Voor de harddenkende Rotterdammer

De horeca in Rotterdam mag van de politiek meer bruisen. Dat is de conclusie na het doorploegen door Vers Beton van de diverse partijprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Festivalbeleid_verkiezingen1
Beeld door: beeld: Matzwart

Als het aan de meerderheid van de huidige partijen in de Rotterdamse politiek ligt wordt het uitgaansleven in Rotterdam levendiger. Een opvallend aantal is voor vrije (GroenLinks, SP, Stadsinitiatief) of flexibele (D66, Leefbaar, VVD, DENK) openingstijden voor horeca in het centrum. Ook wat betreft de uitbreiding van het aantal evenementen zijn de meeste partijen positief (D66, PvdA, VVD, SP, Leefbaar Rotterdam). Leefbaar en VVD pleiten allebei voor de mogelijkheid dat zaken zonder alcoholvergunning (visboer, kapper) een drankje kunnen schenken.
Alleen de religieus geïnspireerde partijen lijken kanttekeningen te plaatsen. Zo willen CDA en CU-SGP het aantal horecazaken concentreren en is NIDA weinig enthousiast over alcohol (en drugs) in het algemeen. Nida wil met ondernemers een minimumprijs afspreken voor alcohol.
D66 doet in haar programma de opvallende claim dat Rotterdam eindelijk weer meer horeca in de binnenstad heeft dan voor het bombardement. Navraag leert dat dit gebaseerd is op een uitgave van Stadsontwikkeling, waarin staat dat het horeca-aanbod anno 2015 op een vergelijkbaar niveau ligt. NRC concludeerde anderhalf jaar geleden al dat deze claim niet klopt.

Terugkeer Dance Parade

Enkele opvallende uitspraken en wensen in de verschillende partijprogramma’s:
‘De gemeente roept horecaondernemers en bedrijven op een wekelijkse vegetarische dag in te voeren Geen grootschalige evenementen in parken, in ieder geval niet in broed- en zoogseizoen. Een park is ongeschikt voor grote evenementen met luide muziek.’ (Partij voor de Dieren)
‘Een wethouder Stadscultuur voor cultuur, horeca, evenementen en binnenstad.’ (D66)
‘Werken aan de terugkeer van de Dance Parade.’ (Leefbaar Rotterdam)
‘Onderzoek de mogelijkheden voor een middelgroot multifunctioneel poppodium in Rotterdam. Horecalocaties rondom Schieblock behouden. Stop de vertrutting! Creëer een permanent festivalterrein rond de Merwe-4havens. Daar is ruimte genoeg om van dit gebied het Biddinghuizen van Zuid-Holland te maken.’ (SP)
‘Wij zijn voor een systeem van flexibele sluitingstijden, waarbij horecaondernemers meer vrijheid krijgen als ze er tegelijkertijd in slagen om de overlast voor omwonenden te beperken.’ (VVD)
‘Er moet ruimte blijven voor nieuwe horeca, maar dit moet vooral in het centrum worden geconcentreerd op een aantal plekken.’ (CDA)
‘Bij het ontwikkelen van horeca staat altijd buiten kijf dat overlast voor omwonenden en discriminatie aan de deur dienen te worden tegengegaan!’ (DENK)

Toerisme

In de standpunten over toerisme lijkt een ouderwetse links-rechtse verdeling te zijn. Zo zijn de partijen aan de rechterkant, VVD, Leefbaar Rotterdam louter positief over toerisme.
In de inleiding over de uitgebreide passage over toerisme lijkt D66 kritisch te zijn: ‘De ene toerist is de andere niet. De keuze voor het type toerisme bepaalt de positieve en negatieve gevolgen die dit voor de aantrekkelijkheid van de stad heeft.’ Welk type toerisme negatieve gevolgen heeft is hierna echter nergens te lezen.

CDA, Groen Links en PvdA pleiten allemaal voor beleid om toerisme te reguleren, maar maken dit niet zo specifiek als de SP, die ervoor kiest zo min mogelijk geld  uit te geven aan toeristen door te stellen: ‘We besteden geen gemeenschapsgeld meer aan Rotterdam Partners  (verantwoordelijk voor onder meer de city marketing, red.), behalve voor het runnen van de toeristeninfo.’

Deeleconomie

De partijen die zich uitspreken over de deeleconomie zijn allemaal kritisch en willen deze aan banden leggen: CDA, D66, SP en Partij voor de Dieren. Overigens wil de laatste dat initiatieven voor elektrische deelauto’s en deelfietsen actief worden ondersteund.
Het CDA zegt dat verhuurders van deelfietsen moeten zorgen voor stallingen én dat overlastgevers uit Rotterdam moeten worden geweerd. Partij voor de Dieren en SP pleiten voor regulering van onder meer Airbnb. D66 maakt het beleid specifieker door een maximum van zestig nachten per jaar te stellen waarin een woning mag worden verhuurd. Daarnaast mogen verhuurders maar één woning aanbieden. Daarmee wil de partij voorkomen dat ‘hele huizenblokken gebruikt worden als hotel’.
Dat de deeleconomie achteraf een interessant campagnepunt is, blijkt wel uit het feit dat de PvdA het niet opnam in hun partijprogramma maar vorige week samen met Stadsinitiatief toch verklaarde voor één aanbieder van deelfietsen te zijn.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tara

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Profiel-pagina
MATZWART_LOGO

Matzwart

Matzwart studeerde in 2012 af aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als allround ontwerper met een voorliefde voor illustratie. Hij werkt overal waar hij aan WiFi kan komen.

Profiel-pagina
Lees 9 reacties