Verkiezingen 201823 maart 2018

De Beste Stuurlui: Nourdin, Vincent en Barbara, symbolen van een nieuwe generatie

Opinie

Genoeg opinievoer voor de Beste Stuurlui, deze week. Tara had rond de verkiezingen een luxeprobleem, dankzij drie politici die de harten van Rotterdammers wél wisten aan te spreken.

Beeld: Mark van Wijk

Het viel mij deze verkiezingen op dat veel mensen lang bleven twijfelen op wie ze zouden stemmen. Maar niet omdat ze geen kandidaat en partij konden vinden waar ze zich thuis bij voelden, een sentiment waardoor ondergetekende uit pure wanhoop vier jaar geleden op de Partij voor de Dieren stemde. Nee, dit jaar hadden kiezers een luxeprobleem. Meerdere lijsttrekkers ontpopten zich tijdens de campagne als volksvertegenwoordigers die een Rotterdamse stem waardig zijn.

Nu is het ook niet moeilijk om intelligent af te steken tegen de onvoorstelbaar incompetente, rabiate minkukel van de PVV, wiens stem een rechtstreekse invloed op mijn ingewanden leek te hebben. Ook had iemand Said Kasmi best van tevoren kunnen vertellen dat je als lijsttrekker debatten moet voeren. Dan is het op zich wel handig als je goed kunt spreken in het openbaar.

De VVD’ers bleken trouwens allemaal fan te zijn van Nourdin el Ouali

Lees ookCategorieVerkiezingen 2018lees hier alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Maar verder wist menig lokale politicus wél mijn gevoelige snaar te raken. Het verlies van de PvdA heeft niet gelegen aan de verfrissende, capabele en zonder meer inspirerende Barbara Kathmann. Dat de partij dit soort parels aan zich weet te verbinden verdient een pluim. Jammer genoeg zit de haat voor de partij bij veel mensen te diep om haar succes in zetels om te zetten.

Ook sympathieke kleintjes als Tjalling Vonk (de rust zelve) en Ellen Verkoelen (ontwapenend optimistisch) vond ik een aangename verrassing. En hoe heerlijk was de frisse wind van Vincent Karremans die met zijn directe aanval op de identiteitspolitiek, terecht de held van de verkiezingsavond was. De VVD’ers bleken trouwens allemaal fan te zijn van Nourdin el Ouali, die als je het mij vraagt, gewoon raadslid van het jaar is.

Nourdin, Vincent en Barbara staan wat mij betreft symbool voor een nieuwe generatie politici. Sterke karakters, optimistisch en met het vermogen de harten van Rotterdammers aan te spreken. Allemaal stralen ze uit dat ze oprecht het beste voor deze stad willen. En minder met politieke scoringsdrang bezig zijn.  

Misschien kunnen we dat gevoel vasthouden, tijdens en na de ongetwijfeld stroeve formatie. Als de poppetjes in de kaasstolp de komende vier jaar minder tijd en gemeenschapsgeld verkwisten aan zinloos gekissebis, zou dit nieuwe, frisse elan zomaar kunnen zorgen dat mensen zich wél verwant voelen met de politiek. Zodat die opkomstcijfers blijven stijgen en we over vier jaar weer zo’n luxeprobleem hebben in het stemhok.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:barbara kathmann, identiteitspolitiek, lage opkomst, luxeprobleem, Nida, Nourdin El Ouali, opkomstpercentage, pvda, vincent karremans en VVD

Sectie: Verkiezingen 2018

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *