Voor de harddenkende Rotterdammer

Genoeg opinievoer voor de Beste Stuurlui, deze week. Tara had rond de verkiezingen een luxeprobleem, dankzij drie politici die de harten van Rotterdammers wél wisten aan te spreken.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Het viel mij deze verkiezingen op dat veel mensen lang bleven twijfelen op wie ze zouden stemmen. Maar niet omdat ze geen kandidaat en partij konden vinden waar ze zich thuis bij voelden, een sentiment waardoor ondergetekende uit pure wanhoop vier jaar geleden op de Partij voor de Dieren stemde. Nee, dit jaar hadden kiezers een luxeprobleem. Meerdere lijsttrekkers ontpopten zich tijdens de campagne als volksvertegenwoordigers die een Rotterdamse stem waardig zijn.
Nu is het ook niet moeilijk om intelligent af te steken tegen de onvoorstelbaar incompetente, rabiate minkukel van de PVV, wiens stem een rechtstreekse invloed op mijn ingewanden leek te hebben. Ook had iemand Said Kasmi best van tevoren kunnen vertellen dat je als lijsttrekker debatten moet voeren. Dan is het op zich wel handig als je goed kunt spreken in het openbaar.

Maar verder wist menig lokale politicus wél mijn gevoelige snaar te raken. Het verlies van de PvdA heeft niet gelegen aan de verfrissende, capabele en zonder meer inspirerende Barbara Kathmann. Dat de partij dit soort parels aan zich weet te verbinden verdient een pluim. Jammer genoeg zit de haat voor de partij bij veel mensen te diep om haar succes in zetels om te zetten.
Ook sympathieke kleintjes als Tjalling Vonk (de rust zelve) en Ellen Verkoelen (ontwapenend optimistisch) vond ik een aangename verrassing. En hoe heerlijk was de frisse wind van Vincent Karremans die met zijn directe aanval op de identiteitspolitiek, terecht de held van de verkiezingsavond was. De VVD’ers bleken trouwens allemaal fan te zijn van Nourdin el Ouali, die als je het mij vraagt, gewoon raadslid van het jaar is.
Nourdin, Vincent en Barbara staan wat mij betreft symbool voor een nieuwe generatie politici. Sterke karakters, optimistisch en met het vermogen de harten van Rotterdammers aan te spreken. Allemaal stralen ze uit dat ze oprecht het beste voor deze stad willen. En minder met politieke scoringsdrang bezig zijn.  
Misschien kunnen we dat gevoel vasthouden, tijdens en na de ongetwijfeld stroeve formatie. Als de poppetjes in de kaasstolp de komende vier jaar minder tijd en gemeenschapsgeld verkwisten aan zinloos gekissebis, zou dit nieuwe, frisse elan zomaar kunnen zorgen dat mensen zich wél verwant voelen met de politiek. Zodat die opkomstcijfers blijven stijgen en we over vier jaar weer zo’n luxeprobleem hebben in het stemhok.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tara

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 19 reacties