Advertentie

Pionect top banner_V2
Voor de harddenkende Rotterdammer

De horeca in Rotterdam mag van de politiek meer bruisen. Dat is de conclusie na het doorploegen door Vers Beton van de diverse partijprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Festivalbeleid_verkiezingen1
Beeld door: beeld: Matzwart

Als het aan de meerderheid van de huidige partijen in de Rotterdamse politiek ligt wordt het uitgaansleven in Rotterdam levendiger. Een opvallend aantal is voor vrije (GroenLinks, SP, Stadsinitiatief) of flexibele (D66, Leefbaar, VVD, DENK) openingstijden voor horeca in het centrum. Ook wat betreft de uitbreiding van het aantal evenementen zijn de meeste partijen positief (D66, PvdA, VVD, SP, Leefbaar Rotterdam). Leefbaar en VVD pleiten allebei voor de mogelijkheid dat zaken zonder alcoholvergunning (visboer, kapper) een drankje kunnen schenken.
Alleen de religieus geïnspireerde partijen lijken kanttekeningen te plaatsen. Zo willen CDA en CU-SGP het aantal horecazaken concentreren en is NIDA weinig enthousiast over alcohol (en drugs) in het algemeen. Nida wil met ondernemers een minimumprijs afspreken voor alcohol.
D66 doet in haar programma de opvallende claim dat Rotterdam eindelijk weer meer horeca in de binnenstad heeft dan voor het bombardement. Navraag leert dat dit gebaseerd is op een uitgave van Stadsontwikkeling, waarin staat dat het horeca-aanbod anno 2015 op een vergelijkbaar niveau ligt. NRC concludeerde anderhalf jaar geleden al dat deze claim niet klopt.

Terugkeer Dance Parade

Enkele opvallende uitspraken en wensen in de verschillende partijprogramma’s:
‘De gemeente roept horecaondernemers en bedrijven op een wekelijkse vegetarische dag in te voeren Geen grootschalige evenementen in parken, in ieder geval niet in broed- en zoogseizoen. Een park is ongeschikt voor grote evenementen met luide muziek.’ (Partij voor de Dieren)
‘Een wethouder Stadscultuur voor cultuur, horeca, evenementen en binnenstad.’ (D66)
‘Werken aan de terugkeer van de Dance Parade.’ (Leefbaar Rotterdam)
‘Onderzoek de mogelijkheden voor een middelgroot multifunctioneel poppodium in Rotterdam. Horecalocaties rondom Schieblock behouden. Stop de vertrutting! Creëer een permanent festivalterrein rond de Merwe-4havens. Daar is ruimte genoeg om van dit gebied het Biddinghuizen van Zuid-Holland te maken.’ (SP)
‘Wij zijn voor een systeem van flexibele sluitingstijden, waarbij horecaondernemers meer vrijheid krijgen als ze er tegelijkertijd in slagen om de overlast voor omwonenden te beperken.’ (VVD)
‘Er moet ruimte blijven voor nieuwe horeca, maar dit moet vooral in het centrum worden geconcentreerd op een aantal plekken.’ (CDA)
‘Bij het ontwikkelen van horeca staat altijd buiten kijf dat overlast voor omwonenden en discriminatie aan de deur dienen te worden tegengegaan!’ (DENK)

Toerisme

In de standpunten over toerisme lijkt een ouderwetse links-rechtse verdeling te zijn. Zo zijn de partijen aan de rechterkant, VVD, Leefbaar Rotterdam louter positief over toerisme.
In de inleiding over de uitgebreide passage over toerisme lijkt D66 kritisch te zijn: ‘De ene toerist is de andere niet. De keuze voor het type toerisme bepaalt de positieve en negatieve gevolgen die dit voor de aantrekkelijkheid van de stad heeft.’ Welk type toerisme negatieve gevolgen heeft is hierna echter nergens te lezen.

CDA, Groen Links en PvdA pleiten allemaal voor beleid om toerisme te reguleren, maar maken dit niet zo specifiek als de SP, die ervoor kiest zo min mogelijk geld  uit te geven aan toeristen door te stellen: ‘We besteden geen gemeenschapsgeld meer aan Rotterdam Partners  (verantwoordelijk voor onder meer de city marketing, red.), behalve voor het runnen van de toeristeninfo.’

Deeleconomie

De partijen die zich uitspreken over de deeleconomie zijn allemaal kritisch en willen deze aan banden leggen: CDA, D66, SP en Partij voor de Dieren. Overigens wil de laatste dat initiatieven voor elektrische deelauto’s en deelfietsen actief worden ondersteund.
Het CDA zegt dat verhuurders van deelfietsen moeten zorgen voor stallingen én dat overlastgevers uit Rotterdam moeten worden geweerd. Partij voor de Dieren en SP pleiten voor regulering van onder meer Airbnb. D66 maakt het beleid specifieker door een maximum van zestig nachten per jaar te stellen waarin een woning mag worden verhuurd. Daarnaast mogen verhuurders maar één woning aanbieden. Daarmee wil de partij voorkomen dat ‘hele huizenblokken gebruikt worden als hotel’.
Dat de deeleconomie achteraf een interessant campagnepunt is, blijkt wel uit het feit dat de PvdA het niet opnam in hun partijprogramma maar vorige week samen met Stadsinitiatief toch verklaarde voor één aanbieder van deelfietsen te zijn.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Tara@versbeton.nl

Profiel-pagina
MATZWART_LOGO

Matzwart

Illustrator

Matzwart studeerde in 2012 af aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als allround ontwerper met een voorliefde voor illustratie. Hij werkt overal waar hij aan WiFi kan komen.

Profiel-pagina
Lees 9 reacties
 1. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Wat niet meer van deze tijd zou zijn..welke fantast durft de regie te bepalen voor anderen wat zij wel of niet van deze tijd mogen vinden.
  Daarom ook diversiteit in de horeca is hard nodig.

  Rotterdammers die van deze stijl houden:
  Ska muziek
  House muziek
  Hip Hop muziek
  Merengue muziek
  Hardcore muziek
  Trance muziek
  Ski hut muziek
  Karaoke bar muziek
  Dj Paul Elstak
  Dj Armin van Buuren
  Dj Tiesto

  Wil je echt tegen hen zeggen van..neem een schaaltje joghurt en een crackertje in een koffiebarretje op zaterdag avond…

  Die muziek en vette hap zou niet meer van deze tijd zijn.
  Hilarisch!

 2. Profielbeeld van Erik de Haan
  Erik de Haan

  Zolang bruisen staat voor “teringherrie” moeten er strikte regels worden gesteld aan de horeca. Veel mensen die voor “bruisen” zijn wonen zelf niet in het centrum. Er zit ook dubbelheid in de opvattingen van veel politieke partijen, men wil een levendig centrum met meer inwoners, betekent wel dat de omgevingskwaliteit goed moet zijn voor de mensen die er wonen.

  Daarnaast verandert de stad qua bevolking en qua uitgaansgedrag. Dat er veel koffietenten zijn komt omdat er vraag naar is. De klassieke kroeg met alleen bier en wijn en een kleine vette hap is gewoon niet meer van deze tijd.

  1. Profielbeeld van Adam
   Adam

   Nee fout.
   Die koffietenten zijn een altijd bij komende zaak als er sprake is van Gentrificatie,dat gebeurt ook in Londen.
   Waarom men in een stadshart/centrum plots rustige woonwijken wil realiseren begrijp ik niet.
   Als ook het levendige centrum een gewone woonwijk moet worden voor gezinnetjes,dan kan je inderdaad dat niet samen laten gaan,dus wát wil de gemeente dan?
   Of gezinnetjes wijk met buurtjes in het centrum om te wonen of een bruisende buurt met horeca en vertier..

   De gehele stad wordt ingericht als gezinnetjes dorp,ook de omliggende wijken aan het centrum,dus dat bruisende wordt beperkt,en zeker niet vermeerderd.
   Waarom wil een gezin die nu heerlijk in Kralingen of Terbregge woont,verhuizen naar de Coolsingel?
   Voor de tram of om dicht bij C&A te wonen?

   De gemeente probeert van de gehele stad een woonwijk te maken voor gezinsleven,daarom wordt er keihard op horeca en vertier gehamerd.
   Dat wordt steeds minder…maar lieve beste man,dan moet men ook niet over een bruisende wereldstad praten.

   En of bier en wijn en een vette hap niet meer van deze tijd is bepalen mensen zélf,je mag geen hobby of keuze op de burger verplichten leuk of niet leuk te vinden omdat de grote gemeenteraads heer dat beveelt.

   Als ik wijn wil dan drink ik dat,of jij dat als hippe alternatieve man niet wil is jouw shit!
   Ik als échte Rotterdammer kiest er zelf voor hoe ik mijn huis inricht,wat ik mooi vind en waar ik wil uitgaan,zal never die gemaakte alternatieve kunstig gefabriceerde shit leuk vinden.
   Dat zijn totaal andere mensen niet Rotterdams ook.

   Zo werden Jordaanse wijk bewoners in Amsterdam ook bestempeld door de Gentrificatie aanhangers.

 3. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Er zijn drie hele leuke delen van boeken over het Rotterdamse Café en uitgaansleven.
  Vooral het laatste deel is leuk om te lezen,zo zie je wat er allemaal was in Rotterdam zoveel dat je het nu bijna niet kan geloven dat het nu zo truttig saai en dood is overal.

  Bruisen moet het bruisen..geen gezapige truttige koffiebarretjes en tuttige joghurt schenkerijtjes met muurbloempjes,neeee BRUISEN moet het.
  Rotterdam durft zeiden ze vroeger,nou ik heb het in de gaten.
  Ja durven met ellende en allemaal restricties voor de burger dat wel.

   1. Profielbeeld van Adam
    Adam

    Nou dat kan jij ook doen,gezien je geklaag over de multiculturele stad.
    Maar.. ik ben positief gestemd,ik hoop op een andere koers vanuit de gemeente,ik ga stemmen en een import partij en de vreselijke donkere wolken die deze over de stad heeft laten hangen vier jaar lang,wordt hopelijk door de verkiezingen overwonnen.

    Mensen kom op,ga stemmen!

    Er is hoop!

    1. Profielbeeld van Paul
     Paul

     Multi cultuur, dat betekend meerdere, dus ook de autochtone cultuur. Maar ja als ik dat zegt ben ik anti, multi en een witte racist. Weet je wat ook tot de multi cultuur behoort, de bakfiets, de yuppen, al die mensen waar jij tegen bent. Je meet met 2 maten, net als vele politici. Sta open voor alles en iedereen, ook de terugkerende koffiezaak bakfiets yup

     1. Profielbeeld van Adam
      Adam

      Dat terugkerende?..bakfietsen zeg jij en koffiezaken..de enige bakfiets die er in Rotterdam rond reed was van de scharensliep.

      De mensen reden niet met bakfietsen,of het was een lompen en metaalhandelaar die af en toe met zo’n bakfiets de lompen kwam ophalen.

      Kom jij ook wonen op de Maashaven,koop er meteen een bakfiets bij,heb je geen kinderen,dan kan je er ook vuilnis of grof vuil in doen en dat zo makkelijk weggooien.

      Paul de maatschappij veranderd telkens weer,de samenleving is niet meer net als in 1887 met kruimeltje en Ciske de Rat.

      Dan zouden alle mensen met een migranten achtergrond en de halfbloedjes die daar uit geboren zijn allemaal weg moeten uit de stad…dán zou je inderdaad een witte samenleving over houden.
      Iedereen er uit anders gaat het niet,want verspreiding zal ze ergens anders weer plaatsen een andere straat/wijk/stad dus het wordt nooit meer exclusief wit.

      En Leefbaar kan daar écht niet verandering in brengen,hoe hard en boos ze ook klinken.

      Paul kom jij ook gezellig op de Maashaven wonen?
      Je hoeft géén bakfiets te kopen hoor een gewone herenfiets is ook goed.
      Of een vouwfiets,makkelijk met opbergen anders staan die stoepen allemaal vol verwilderde fietsen

 4. Profielbeeld van Adam
  Adam

  De horeca is de laatste 35 jaar bijna helemaal weggeklaagd.
  In de jaren 70 zat er wel in menig straat hoek een leuk bruin cafe met gezellige muziek,ook vaak life muziek .
  Ook diverse barretjes die gezellige muziek hadden waardoor je naar binnen wilde gaan super Rotterdams was dat.

  De diverse clubs en cafés zaten allemaal op de Nieuwe Binnenweg,de west Kruiskade,Hartmanstraat en noem maar op.
  Zo had je diverse gezellige cafés voor Volksbuurt mensen, Spanjaarden, Turken, Kaapverdianen met hun muziek,ook Griekse barretjes en dito muziek.
  Gezellige Nachtcafe’s waar je heerlijk uit kon gaan met diverse muziekstijlen uit alle landen.
  Zo had je voor élke burger plek om elkaar te ontmoeten in je favoriete kroeg en dito muziek.

  De nachtontheffingen zijn nu bijna 3% in de stad tegen 25% vroeger.
  Muziek mag in een cafe of bar bijna niet meer gedraaid worden of je moet dat een maand van te voren aan vragen en hopen dat het mag.
  Het aanvragen van een horeca vergunning is al een hele stap om te maken enorme bureaucratie qua papierwerk en controles.
  Dat gaat maanden duren eer je open kan,en dan nog moet je afwachten of je je vergunning wel krijgt.

  De Nieuwe Binnenweg is zo goed als dood.
  Je wordt vanzelf een saaie Truus met een katoenen jurkje en margrietje in je haar om naar een koffie bar of pop up store te gaan met houten zelfgemaakte kringloop kralen.
  Wat een boost krijg je daarvan maar niet heus!

  Woningen boven horeca panden behoren niet meer voor bewoning verhuurd te worden,zodat er géén klaag(st)er in kan die het weer voor de horeca uitbater verziekt.
  Ook is het beter om de SVH die men nodig heeft in de horeca,zeker in de nacht,alleen geldig te stellen als men toonbaar ervaring heeft in de horeca.
  Nu is het sinds 2013 zo dat deze regel afgeschaft is en iedere knul of meid vanaf 21 jaar de dienst mag uitmaken in de nachthoreca..met alle gevolgen zoals wanbeheer en sluiting tot gevolg.

  De gaypalace
  De nachtcafes
  De diverse barretjes op de Nieuwe Binnenweg
  De accordeon die gezellig galmde vanuit een buurtkroeg
  De uitgaans gelegenheden zoals Fout en Saint Tropez…..EEN grote FOUT van de gemeente om deze weg te halen,was zeer leuk en oergezellig in het centrum!
  Dit is allemaal weg!

  Nu mag je naar het verlichte stadhuis kijken die nu beter in zicht is..kan je erover nadenken dat daar leefbaar nestelt die de stad vertrut en met harde hand bar en depri maakt,moet er nog een kniebuiging komen als je langs het stadhuis komt?

  En de toeristen die hier heen zouden komen,waarvoor?
  Voor die stomme markthal of de Euromast?
  Gezellig hoor dat wordt een top vakantie,daar droomt men van in andere landen maar niet heus hahahaha.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500