreerd van.

 2. Profielbeeld van Bart Toorenaar
  Bart Toorenaar

  Ben deze verkiezingen wel onder de indruk geraakt van El Ouali. Welbespraakt en slim, en in staat om een boodschap over te brengen die mij qua toon een stuk meer bevalt dan de jongens van DENK.

  1. Profielbeeld van Ronald
   Ronald

   Misschien kan je een keer een vertaling van de Koran gaan lezen; de inspiratiebron van NIDA en el O.
   Dan begrijp je ook waarom hij mannen en vrouwen gescheiden wil zien en ongelovigen minderwaardig vindt.
   Maar je hebt gelijk DENK is nog erger, data zit Erdogan openlijk bij!

 3. Profielbeeld van Adam
  Adam

  We zeiden allemaal dat in Nederland geen buitenlandse onderlinge strijd gevoerd moet worden.
  Dus ook de Turkse Nederlanders die niet islamitisch zijn moeten ook hun frustratie niet uitvechten jegens andere Turkse Nederlanders hier in ons land.
  Iedereen is hier vrij of je nu Turkse islamitische burgers of Turkse Alevieten/koerden hebt.
  Niet hier je persoonlijke wrokstrijd voeren met zogenaamde opiniestukjes.

  Ga dan naar het land van herkomst en ga daar je missie vervullen.

 4. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Barbara van de PvdA, PvdA is een van de verantwoordelijke van het huidige leefklimaat in Rotterdam. Miljarden naar Zuid, zelfs EU geld en blind zijn voor de realiteit, dan krijg je minder stemmen. Goed kunnen praten betekend nog niet dat je een goede politicus bent en stemmen krijgt.

  Nourdin, tja, er wonen nou eenmaal meer Turken in Rotterdam en zoals een turkse vrouw al zei, turken stemmen op turken, dus DENK. Daarbij, bij lezingen doen aan sekse segregatie, dat is past niet in en bij Rotterdam anno 2018, zeggen dat het vrijheid van godsdienst is is een te gemakkelijk excuus en achterhaald! Als men verwacht dat Rotterdam moet gaan veranderen naar hun ideeen, maar zelf niet mee werkt maar juist terug gaat in de tijd, dan snap je het niet, het is niet alleen maar nemen, maar ook geven!

  Het wordt tijd dat we staat en kerk verder gaan scheiden, geen politieke partijen gebasseerd op geloof.

  1. Profielbeeld van Adam
   Adam

   Die partijen zijn ontstaan omdat andere bestaande partijen de vrijheid van gelovigen steeds proberen te dwarsbomen.
   Daarom liepen de meeste gelovigen naar partijen die wel religie gebaseerd zijn.
   Gewoon stukje bescherming van geloofsvrijheid en je plekje mogen hebben in de stad.

   Wat bedoel je precies met teruggaan in de tijd?

   1. Profielbeeld van Paul
    Paul

    Sommige gelovigen kunnen niet omgaan met de vrijheid van godsdienst! Er zijn veel dingen verboden, omdat de mens niet met die verantwoording kan omgaan, vrijheid van godsdienst is er nu ook zo’n een.

    Religie is nooit een basis voor democratie! Kan namelijk niet omdat geloof per gebasseerd is op ongelijkheid. Je mag je plekken hebben, dat misgun je niemand, maar afdwingen van je plek is wat anders.
    Een burka bijvoorbeeld, is dat vrijheid van godsdienst? Bedenk daarbij dat de homosapien al tig duizendenjaren bestaat.

    Voorbeeld: is het aanbieden van gescheide ingangen voor mannen en vrouwen en het aanbieden van man en vrouw vrije zit zones tijdens een lezing een vorm van sekse segregatie of vrijheid van godsdienst? Dat dus met terug in de tijd.

 5. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Tot slot: het verbaast me dat VVD Rotterdam niet reageert op ‘allemaal fan van El Ouali’

 6. Profielbeeld van Karin
  Karin

  “Allemaal stralen ze uit dat ze oprecht het beste voor deze stad willen”

  Moet ik dit zo lezen dat de andere lijsttrekkers uitstralen ‘oprecht’ het slechtste voor de stad te willen, nee toch Tara?

 7. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Misschien beste Tara kan je de column van Fidan Ekiz in het AD van deze ochtend even lezen?
  Vraag je af – na het lezen – of N. el O. het beste met de stad voorheeft?
  Misschien wil je haar – ervaringsdeskundige – geloven?

  1. Profielbeeld van Karin
   Karin

   Heb m net gelezen, staat als een huis, hoewel Tara daar ongetwijfeld anders over denkt.
   Wat ik me terzijde afvraag in deze verwarrende tijden waarin radicaal links ook buiten zinnen raakt van seculiere Turkse en Marokkaanse opiniemakers: is Fidan nu ook een racist?

   1. Profielbeeld van Adam
    Adam

    Het gaat Fidan wellicht niet om het Turks of Marokkaans zijn maar om de religie.
    Mensen denken te vaak dat iedere Turk of Marokkaan moslim zou zijn.
    Je kan wel uit hetzelfde land komen en hier in de politiek zitten maar TOCH elkaar steeds “kritiek”geven.

    Daarom zijn Fidan of N en El. zoals jij dat minzaam schrijft hier, niet van dezelfde aanhang.

    1. Profielbeeld van Adam
     Adam

     Een Ierse Protestantse burger of Ierse Katholieke opinieschrijfster uit Belfast,
     kunnen elkaar wel geen racist noemen (Fidan/andere Turken).

     Maar hebben toch een andere reden om elkaar steeds te bekritiseren en te beledigen.Moslim zijn /Koerd zijn /Aleviet zijn
     Uit hetzelfde land afkomstig zijn en toch elkaar proberen onder uit te halen met kritieke schrijfsels of anekdotes in de media.
     Net zo erg!

 8. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  “De VVD’ers bleken trouwens allemaal fan te zijn van Nourdin el Ouali”
  Waaruit blijkt dat?

  De VVD (second best) is dus fan van een moslimbroeder, die HAMAS steunt (wikikpedia) en die ISIS niet alleen met het democratische Israël vergelijkt, maar ook als een product van het Westen ziet.

  En sorry, ik ben best op VVD vergaderingen geweest, maar daar wordt ook aan gasten alcohol geschonken, niet uit de Koran gelezen en de parelkettinkjes lopen vrij door de zaal.

 9. Profielbeeld van Nwytg
  Nwytg

  Die PVV-er inderdaad hemeltergend. Maar om zo’n Nourdin, die geen afstand neemt van zijn foute tweets en de AK-partij een frisse wind te noemen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.