Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor uw kijkplezier, met deze maand: de computer laat het afweten.

foto maart
De computer laat het afweten Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

In 1998 kon heel het land zien dat toenmalig premier Wim Kok niet met een computer om kon gaan. In 1998 keken mensen namelijk nog gewoon naar de publieke omroep op zaterdagavond. Alwaar Kok, te gast in Astrid Joostens ‘De show van je leven’, een computermuis probeerde te hanteren alsof het een afstandsbediening was.
In twintig jaar kan er heel veel en tegelijk heel weinig veranderen. Met de ogen van nu lijkt de blamage van Kok een koddig tafereel uit een ander tijdperk. Maar in de vergaderruimtes van de gemeente in het Timmerhuis vind je bordjes die je waarschuwen zorgvuldig met digitale bestanden om te gaan. En de Hoekse metrolijn loop grote vertraging op door problemen met de software.
In films als Her en Blade Runner 2049, die hun best doen om een beeld van de toekomst te schetsen, is de openbare ruimte van een stad één grote reclamezuil geworden. Waarin kunstmatig intelligente projecties en hologrammen al voordat je ze passeert weten wat je diepste verlangens zijn en daar kunstig op inspelen.
Het zijn sciencefictionfilms, maar ook in de realiteit vult de openbare ruimte van de stad zich steeds meer met oplichtende schermen. Soms gaat het mis en zie je op de pinautomaat een opstartscherm van Windows, of een vreemde foutmelding op de plek waar je de vertrektijden van de trein had verwacht. Dan valt de façade in duigen en realiseer je: er zit gewoon een computer achter. Een computer die door mensen wordt gebouwd en gehanteerd en dus zal falen waar je bij staat.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1111

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Kees Versteeg
    Kees Versteeg

    Mooi geschreven.

    Computers; dat zijn wijzelf, vermomd als bytes en pixels.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1