Voor de harddenkende Rotterdammer

Leidt de participatiesamenleving tot toenemende ongelijkheid onder burgers? Jazeker, stelt bestuurskundige William Voorberg. In dit minicollege legt hij uit waarom.
In 2013 lanceerde Koning Willem Alexander in de troonrede de participatiesamenleving als vervanger voor de verzorgingsstaat. Sindsdien moeten burgers actief meedoen en co-creëren met de overheid. Bekende Rotterdamse voorbeelden zijn het Stadsinitiatief en Mooi, Mooier, Middelland!.
Het lijkt ideaal: de burger heeft eindelijk een vinger in de bestuurlijke pap en neemt de overheid taken uit handen. Volgens William Voorberg is de praktijk minder rooskleurig. Het leidt namelijk tot ‘ongelijkheid tussen mensen die kunnen participeren en mensen die níet kunnen participeren.’ Het is vooral het type hoogopgeleide, GroenLinks-stemmende creatieveling dat participeert en dus profiteert.

Bron: beeld: www.youtube.com

In dit minicollege legt William Voorberg uit hoe deze ongelijkheid ontstaat en waarom het eigenlijk een probleem is dat een groep competente burgers het initiatief neemt in de publieke dienstverlening.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus en journalist. Rotterdam is in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen van stadsvernieuwing en -vernieling kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Cees van Dijk
    Cees van Dijk

    Het hele systeem van deze samenleving is gebaseerd op ongelijkheid. Het zit zo diep in het waardestelsel van de mensen dat de mensen het niet eens door hebben. Het wordt er in geramd bij de bevolking vanaf de opvoeding tot aan het onderwijs en daarna, zie daar de louterende (?) werking van politieke propaganda. Participatie als morele imperatief, als moreel bevel voor de enkeling, voor de ‘loser’ want het is allemaal uw eigen schuld… werkloosheid, armoede, ‘niet mee kunnen doen’ zoals de politieke partijen dag in, dag uit het publiek voorhouden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.