Voor de harddenkende Rotterdammer

Politieke retoriek is niets anders dan de communicatieve strategieën die politici gebruiken om hun tegenstanders en het publiek te overtuigen. De VVD had een landelijke campagnestrategie met de slogan ‘kies voor doen’. De Rotterdamse partij heeft deze uitmuntend uitgerold en daarmee een relatief grote winst behaald vergeleken met de meeste andere steden. Minder overtuigende retoriek kwam bijvoorbeeld van de Delftse VVD: ‘Minder belastingen. Meer bitterballen!’ In Woerden deelde de partij condooms uit met daarop de tekst: ‘Voel de liberaal in je’.

Een exclusief pact

In Rotterdam werd de doen-politiek echter indrukwekkend verwoord door ‘goldenboy‘ Vincent Karremans. De nieuwe lijsttrekker is ook niet van vies van een gebbetje, getuige het campagnefilmpje waarin hij Thierry Baudet imiteert al liggend op een piano, evenals Joost Eerdmans met de welbekende transparante bril. Let wel, dit behelst meer dan satire. Karremans onderscheidt zich hiermee van zijn tegenstanders: ‘Want zeg nou zelf, wie is er volgens u beter in staat deze stad vooruit te helpen. Iemand die vanuit het niets zijn eigen bedrijf heeft opgebouwd, of pedante politici die vooral bezig zijn met uiterlijke schijn?’

Als klap op de vuurpijl zien we Karremans met blote bast op een wit paard rijden richting het stadhuis. Deze uiterlijke vertoning is bewust overdreven. Hij gebruikt ironie om aan te tonen dat hij wél serieus is. De kijker weet dat Karremans het niet serieus bedoelt, én Karremans weet dat de kijker dat weet. Daarmee vormt hij een exclusief pact: Wij begrijpen elkaar. Wij zijn serieus. De boodschap van het filmpje is duidelijk: Karremans gaat niet lullen maar poetsen in Rotterdam.

VVD_Rotterdam_campagnefilm_still2
still uit de campagnevideo van VVD Rotterdam (2018) Beeld door: beeld: VVD Rotterdam

Doeners en roeptoeters

Waaruit bestaat deze retoriek van doen-politiek? Ten eerste wil de Rotterdamse VVD een tegenstelling benadrukken. In debatten en interviews spreekt de partij telkens weer over ‘doeners’ (de VVD) versus ‘drammers’, ‘schreeuwers’ (de rest). De VVD levert ‘nuchtere doen-politiek’, bestaande uit ‘praktische’ en ‘concrete’ oplossingen die zijn opgesteld in ‘to-do’s’. Hier tegenover staan het ‘bakkeleien’, ‘zeveren’, ‘vliegen afvangen’ en ‘vage rapporten schrijven’ van de andere partijen. De tegenpartijen worden zodoende gereduceerd tot roeptoeters die meer met elkaar bezig zijn dan met Rotterdam.
Ten tweede bevat de retoriek een krachtige apolitieke kern. Karremans presenteert zichzelf overal als een ondernemer pur sang en zet zich af tegen ‘de beroepspolitici van de lokale partijen’. Karremans stroopt de mouwen op voor Rotterdam en zeker niet voor zichzelf. Hij heeft immers zijn eigen onderneming.

vlogbeeld Hoogstad & Sonneveld

Lees meer

Verkiezingsvlog #4: op bezoek bij Vincent Karremans (VVD)

Mark Hoogstad en Willem Sonneveld vloggen over de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam.…

Belangrijkste punt hierbij is dat hij geen politiek bedrijft, maar vanuit zijn bedrijfservaring de politiek gaat veranderen. Als ondernemer trekt hij de gemeente op het rechte pad. Zo wijst hij veelvuldig op het kosten-batenplaatje om plannen van tegenstanders naar dromenland te sturen. ‘Dit is voor GroenLinks altijd lastig uit te leggen: je hebt maar zoveel geld. Het is niet een pinautomaat die hier achter staat.’, zei hij tijdens het cultuurdebat. Of in een debat over armoedebestrijding: ‘We kunnen wel doen alsof het geld aan een boom groeit, maar dat doet het niet.’

Technocratie

Deze doen-retoriek voedt de veelbesproken onderbuik van de burger die zich niet gehoord voelt door de huidige politieke elite en meent dat de politiek niets voor hen doet. Het bestaat uit een zakelijke politiek; een mix van technocratie en populisme die wereldwijd furore maakt. Zo stelde de Italiaanse premier Mario Monti in 2011 een ‘professorenkabinet’ aan met ongekozen experts van buiten de politiek (technocraten), die het land uit de crisis moesten helpen.

Het ultieme voorbeeld van de populistische tak is de claim van president Donald Trump om de VS te managen zoals zijn bedrijven. Een claim die overigens een lange geschiedenis kent in de Amerikaanse politiek. Monti en Trump staan voor een politiek die rationeel is, gebaseerd op objectieve feiten. Beleid dat wordt gemaakt vanuit de kennis en expertise van een ervaringsdeskundige, ver weg van het politieke gekrakeel. Politiek wordt probleemmanagement, waarin ideologie en visie verhuld of ontkent worden.

De VVD-retoriek richt zijn pijlen op links én rechts. Leefbaar Rotterdam, de PVV, Nida en Denk worden impliciet verweten dat zij zich bezighouden met irrelevante identiteitspolitiek. De VVD houdt zich, in tegenstelling tot de ‘partijen op de flanken’ en de ‘schreeuwers’, bezig met ‘praktische politiek’. Terwijl de SP amper sprak over identiteitspolitiek (wat volgens lijsttrekker Leo de Kleijn het grote verlies verklaart), maakte de VVD niet over het onderwerp spreken onderdeel van de campagne.

still uit de campagnevideo van VVD Rotterdam
campagnebeeld van VVD Rotterdam (2018) Beeld door: beeld: VVD Rotterdam

Bij de aftrap van de verkiezingscampagne op 4 maart 2018 zei Karremans: ‘Er zijn heel veel partijen die zich bezighouden met randdiscussies. Maar wij hebben duizenden Rotterdammers gesproken, ik heb honderden gesprekken zelf gevoerd, en er is geen enkele Rotterdammer die tegen mij heeft gezegd dat de Witte de Withstraat anders moet heten. Het is belangrijk dat die straat schoner en veilig wordt. En dat zijn die dingen waar wij mee aan de slag willen.’

Daarnaast presenteert de VVD zich als een voorvechter van duurzaamheid en meer betaalbare woningen. Thema’s waarvoor partijen als de SP en GroenLinks op de bres staan. Hij benadrukt in de verkiezingsdebatten over deze onderwerpen continue dat hij het eens is met zijn linkse tegenstander. Wat is dan het verschil? De VVD gaat er niet over ouwehoeren, maar gaat het doen.

Uitstekend debater

Het ‘doen’ wordt gedaan door anderen: door samenwerking met marktpartijen of overheveling naar de markt. In het lijsttrekkersdebat van RTV Rijnmond stelt Karremans ‘dat we niet moeten blijven hangen in vage beleidsrapporten opgesteld door allerlei werkgroepen maar dat we 22 maart direct aan de slag kunnen’ (…) dus samen met de petrochemische industrie om de tafel zitten, en niet op een papiertje schrijven: “nu moet het klaar zijn”.
Karremans is daarbij een uitstekend debater met een zelfverzekerde dictie, verfraaid door theatrale pauzes en klemtonen. Hiermee kan hij recht praten wat krom is. In hetzelfde lijsttrekkersdebat verkondigde Karremans dat de VVD het ‘meest ambitieuze en concrete plan’ heeft voor het bouwen van meer betaalbare woningen. Waarop SP-lijsttrekker Leo de Kleijn vroeg waarom de VVD dan voor de Woonvisie had gestemd? ‘Eerst bijbouwen dan slopen, dat is de goede volgorde’, sputtert Karremans tegen. ‘Dat is niet waar u voor hebt gestemd.’ Karremans verheft snel zijn stem: ‘Dat is wel waar ik voor sta. Waar ik ook voor sta, zijn meer huizen voor de middeninkomens. Juist ook om de doorstroom van de sociale huur, die u belangrijk vindt en die ik ook belangrijk vind, te bevorderen.’ Presentator Andrew Makkinga concludeert, licht verbaasd: ‘Jullie zijn het met elkaar eens, lijkt het wel.’

Zwakke plek

De enige, échte zwakke plek in deze krachtige retoriek zit in het armoedevraagstuk. Bij OPEN Rotterdam vraagt journalist Celeste Boddaert terdege door wanneer Karremans de beperkte aandacht voor armoedebestrijding in het VVD-partijprogramma probeert weg te wuiven. Uiteindelijk geeft hij een zwaktebod: ‘Ik ga me niet bezighouden met landelijke thema’s [sociale zekerheid] waar de rest van de Rotterdamse politiek wel mee bezig is.’

Ook in een armoededebat met GroenLinks, de PvdA en een wetenschapper van de Erasmus Universiteit tracht hij het probleem over de schutting te gooien: ‘Ik denk dat [langdurige armoede] niet iets is waar de gemeente iets aan kan doen. Dat is landelijk beleid. Waar wij in de gemeenteraad vooral mee bezig zijn, is het goed regelen van zo’n tegenprestatie en sociale zekerheid.’ Wanneer het hem uitkomt is sociale zekerheid een landelijk thema. Maar sociale zekerheid én langdurige armoede behoren wel degelijk bij het lokaal beleid.

Desondanks is Karremans in dit armoededebat diegene die de meeste ruimte krijgt en neemt. Hij is een meesterlijke interrumpeerder en wordt slechts één keer gestopt door presentator Marianne van den Anker, enkel omdat zij zijn plannen voor taalbeheersing wil bespreken. Telkens remt Karremans zijn tegenstander met ‘ik ben het met u eens’, om daarna te wijzen op de ‘praktische bezwaren’ die alleen een doener als hij ziet.

Natuurlijk vaart de Rotterdamse VVD mee op het slagschip van de landelijke partij, maar onder Karremans heeft de partij de doen-retoriek naar een hoger niveau getild in de stad. Veel lullen over poetsen heeft zijn vruchten afgeworpen. Karremans heeft Rotterdam (althans een gedeelte) overtuigd van zijn politiek leiderschap. Hij is de ondernemer die de gemeente winstgevend gaat maken. Rest ons nog de vraag hoe de VVD dit gaat doen? Wat zijn de concrete en praktische plannen, verder dan om de tafel zitten met marktpartijen? In ieder geval bezit Karremans de retorische kunst van het overtuigen en is daarmee een rasechte politicus. De woorden heeft hij, nu nog de daden.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus en journalist. Rotterdam is in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen van stadsvernieuwing en -vernieling kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina
Lees 13 reacties
 1. Profielbeeld van Cees van Dijk
  Cees van Dijk

  Als er in de laatste zin geponeerd wordt “De woorden heeft hij, nu nog de daden.” wordt er gesuggereerd dat de ondernemers- en dukatenpolitiek van de VVD mogelijk is. Goed, je kan er over ‘debatteren’ of dit artikel ironisch bedoeld is, maar wat het artikel wel toont is dat de huidige ‘presentatorjournalistiek’ (zo noem ik het maar even) machteloos is tegen dit soort ‘blote ruiter te paard’-retoriek. Ook dit medium heeft geen tegenwicht geboden tegen de positionering in de media van de rechtse partijen en de volledige afwezigheid van het alternatieve geluid in diezelfde media. U kunt zich dat aan rekenen als redactie van Vers Beton. (Of gaan we het weer hebben over terrasjes en horecageluidsoverlast en dat die mensjes in hun binnenstadshuisjes eens op moeten houden met zeuren?)

  1. Profielbeeld van Ronald
   Ronald

   Groot gelijk Cees.
   Op deze site moeten ze gewoon blijven doen waar ze voor opgericht zijn: Propaganda maken voor het conservatieve linkse establishment oftewel de Balkenende-norm nastrevers.

   Doelstelling V.B. “het bevorderen van een stedelijke discussie over Rotterdam in al haar facetten door middel van journalistieke producties”. Goed dat jij begrijpt dat “al” in de doelstelling betekent: negeren van niet linkse standpunten en braaf meedoen met het politieke kartel (voorheen kliek)

   “Ook dit medium heeft geen tegenwicht geboden” Misschien hebben ze gewoon geen valide argumenten Cees en is het best goed gegaan in de stad.

   1. Profielbeeld van Cees van Dijk
    Cees van Dijk

    Dank je wel, Ronald, voor je reactie. Maar vooraleer ik me laat verleiden tot een tegenreactie moet ik denken aan Harry Mulisch (wie?) die het in zijn polemiek tegen Gerard Reve had over het ‘ironische van de ironie’. De verwarring over wat links en wat rechts is in de politiek laat zich in dit medium, in dit artikel en in jouw reactie goed lezen. Het ‘tegenwicht’ ontstijgt deze schijntegenstelling in de huidige politiek. We zijn door de dubbele bodem gezakt. Vanaf nu is politiek en wat daarvan doorschijnt in de media een carnavalvoorstelling geworden, cabaret, lachwekkende nonsens. Dat is het echter niet en dat is de dubbele bodem. Dat heeft die andere blote ruiter uit het oosten (Moskou e.o.) goed begrepen en zijn collega in Washington doet een (vergeefse?) poging. Rest mij nog een linkje aan te maken naar een artikel uit ‘Vrij Nederland’ waarin het ‘ironische van de ironie’ besproken wordt met daarin de volgende alinea: “‘Hij (Gerard Reve, C.v.D.) is als het ware door de dubbele bodem van de ironie gezakt. Wie ironisch spreekt, zegt het tegendeel van wat hij meent, maar zodanig, dat een ander dat doorziet. Van het Reve zegt wat hij meent, maar zodanig dat de ander dat niet doorziet en denkt nog steeds met ironie te doen te hebben.’” https://www.vn.nl/gerard-reve-ironie/
    Kenmerkend voor de media, kenmerkend voor de politiek. Of om met Basil Fawlty (u kunt nu gaan googelen) te spreken: ‘Typical.’

    1. Profielbeeld van Ronald
     Ronald

     We raken m.I. off topic, omdat ik het ironische van bovenstaand stuk niet echt kan ontdekken. Lijkt meer op een gemeende adoratie.
     Uiteraard ken ik de grote drie, waarvan wat mij betreft M. de minst goede was (ergerlijke anachronismen in b.v. De Aanslag en Het Stenen Bruidsbed)
     Het roomse van Reve was m.I. ook volkomen ironisch bedoeld.
     Zeker als hij in Kevelaar i.p.v. bloemen een doos bonbons bij zich heeft, omdat “Onze Lieve Vrouw ook wel eens iets anders wil, dan bloemen”

     Uiteraard zijn links en rechts in de politiek lege begrippen geworden.
     Ik gebruik ze hier, omdat de scribenten op deze site zichzelf meestal voor het gemak links noemen en ik in het rechtse spectrum wordt geplaatst. Soit.

     Ironie kan zich tegen je keren. Ik heb een keer ironisch over een wijfelende wethouder, die onhoudbare standpunten verdedigde geschreven dat ze als ze een huisdier was ik zou vragen om haar uit haar lijden te verlossen.
     De leider van haar partij (hier goed bekend) beschuldigde me van aanzetten tot moord.
     Heel fijntjes gezien de geschiedenis van mijn partij.

 2. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Lijkt wel een heiligenleven: De verkiezingswonderen van Sint Vincent.

 3. Profielbeeld van Mike
  Mike

  Ik vind het stuk overdreven bewonderend, als het een “doorslaand succes” dat de partij klom van drie naar vijf zetels wat is dan wel niet de bewoording die past voor GroenLinks die ging van twee naar dezelfde vijf zetels of DENK dat ging van 0 naar drie zetels? Maar goed, ik ga er een beetje van uit dat dit het eerste artikel in een drieluik van partijen die gewonnen hebben.

  Verder, maar dat is persoonlijk, hou ik niet van een overdreven focus op individuele leden van de partij.

  > Daarnaast presenteert de VVD zich als een voorvechter van duurzaamheid en meer betaalbare woningen.

  Tussen presentatie en doen zit een aardige afstand en hoewel het verkiezingsprogramma van de VVD begint met “Wonen in Rotterdam” is de toon denk ik duidelijk met “Wij willen niet dat er nóg meer sociale (gesubsidieerde) woningbouw in Rotterdam bijkomt.”

  Duurzaamheid komt er ook bekaaid af, ik lees:

  > Wij willen innovatie en technologie tevens gebruiken om de duurzaamheid in het verkeer een flinke impuls te geven. Andere partijen hebben dit geprobeerd door autogebruik tegen te gaan. … VVD gelooft niet in deze manier van autopesten

  Gelukkig komen ze met een “prima” oplossing: “het aanplanten van meer CO2 opnemend groen.” Zouden ze weten dat Rotterdam incl. haven iets van 32 miljoen ton CO2 uit stoot en 100.000 hectare bos in Nederland jaarlijks zo’n 4,5 miljoen ton CO2-uitstoot kan compenseren? Dan kom ik op een oppervlakte van 7111 km2, dat is 22 maal de oppervlakte van de gemeente Rotterdam.
  .

 4. Profielbeeld van Paul
  Paul

  De VVD was geen schreeuwende partij, die hield zich netjes aan de rand van de ring. De overige partijen deden, en doen, niets anders dan schreeuwen, wijzen en heel de tijd ‘ja maar jij’ roepen. Rotterdam, niet lullen maar poetsen en doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, komt terug in hoe de VVD campagne heeft gevoerd, maar vergeet niet, 75% volgt daar niets van, interesseert het ook niets en stemt vrij blind. Die 2% komt waarschijnlijk van LR en PvdA vandaan.

 5. Profielbeeld van Hildo
  Hildo

  Huh!? Hebben jullie het wel goed gelezen? Het artikel analyseert de retoriek, die meetbaar succesvol is geweest. Nergens breekt de auteur een lans voor de VVD. Als het al over de inhoud gaat, is ze kritisch, bijv. als het gaat over armoedebeleid.

  Ik stem links, maar heb wel met bewondering naar Karremans en deze campagne gekeken. Dit artikel analyseert knap wat ik zag gebeuren in de aanloop naar de verkiezingen.

 6. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Als iemand mij een jaar geleden had verteld dat nota bene op Vers Beton, de VDD zo schaamteloos zou worden gepaaid, had ik naar mijn hoofd gewezen.

  Nou Vincent, nu met een soppend woestlinks aan je zijde wordt het een gok. Zal de VVD-stemmer het je vergeven als je je aansluit bij het, nog niet gedoofde, links/islamitisch pact of eindig je als Leo de Kleijn? Aan je torso zal het niet liggen; helemaal niks mis mee.

  1. Profielbeeld van Tara Lewis
   Tara Lewis

   Ik vind het gebruik van ‘soppend’ in je reactie -kort gezegd- aanmatigend en stuitend. Weer eens een prachtig voorbeeld van hoe vrouwen elkaar klein proberen te maken. Jammer, Karin.

 7. Profielbeeld van Ralph
  Ralph

  Ik zie in het cv’tje van de auteur nergens dat ze lid is van de vvd. Dat was ze in haar enthousiasme misschien vergeten?

  Graag in het vervolg wat objectiever mensen.

  1. Profielbeeld van Tara Lewis
   Tara Lewis

   Zelf ironisch uit de hoek proberen te komen, maar volledig blind zijn voor de ironie in dit stuk. Wat verder ontbreekt in deze reactie zijn argumenten en voorbeelden, of iets anders wat we als inhoud zouden kunnen bestempelen. Maar desalniettemin bedankt voor je verdiepende bijdrage!

   1. Profielbeeld van Ralph
    Ralph

    Hm, misschien moeten we de ironie maar even parkeren, die leidt maar tot misverstanden. Mijn commentaar was niet uitgebreid, en misschien had ik het artikel te vluchtig gelezen. Maar mijn reactie was wél opbouwend bedoeld. Ik vind VersBeton goed en belangrijk, en ik hoop ook dat het een serieuze journalistieke rol kan blijven spelen in Rotterdam. Vandaar dat ik mijn bezorgdheid wilde laten blijken, toen ik een pr-artikel van een al te VVD-gezinde redacteur voorbij meende te zien komen. Dat het een ironisch artikel was, was mij dus ontgaan. Maar ik merk nu aan de reacties dat ik daarin niet de enige ben. Misschien schuilt daar een probleem? Succes met alles & dank voor jullie werk!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.