Voor de harddenkende Rotterdammer

De KiesKijker is de eerste ‘stemwijzer’ die louter uit beeld bestaat, een Nederlandse primeur! Het is een door Vers Beton zelf ontwikkeld product en is een experiment. Durf jij het aan? Vul de KiesKijker hieronder in. Daaronder vind je onze uitleg over de totstandkoming.

Hoe werkt de KiesKijker?

Je krijgt zeven vragen voorgelegd over zeven thema’s. De antwoorden waar je tussen moet kiezen zijn niet in woorden, maar in beelden uitgedrukt. Elk beeld staat voor een politieke visie op dit onderwerp, dat wordt uitgedragen door tenminste één, en vaak meerdere partijen die mee doen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.
De optelsom van al je keuzes levert een resultaat op. Heb je al jaren (ongeveer) dezelfde politieke voorkeur? Dan is dit het moment om je door je eigen verbeelding te laten verrassen!

Hoe is de KiesKijker gemaakt?

Om de KiesKijker te maken hebben zeven Vers Beton-redacteuren een samenvatting gemaakt van de verschillende partijstandpunten over de onderwerpen: onderwijs, wonen, armoede, horeca, integratie en diversiteit, en de klimaatopgave van de haven. Als zevende en laatste onderwerp stellen we een hele concrete vraag aan de orde: hoe ziet de toekomst van het Schieblock eruit? De verschillende visies die op deze onderwerpen bestaan zijn door illustratoren van Vers Beton vertaald naar beelden.

Welke partijen zijn in de KiesKijker opgenomen?

De programma’s van de partijen die in de KiesKijker door ons zijn onderzocht zijn: 50Plus, CDA, ChristenUnie-SGP, D66, DENK, Groenlinks, Leefbaar Rotterdam, NIDA, Partij voor de Dieren, PvdA, PVV, SP en de VVD. Van andere partijen die deelnemen aan de verkiezingen, was het partijprogramma niet op tijd gepubliceerd of ontbraken duidelijke partijstandpunten op de door ons gekozen thema’s.
Er zijn twee partijen waar we een kanttekening bij moeten plaatsen: PVV en 50Plus worden beide benadeeld in de eindresultaten, omdat zij over niet alle onderwerpen een helder partijstandpunt hebben. 50Plus telt mee met 4 van de 7 onderwerpen, en de PVV met slechts één (rara, welke zou dat zijn?). Op de vraag wat de toekomst van het Schieblock zou moeten zijn, zijn ook de partijstandpunten op gebied van cultuur, broedplaatsbeleid en gebiedsontwikkeling gebruikt.

Is dit nu serieus of een grap? En wat zegt mijn resultaat?

We hopen dat je zult lachen tijdens het invullen van de KiesKijker! Het mag duidelijk zijn dat je de resultaten met een flinke korrel zout moet nemen.
Toch is het niet alléén maar een grap. De beelden zijn tot stand gekomen door alle partijstandpunten goed te onderzoeken en in kaart te brengen. De beelden staan daarom écht voor verschillende politieke visies op de toekomst van de stad.
In de eerste plaats zegt het resultaat daarom iets over je vermogen tot het interpreteren van beelden. We denken dat het voor veel kiezers verrassend uit kan pakken en misschien niet het resultaat oplevert dat je verwacht.
De KiesKijker is daarom eerder een experiment; wij wisten van tevoren ook niet hoe het zou uitpakken. We zijn dan ook heel benieuwd wat jullie ervan vinden en of je je kunt vinden in het resultaat van je keuzes!

Waarom heeft Vers Beton de KiesKijker gemaakt?

Chef Architectuur en Stedelijke ontwikkeling Teun van den Ende was nieuwsgierig naar de potentie van verbeelding om een politieke boodschap te verkondigen en als basis om met elkaar een gesprek aan te gaan over de toekomst van de stad. Leefbaar Rotterdam is de enige partij die gebruik maakt van beeld in hun huidige campagne en partijprogramma. Waarom doen niet meer partijen dat?, vroeg hij zich af. Zou beeld niet een effectief middel kunnen zijn om lokale issues onder de aandacht te brengen en de opkomst te verhogen, juist in een stad waar veel mensen laaggeletterd zijn? In dit artikel kun je meer lezen over de motivatie achter de KiesKijker en het onderzoek naar de kracht en potentie van verbeelding in de politieke arena: Waar is de verbeelding? Rotterdamse politiek onderschat de kracht van beeld

Ik wil meer weten over de onderwerpen die in de KiesKijker aan bod komen

Hou dan Vers Beton in de gaten! We publiceren in de run-up naar 21 maart nog een reeks informatieve artikelen dat elk thema uit de KiesKijker voorziet van duiding.
Voor Vers Beton zijn de verkiezingen van 21 maart geen eindpunt, maar een begin om de politiek uit te dagen de bewoners van Rotterdam op andere manieren aan te spreken en te engageren voor de toekomst van hun stad.

Wie hebben aan de KiesKijker meegewerkt?

De KiesKijker was er niet gekomen zonder de inzet van de beeldmakers. Aan de KiesKijker werkten de volgende beeldmakers mee: Marieke Veere Vonk (wonen), Xenia Gottenkieny (onderwijs), Octavia van Horik (armoede), Nina Fernande (integratie), Mat Zwart (horeca) en Rémon Mulder (klimaatopgave haven). Driewerf hoera voor onze beeldmakers!
Zij hebben gewerkt met materiaal dat is aangeleverd door redacteuren: Marianne Klerk, Tara Lewis, Eeva Liukku, Sophie Rijnaard, Ronald Buitelaar, Inge Janse en Teun van den Ende.
De KiesKijker is een eigen initiatief van Vers Beton en gemaakt zonder externe financiering.

Ik heb een vraag of wil graag feedback geven

We waarderen elke vorm van feedback op de KiesKijker. Je kunt je reactie onderaan dit artikel achterlaten of het feedbackformulier hieronder invullen. We zijn óók erg benieuwd naar jullie ervaringen of tips over de wat je met beeld in de politieke arena voor elkaar kunt krijgen.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Teun van den Ende

Teun van den Ende

Teun van den Ende laat zich niet graag leiden door hypes, maar gaat juist op zoek naar de lange lijnen in de ontwikkeling van Rotterdam – en ook andere steden trouwens. Teun combineert populaire cultuur met historisch onderzoek naar de stad.

Profiel-pagina
Lees 7 reacties
 1. Profielbeeld van Desiree
  Desiree

  Mooi idee! Probeerde te achterhalen wat insteek van elke optie was, maar heb waarschijnlijk vaker onbewust dan bewust gekozen. Uitslag bleek redelijk goed te kloppen met mijn voorkeuren. Beelden gaven dus toch voldoende stof voor interpretatie. Lastige test, maar goed om ’n keer te maken. Complimenten!

 2. Profielbeeld van Den Ker
  Den Ker

  Als meeschrijver van een verkiezingsprogramma is het apart dat de uitslag totaal niet overeenkomt.

 3. Profielbeeld van Jeroen
  Jeroen

  Ik denk redelijk goed te weten wat er speelt in de stad, maar ik kan hier nauwelijks wijs uit.
  Nog los dat ik het gevoel heb dat de plaatjes mij een bepaalde kant op sturen.

 4. Profielbeeld van Alicia
  Alicia

  Leuk idee, uitvoering wat minder. Ik snapte denk ik twee vragen en de rest… echt geen idee.

 5. Profielbeeld van Florian Cramer
  Florian Cramer

  Ik snap hier geen meter van. Deze beelden zijn zo duidelijk als hiërogliefen. (Ondanks het feit dat ik op de kunstacademie werk.)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.