Beeld27 maart 2018

Ondertijds: falend scherm

Fotocolumn

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor uw kijkplezier, met deze maand: de computer laat het afweten.

De computer laat het afweten Beeld: Frank Hanswijk

In 1998 kon heel het land zien dat toenmalig premier Wim Kok niet met een computer om kon gaan. In 1998 keken mensen namelijk nog gewoon naar de publieke omroep op zaterdagavond. Alwaar Kok, te gast in Astrid Joostens ‘De show van je leven’, een computermuis probeerde te hanteren alsof het een afstandsbediening was.

In twintig jaar kan er heel veel en tegelijk heel weinig veranderen. Met de ogen van nu lijkt de blamage van Kok een koddig tafereel uit een ander tijdperk. Maar in de vergaderruimtes van de gemeente in het Timmerhuis vind je bordjes die je waarschuwen zorgvuldig met digitale bestanden om te gaan. En de Hoekse metrolijn loop grote vertraging op door problemen met de software.

In films als Her en Blade Runner 2049, die hun best doen om een beeld van de toekomst te schetsen, is de openbare ruimte van een stad één grote reclamezuil geworden. Waarin kunstmatig intelligente projecties en hologrammen al voordat je ze passeert weten wat je diepste verlangens zijn en daar kunstig op inspelen.

Het zijn sciencefictionfilms, maar ook in de realiteit vult de openbare ruimte van de stad zich steeds meer met oplichtende schermen. Soms gaat het mis en zie je op de pinautomaat een opstartscherm van Windows, of een vreemde foutmelding op de plek waar je de vertrektijden van de trein had verwacht. Dan valt de façade in duigen en realiseer je: er zit gewoon een computer achter. Een computer die door mensen wordt gebouwd en gehanteerd en dus zal falen waar je bij staat.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:computer, Hoekse Lijn, Metro, Timmerhuis en Wim Kok

Sectie: Beeld

kaart: Beursplein 37, 3011 Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *