Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke vrijdag serveren De Beste Stuurlui van Vers Beton een prikkelende opinie voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week draait Stuurman Inge Janse de muzak van Radio Rijnmond iets zachter om zich af te vragen: ‘Is dit 10 miljoen euro per jaar waard?’

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Vanavond om 19.00 uur is het weer zover op Radio Rijnmond: non-stop muziek. Heerlijke hits uit alle decennia, gegarandeerd zonder lastige experimenten of aandachtvragende presentatoren. Liefhebbers van behang in de ether kunnen bovendien hun hart lang ophalen: pas om zaterdagochtend 08.00 uur (13 uur later!) is er weer een levende ziel hoorbaar vanuit de studio op het Lloydkwartier. Niet te lang, trouwens. Want om 14.00 uur, na welgeteld 6 live radio-uren, gaat de muzakmachine weer aan, om 19 uur (!) later weer even op pauze gezet te worden.

Dat totale gebrek aan experiment, creativiteit en makersdrang bij Radio Rijnmond speelt niet alleen van vrijdag op zaterdag. Nee, ook elke doordeweekse dag kent precies hetzelfde stramien. Om 06.00 uur mag iemand een microfoon aanzetten, waarna vijf programma’s (waarvan er vier ‘Rijnmond’ in de naam hebben, als indicator van hoeveel inspiratie je daar mag verwachten) de revu passeren, allen uit de koker van vaste Rijnmond-medewerkers. Daarna is het weer tijd voor non-stop muziek, met als enige variatie dat sommige uren enkel aandacht geven aan een vast decennium (een uur hits uit de jaren ‘90, wie loopt daar niet warm voor?). Alleen de zondag kent een lange programmering, want dan is er tussen 14.00 en 21.00 uur sport.

Als ik alle muzak en dagelijkse programma’s wegdenk, blijft er één echt eigen programma over: ‘Archief Rijnmond’ (daar is die naam weer) van Roland Vonk, vol opmerkelijke muziek en mensen uit de regio. Oh ironie: laat nou juist Vonk de man zijn die de directie graag had ontslagen. Er zijn nog twee andere programma’s die ik – als ik de term enorm aan deflatie onderhevig maak – eigenheid kan toedichten, namelijk dat van Johan Derksen (“country, americana, en natuurlijk een flinke dosis blues”, hoewel ook andere regionale zenders het programma uitzenden en Derksen het programma gewoon thuis opneemt) en ‘De Emotie’ van Rob Vermeulen, goed voor “twee uur lang lekkere easy-listening muziek en lichte jazz”. Ik ken afdelingen van de Bijenkorf met een betere muziekselectie.

Open Rotterdam heeft überhaupt geen radiostation meer.

Kortom: het radiolandschap in Rotterdam is godgeklaagd. Want hoe kan het ooit zo zijn dat de – als we de buitenlandse media mogen geloven – hipste stad van Nederland zo verrot weinig ruimte biedt aan radiomakers? Waar moeten al die creatieve dj’s, radiopresentatoren, interviewtalenten, geluidsverhalenmakers en andere sonische producenten heen?

Niet naar Rijnmond. Daar zijn amper uren te vullen, en wat er is, is allang ingenomen door de vaste loonlijst. Niet naar Open Rotterdam. Een optie is de Rotterdam-afdeling van FunX, maar ook daar is sprake van een rigide programmering met vaste dj’s en shows.

Plek voor prachtige radiotalenten

Het was dan ook een godsgeschenk voor mij, één van die dolende radiomakers, toen in april 2017 Operator Radio gelanceerd werd. Een online radiostation waar iedereen met een goed plan en de juiste skills terecht kan, vergelijkbaar met Red Light Radio in Amsterdam. Vanuit een container boven de Biergarten produceren inmiddels tientallen liefhebbers hun eigen sonische wereld, variërend van diepgravende interviews over architectuur en liefdesverklaringen voor basketbal tot gerenommeerde disco-dj-sets en (in mijn geval) showcases van de beste nieuwe metal-releases. Alles kan, alles mag. Via Operator kunnen tientallen liefhebbers (en ik) weer radio maken in eigen stad, en kan diezelfde stad eenvoudig kennismaken met al de prachtige radiotalenten die deze stad rijk is.
Een niet onbelangrijk aspect van Operator Radio is dat het buiten de reguliere subsidiestromen valt. Alle radiomakers werken puur uit liefde voor het medium en hun onderwerp. Datzelfde geldt ook voor de ondersteuning, zoals de organisatie door de vijf oprichters en het bestuur, de vele vrijwilligers die de shows begeleiden en online plaatsen, en het Rotterdamse internetbureau Mangrove dat belangeloos de website en app maakt. Da’s allemaal enorm zwoegen, maar het garandeert wél dat alles wat Operator Radio doet, ook echt uit liefde gebeurt.

Ongevraagd en ongewenst

Wij Rotterdammers moeten ongevraagd (en in mijn geval ook ongewenst) via belastinggeld meebetalen aan Rijnmond (€ 10 miljoen in 2018, pdf, pagina 46) en – in veel mindere mate – Open Rotterdam (€ 542.000 in 2016). Ja, ik snap dat Rijnmond ‘systeemfuncties’ vervult, zoals het zijn van een crisiszender. En ja, ook Operator Radio heeft voor het eerst een soort-van subsidie van € 5.000 gekregen van de gemeente, hoewel dat in geen relatie staat tot de schier oneindige miljoenen die richting Rijnmond gaan. Maar als je kijkt wat Rijnmond (in ieder geval op de radio) produceert voor dat geld, dan is dat – nogmaals – godgeklaagd.
Vanwege die ontbrekende subsidies is het team van Operator een crowdfundactie gestart om 25.000 euro op te halen, nodig om het station in de lucht te houden en uit te bouwen. Meestal denk ik bij crowdfunden: ach, als je andermans geld nodig hebt, dan heb je het gewoon niet goed aangepakt, verzin eerst eens een businessmodel. Maar in het geval van radio zit Rotterdam zo gek in elkaar, dat Operator Radio niet anders kan.
Natuurlijk zou ik het liefst willen dat alle bestaande mediapartijen (en dan vooral Rijnmond en zijn non-stopmuziekmachine) terug moeten naar start en we het Monopoly-geld opnieuw verdelen, maar ik snap dat zoiets een illusie is. Daarom doe ik mee aan de crowdfund, uit liefde voor Operator én als financiële middelvinger voor het bestaande systeem.
Wat je reden ook moge zijn: hopelijk doe je mee.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland, studeerde Nederlands & taalwetenschap en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 16 reacties