Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Waar gaan deze verkiezingen nu echt om? Verslaggevers Guido van Eijck en Saskia Naafs zoeken het voor je uit. Deze week: hoe er ondanks het strenge Rotterdamse beleid nog steeds (bijna) evenveel mensen in de bijstand zitten.

Wat_kiest_Rotterdam
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

Een opvallend bericht begin dit jaar. Rotterdam wist met ‘harde hand’ 15 duizend mensen uit de bijstand te krijgen, Amsterdam met ‘zachte hand’ 18 duizend. Dus dan vraag je je af: maakt het uit wat voor bijstandsbeleid een gemeente linksom of rechtsom voert?
Het college van Leefbaar, CDA en D66 stelde zich het ambitieuze doel om 12 duizend mensen uit de bijstand te krijgen. Rotterdam is ‘bijstandshoofdstad’ van Nederland en loopt vaak voorop met experimenten.

Zo liep hier vier jaar voor de invoering van de nieuwe Participatiewet van 2015 al een proef voor een tegenprestatie voor mensen in de bijstand. En in 2012 werden de eerste uitkeringsgerechtigden in de kassen van het Westland te werk gezet. Dat gebeurde toen nog onder twee PvdA-wethouders, later zette Leefbaar-wethouder Maarten Struijvenberg dit beleid voort.

En dat deed hij met ferme hand: mogelijke fraudeurs zijn nog eens extra gecheckt en van zesduizend mensen is de uitkering stopgezet. Bijstandsgerechtigden moeten meewerken aan een reïntegratietraject of vrijwilligerswerk doen, op straffe van een boete. Wie in Rotterdam zelf geen werk kan vinden, moet papier prikken of washandjes vouwen. “Mensen hebben de afgelopen vier jaar alleen maar wantrouwen gekregen”, vatte SP-voorman Leo de Kleijn het samen, vorige week tijdens een debat over armoede in Arminius.

“Hufters, losers en fraudeurs”

Er kwam veel kritiek op de Rotterdamse aanpak. Onder meer van Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld die met “hufters, losers en fraudeurs” de in haar ogen te harde toon van de Rotterdamse sociale dienst samenvatte. Die toon is inmiddels wat gematigd, laat zij weten, maar de inhoud van het traject is nog hetzelfde. Evenals de dreiging: korting op je uitkering als je niet meewerkt.
Het heetste hangijzer van de gemeenteraadsverkiezingen is de verplichte tegenprestatie, concludeerde Binnenlands Bestuur vorige week na eigen onderzoek. In Rotterdam moeten 21 duizend mensen “met een grote afstand tot de arbeidsmarkt” iets terugdoen voor hun uitkering. Dat is onderdeel van de landelijke Participatiewet, maar gemeenten geven daar zelf invulling aan.
Ofwel: politieke kleur maakt nogal uit. Zo is de Rotterdamse Leefbaar-wethouder een groot voorstander van de verplichte tegenprestatie, maar wil de SP-wethouder in Amsterdam hier niks van weten.

Zelfde beleid, andere verpakking

Maar hoe hard is die Rotterdamse aanpak echt? We vroegen het Nico van Wijk die leiding geeft aan de Taskforce Tegenprestatie van de gemeente Rotterdam.
Al met al hebben we het over een groep van 21 duizend mensen van gemiddeld 50 jaar oud die ongeveer 11 jaar in de bijstand zitten, legt hij uit. Veel van hen hebben een taalachterstand of psychische problemen. “Voorheen was deze groep nauwelijks in beeld.” En door bezuinigingen van het Rijk is er nog steeds weinig geld. “Het enige middel dat we hebben, is een goed gesprek.”
Volgens hem heeft die op het eerste gezicht zo harde tegenprestatie feitelijk twee doelen: persoonlijke ontwikkeling en wederkerigheid. De ‘harde Rotterdamse hand’ komt in de vorm van een brief en een goed gesprek, waarna mensen zelf bedenken wat voor tegenprestatie ze kunnen doen. Maatwerk, noemt Van Wijk dat: “we gaan in op wat mensen zelf willen.” Dit werkt, zegt hij, verwijzend naar een positieve evaluatie.
Toch klinkt het ons minder streng in de oren dan de gemeente doet geloven. Dat zegt ook Merel Schuring van het Erasmus MC, die veel onderzoek deed naar bijstandsontvangers. “Vooral de toon verschilt met die van Amsterdam, de inhoud niet echt. De ene gemeente noemt het een tegenprestatie, de ander ‘activeren’.” In Amsterdam heet de tegenprestatie bijvoorbeeld “Meedoen werkt”.
Het is, kortom, hetzelfde beleid in andere verpakking. Schuring: “De naam tegenprestatie suggereert een hele harde aanpak. Maar deelnemers laten weten dat ze er meer zelfvertrouwen door krijgen, uit hun isolement komen en hun sociale netwerk verbreden.” Haar tip: geef het beestje een andere naam.

“Tweederde van de Rotterdammers in de bijstand heeft geen startkwalificatie”

En toch klopt er iets niet. In Rotterdam zijn wel veel mensen uit de bijstand gezet of aan het werk geholpen, maar het totaal aantal bijstandsgerechtigden schommelt nog altijd rond de 37.500. Hoe kan dat?
Zaterdag spraken we erover met Lies Roest van GroenLinks, die we tegenkwamen bij de Mars tegen de Armoede. Ze wil af van de verplichte tegenprestatie, zegt ze, en meer tijd voor omscholing en persoonlijke ontwikkeling van mensen in de bijstand – iets waar veel politieke partijen elkaar in vinden.
Roest: “Tweederde van de Rotterdammers in de bijstand heeft geen startkwalificatie. Zorg dat mensen bijvoorbeeld een opleiding tot lasser of heftruckchauffeur kunnen volgen. Nu is een opleiding alleen mogelijk als die korter dan een jaar duurt en baangarantie heeft.”

Melkertbanen

De werkloosheid blijft zakken en staat nu op 4,2 procent, maar er is nog altijd een groep mensen structureel werkloos. Uit CBS-cijfers bleek vorig jaar bovendien dat een bovengemiddeld deel van hen uit de regio Rijnmond komt. Het UWV voorspelt dat die structurele werkloosheid door bijvoorbeeld robotisering alleen maar zal toenemen.
En dus keert ook de werkverschaffing terug in het politiek debat. Want wat kan een gemeente doen voor mensen die gewoonweg niet aan werk komen? Vragen we het werkgevers? Verlagen we de belasting op arbeid? Scheppen we gesubsidieerde banen of voeren we een basisinkomen in?
De gemeente Amsterdam tuigde bijvoorbeeld “werkbrigades” op waarin vijfhonderd werklozen de publieke ruimte onderhouden in ruil voor een contract en salaris. Den Haag deed iets soortgelijks. Ook UWV-directeur (en voormalig Groenlinks-Eerste Kamerlid) Tof Thissen stelde voor om de gesubsidieerde melkertbaan in aangepaste vorm opnieuw in te voeren. Bij de Kamerverkiezingen vorig jaar pleitte ook de PvdA voor 100 duizend nieuwe melkertbanen.
In Rotterdam stellen de PvdA, Denk en Stadsinitiatief een variant voor: zij willen meer wijkconciërges, speeltuinmedewerkers of huismeesters aanstellen.
Nog even en we hebben het ook in Rotterdam weer over de melkertbaan.
Deze publicatie kwam tot stand met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Guido van Eijck

Guido van Eijck

Guido van Eijck (1987) is freelance journalist. Zijn stukken verschenen in onder meer De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, het Financieele Dagblad en Die Zeit. Voor Vers Beton schrijft hij elke maand een analyse over de Rotterdamse politiek.

Profiel-pagina
SaskiaNaafs_VB

Saskia Naafs

Saskia Naafs (1984) is stadssocioloog en onderzoeksjournalist voor Investico, platform voor onderzoeksjournalistiek. Ze woont in Rotterdam en schrijft het liefst over steden. Haar artikelen verschenen onder meer in De Groene Amsterdammer, Trouw en Het Parool.

Profiel-pagina
michael van kekem portret

Michael van Kekem

Illustrator

Michael van Kekem (1985) werkt als illustratief ontwerper en printmaker. Zijn werk bestaat uit het maken en creëren van redactionele illustraties, boeken, huisstijlen, artwork voor animaties, prints en producten zoals Very Manly Pins. Zeefdruk, digitale en handgetekende elementen zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties
 1. Profielbeeld van Cees van Dijk
  Cees van Dijk

  In de economie, maar ook in de sociologie en in de geschiedenis staat deze klasse mensen bekend als de ‘ueberfluessigen’ of ‘overbodigen’. Nu de werkgelegenheid zogenaamd weer ‘aantrekt’ kom je uit bij de mensen die werkelijk niet tot werken in staat zijn. Dan heb je in feite geen werkbare klasse van ‘overbodigen’ meer. Dat weten geschoolde politici ook. Daarom dient er een permanente aanvoer van (arbeids)migranten te zijn zodat inkomen en arbeidsaanbod op peil blijven. En zo geschiedt het (al minstens mwoah… honderdvijftig jaar)…

 2. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Werkbrigades, wat nou als men de kantjes er van af loopt, altijd te laat op werk komt, 9/10 keer ziek is. Watga je dan doen?

  Gesubsidieerde banen, dus die banen bestaan wel, maar die banen worden ingenomen puur omdat men subsidie ervoor krijgt, en als dat stopt, dan schrapt men die baan. Net als toen bij de Melkert banen, subsidie stopte, de banen ook, terug naar af.

  11 jaar in de bijstand en ouder dan 50, moet je die nog aan een baan gaan helpen? beetje mosterd na de maaltijd. Wat er gebeurt, met alle nieuwkomers, die snel aan een baan geholpen moeten worden, want men moet iets doen, die pikken dus de banen in van mensen die hier al jaren wonen en zelfs zijn opgegroeid maar hun baan zien verdwijnen. Dat is dus water naar de zeer dragen.

  Weet je wat onze overheid heeft geflikt in 2014, ontslagvergoeding als inkomsten aanzien.
  Ipv dat men veel geld overhoudt om zicht te kunnen omscholen, pikt de overheid daar even zo 36% van. Vervolgens ga je belastingaangifte doen, dus die inkomsten moeten opgegeven worden, hup naslag want je hebt teveel vergoeding ontvangen. maar wel de dividendbelasting afschaffen, hoe kan je het volk nog harder naaien!?!?!?

   1. Profielbeeld van Paul
    Paul

    Wat een DOM antwoord.
    Want de nieuwkomers van zoveel jaar geleden, lijden hier ook onder. Je kan een baan maar 1x vullen, dus wie krijgt de baan? Als men geen baan heeft vinden we die persoon een profiteur, als er hier 1000 naar toe komen en maar 10 werkt, dan gaat men redeneren, wat doen ze hier, het zijn profiteurs, laten we de grenzen sluiten.
    Jongeren gaan hangen, gaan de criminaliteit in, want ze krijgen geen werk. Het probleem is veel groter en gecompliceerder dan jij denkt, even verder nadenken dan je wilt lezen!

 3. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Basisinkomen wordt bijeengebracht door kapitalistische loodgietsers, stratenmakeers, bootwerkers , slagers, obers, elcrticiens en andre werkende Rotterdammers.

  Dan blijft het geld circuleren, want die basisinkomers moeten natuurlijk hun geld ook uitgeven!
  Dat doen ze dan aan werkende Rotterdammers, zoals …. zie boven.

  1. Profielbeeld van Paul
   Paul

   En dan? Alsof men dan wel gaat werken? Wat als 80% niet gaat werken, wie maakt het brood dan, zorg dat het OV rijdt? Uitkering is al een soort basisinkomen.

   Er zijn duizenden vrachtwagenchauffeurs nodig, duizenden in de horeca, het is dus niet dat er geen werk is!

 4. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Uiterst subjectieve bronnen.Roest, Thissen, SP 020.
  Geen kans op tegen-argumenten, halve waarheden: Werken in Westland; slechts een handjevol! 18.000 uit bijstand in 020 komt uit de lucht vallen en is niet onderbouwd.

  Geen echt interessante vragen :”Waarom protesteren die zesduizend uit de bijstand niet?”
  Brengen gesubsidieerde banen reguliere banen in gevaar?

  En ook nog eens subsidie van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
  Kortom de Nederlandse journalistiek in optima forma.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.