Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke week staan de Beste Stuurlui van Vers Beton klaar om je een knapperige opinie te serveren voor bij de vrijmibo. Deze week heeft Anne Ardon het over Orlando, homofobie en angst voor daten.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Het zou misschien logischer zijn om op deze plaats over de verkiezingen te schrijven. Maar deze week zat het leven en de dood van een jonge jongen in mijn hoofd. Orlando, die afgelopen november 17 is geworden, is niet meer. Na een date in Den Haag stuurde hij een ongebruikelijk sms’je, aldus zijn naasten. Na een week werd het lichaam van de Rotterdamse scholier gevonden in een Haagse gracht.

Daten in stilte

Op de datum van schrijven (27 februari 2018) is er nog weinig duidelijk over de toedracht van Orlando’s dood. Misschien viel hij per ongeluk in het water, misschien kwam hij er op een andere manier er in terecht. Afgelopen week kwam er in mijn omgeving naar aanleiding van de vermissing van Orlando een ander verhaal los: over de (on)veiligheid van daten, specifiek de veiligheid van queer-jongeren en daten. Over hoe homofobie stilte veroorzaakt, of leugens over waar je uithangt, omdat familie of vrienden misschien nog niet weten dat iemand niet (exclusief) op het andere geslacht valt. Dit creëert ruimte voor mensen met kwade bedoelingen. Hoe minder mensen weten van een afspraak en hoe meer uit het zicht een date is, hoe meer ruimte er is om misbruik van de situatie te maken. Of Orlando’s dood zo’n situatie is of niet, die discussie moeten we met elkaar gaan voeren.
Als vrouw ken ik deze onveiligheid met daten maar al te goed. Door slutshaming, het fenomeen dat je als vrouw bekritiseerd wordt voor het hebben van (te veel) dates of seksuele partners, houden vrouwen vaak stil waar en met wie ze zijn, of vertellen het maar aan een beperkt aantal mensen.
Ik gebruik de ster-functie in WhatsApp waarmee je tijdelijk berichten kan opslaan voor de adressen van dates van vriendinnen. Als ze te lang niets laten horen volgt overleg: wanneer was ze voor het laatst online? Hoe groot schatten we de kans in dat haar date een engerd is? Wanneer moeten we erheen? Kennen we sterke mannen die mee kunnen? Je gunt je vriendinnen niet alleen dat ze hun telefoon in een hoek gegooid hebben omdat ze lekker aan het uitslapen zijn, het lucht op als dat uiteindelijk het geval blijkt te zijn. Want het zou ook zomaar anders kunnen aflopen.

Missing white woman syndrome

Ik durf te zeggen dat beste vriendin van Orlando dit precies zo heeft gedaan. Wat is er bekend? Wat is het meest waarschijnlijke scenario? Juist de mensen om je heen kennen je het beste, en zullen niet lukraak de politie bellen. Daarom verbijsterde me het om te lezen dat de beste vriendin van Orlando zo weinig poot aan de grond kreeg bij de politie, dat ze zich maar wendde tot sociale media, waardoor er uiteindelijk toch een groot opsporingsteam werd ingezet. Het mocht helaas niet baten.
Ter vergelijking: Anne Faber raakte op een vrijdagavond vermist, en op zaterdagmiddag werd er een rechercheteam samengesteld om haar te vinden. Waarom moest dat bij Orlando dan een week duren? Waarom moet een minderjarige vriendengroep een zoekactie coördineren met posters en media-interviews voordat er na een week een groot zoekteam op zijn zaak gezet werd en er een buurtonderzoek en duikers ingezet werden? Hoe veel heeft dat te maken met dat Orlando geen witte vrouw is?
Dit is niet alleen een landelijk probleem, maar ook een Rotterdams probleem. Rotterdam-Noord is een inwoner verloren, en ondanks dat hij niet meer te redden is, kunnen we er wel voor zorgen dat we er meer zijn voor anderen in vergelijkbare situaties. Laten we meer compassie hebben voor vrouwen en queers als het op daten aankomt. Dat houdt in dat daten minder geheimzinnig moet worden. Spreek mensen in je omgeving aan op homofobie, zodat het ook voor queers makkelijker wordt om in de publieke ruimte af te spreken. Dit geldt ook voor slutshaming. Maak het voor vrouwen vanzelfsprekender om over daten en seks te praten, zonder ze het gevoel te geven dat ze op de hoeveelheid bedpartners waar ze plezier mee hebben veroordeeld worden. En mijn laatste beste-stuurvrouw-advies is voor de politie: deze jongeren weten waar ze het over hebben en kennen hun vrienden het beste. Neem ze serieus, we hebben elkaar nodig.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anne Ardon

Anne Ardon

Anne Ardon (1995) woont sinds een aantal jaar in Rotterdam. Naast student Crisis and Security Management is ze oprichter van het feministische platform Stellingdames.nl.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 10 reacties