Voor de harddenkende Rotterdammer

Waar moet je tijdens de Rotterdamse uitslagenavond vooral op letten? Onze politiek columnist Peter van Heemst serveert een checklist.

Peter
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

1. Juichende verliezers

Allereerst natuurlijk hoe de verliezers reageren, dat zijn vermoedelijk Leefbaar Rotterdam en de PvdA. Ongetwijfeld gaat lijsttrekker Joost Eerdmans juichend verklaren dat hij de grootste is gebleven en dus winnaar. Als Leefbaar onder de tien zetels zakt, is dat een klap, een forse afstraffing. Als ze op tien of meer uitkomt, heeft ze de schade knap weten te beperken. En wat gaat PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann zeggen als haar partij in Rotterdam naar een nieuw dieptepunt terugvalt? Van 18 zetels in 2006, via 14 in 2010 en 8 in 2014 naar 4 (?) nu.

2. Wie kwam stemmen?

Let ook goed op de opkomst. Hebben Denk en PVV groepen naar de stembus weten te halen die normaal gesproken thuisblijven? Heeft de botte strijd tussen Denk en Leefbaar het opkomstpercentage omhoog gestuwd? Waren Nida-stemmers extra gemotiveerd hun partij te redden uit de grijpgrage handen van Denk? In 2014 was de opkomst bedroevend laag: 45,1 procent van de Rotterdamse kiezers kwam daadwerkelijk naar de stembus. In 2010 was dat nog 47,9 procent.

3. De nieuwkomers

Weet 50Plus vriend en vijand te verrassen met twee zetels? Gaat Denk er vier halen? Is de PVV een luchtballon die in de loop van de avond klapt en op een schamele 1 of 2 zetels blijft steken? Of is ze, als vanouds, in elke poll en prognose zwaar onderschat en maakt ze met 5 of meer zetels haar opwachting in de Rotterdamse gemeenteraad?

4. De meerderheidsoptelsom

Dan is interessant of Leefbaar Rotterdam samen met VVD en CDA een meerderheid weet te behalen. Dat lijkt schier onmogelijk. Voor de duidelijkheid: de raad telt 45 leden, dus een nieuwe coalitie moet van minstens 23 mannen en vrouwen steun gaan krijgen. Alles kan in Rotterdam. Dus ik geef dit curieuze rekenvoorbeeld: Leefbaar 13, VVD 6 en CDA 4. Ik zie het niet echt gebeuren. Maar het zou dé verrassende ontknoping zijn van een hectische verkiezingsstrijd.

5. De woordkeus van Said Kasmi

Ook even checken wat Leefbaar, CDA, VVD en D66 samen gaan halen. Ik maak nu een wat realistischer rekensom: Leefbaar 11 zetels, CDA, 3 en VVD 5. Als D66 4 zetels oogst, heeft deze vierpartijencoalitie een meerderheid op de been gebracht. Maar de kans dat D66 weer met Leefbaar in zee wil, is in mijn ogen klein, zeer klein. Dus let goed op de woordkeus van D66-lijsttrekker Said Kasmi: houdt hij de deur op een kier of trekt hij hem voor de neus van Eerdmans dicht? Het lot van Leefbaar Rotterdam (oppositie of besturen) ligt in zijn handen.

6. De zonder-Leefbaar-optelsom

Dan gaan we rekenen hoe een coalitie zonder Leefbaar tot stand zou kunnen komen. Daar zijn dan zes partijen voor nodig. CDA, D66 en VVD gaan de stad besturen samen met SP, GroenLinks en PvdA. Dat lukt alleen als deze zes partijen samen 23 zetels halen. Het zal kiele kiele worden, maar ik denk nog steeds dat de kans daarop zeer reëel is. Neem dit rekenvoorbeeld: CDA 2, D66 4, VVD 5, SP 5, GroenLinks 4 en PvdA 3.

7. Eensgezindheid op links

Je begrijpt het al: de eensgezindheid van de drie linkse partijen luistert nauw, anders kunnen ze naar deelname in de volgende coalitie fluiten. Ze lijken nog steeds één lijn te trekken, maar het is essentieel dat Barbara Kathmann (PvdA), Leo de Kleijn (SP) en Judith Bokhove (GroenLinks) in hun reacties op de uitslagen dat volhouden. Opgelet dus.

8. De onderhandelingsstand

Welke lijsttrekkers weten razendsnel om te schakelen van de campagnestand naar de onderhandelingsmodus? Voor die van bijvoorbeeld Denk en SP een hele klus lijkt me. Maar voor die van CDA en D66 een makkie. Wie dit snel en behendig doet, heeft een voorsprong op de rest.

9. Het gezicht van Aboutaleb

Hoe kijkt de burgemeester als hij de uitslagen voorleest en daarna voor tal van microfoons en camera’s commentaar gaat geven? Veel verraadt zijn stem en blik zelden. Maar de echte Aboutaleb-kenner ziet aan piepkleine dingetjes of hij wel of niet met de uitslag in zijn nopjes is.

10. Het versnipperingsmantra

Tot slot, iedereen (zeker de media) gaat in koor roepen hoe lastig de coalitievorming in Rotterdam zal zijn. Versnippering, versplintering: je zult er op woensdagavond en ook in de dagen erna mee worden doodgegooid. Maar geloof me, dat gaat allemaal enorm meevallen. De Rotterdamse politiek heeft steeds bewezen vindingrijk en resultaatgericht met uitslagen om te gaan. In 2018 zal het niet anders zijn.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Profiel-pagina
Lees 8 reacties