Voor de harddenkende Rotterdammer

Deze week borrelpraat op donderdag. Stuurvrouw Tara Lewis las dat het aantal vrijmarkten dit jaar in Rotterdam drastisch beperkt is: we mogen onze rommel op maar twee plekken in de stad verkopen. Net op tijd voor een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Een oplettende Rotterdammer attendeerde mij gisteren op het verontrustende bericht dat de vrijmarkt in het centrum fors kleiner zal zijn. De gemeente Rotterdam laat op haar website weten dat dit te maken heeft met ‘het vrij houden van belangrijke verkeerswegen in de stad’, in het licht van de (deels) afgesloten Coolsingel en Maastunnel. Slechts twee (twee!) plekken zijn aangewezen als locatie voor de vrijmarkt en die zijn reeds tot de nok toe gevuld. Het gaat om de Binnenrotte en een deel van de Hoogstraat.
Het is toch van de zotte. Hebben we net zo’n mooie entree naar de stad en een aangeharkte binnenstad, verzinnen ze op het stadhuis dat we maar op twee (twee!) plekken meuk mogen (ver)kopen, waardoor er op vrijdag op de Westersingel geen vrijmarkt is en een belangrijk deel van de binnenstad prompt zijn levendigheid kwijt is op de verjaardag van Wim-Lex. Gelukkig hebben de ondernemers van de Nieuwe Binnenweg zelf een vergunning om het eerste deel af te sluiten voor een (commerciële) markt is, zodat we daar nog naartoe kunnen.

Oranje tompouce

In het kader van voorpret bedacht ik een aantal weken geleden dat Koningsdag mijn favoriete feestdag is. Het jaarlijkse programma, dat altijd hetzelfde is, stelt nooit teleur. ’s Ochtends vroeg tweedehands kleren kopen met vriendinnen. Vanuit de Binnenrotte slingeren richting Grotekerkplein en via de Meent en Aert van Nes de Westersingel uitkammen. Dan bier op de Nieuwe Binnenweg en ’s avonds met lodderige blik ergens meeblèren met een coverband. Dat ik als monarchist ook nog naar hartenlust de hele dag mijn liefde voor het koningshuis kan uitdragen is de kers op de oranje tompouce.
Ik gedij uitstekend bij traditie. Toen de jaarlijkse struintocht twee jaar geleden onverhoopt niet doorging heb ik me van ellende de hele dag in huis opgesloten. De huldiging in de Kuip maandag heb ik stoïcijns genegeerd. Ik snap dat je in een bouwput moeilijk een huldiging kunt organiseren. Maar waarom we één dag in het jaar de binnenstad niet voor het verkeer kunnen afsluiten, is mij een raadsel. Niet alleen omdat mijn dagprogramma ernstig is verstoord, maar ook omdat we zouden moeten koesteren dat Koningsdag nog een écht volksfeest is.

Universele geneugte

Zoveel partijtjes hebben we namelijk niet in deze stad waar jong, oud, wit, zwart, arm, rijk én alles daar tussenin aan meedoen. Koopjesjagen is nu eenmaal een universele geneugte. Daarnaast lijkt de inkrimping van de vrijmarkt om meer te gaan dan alleen het vrijhouden van belangrijke wegen. Op de Meent is de vrijmarkt altijd op de stoep, en op een deel van de Westersingel en het Grotekerkplein rijden überhaupt geen auto’s. Waarom op deze plekken geen vrijmarkt mag worden gehouden? Joost (Eerdmans) mag het weten. Zijn woordvoerder had in ieder geval geen bevredigend antwoord op de vraag.
Juist die ene dag dat de stad heerlijk chaotisch en rommelig is, heeft Rotterdam bedacht dat het strak georganiseerd én gecentraliseerd moet. Dat is het stadhuis op zijn smalst en de verjaardag van onze koning onwaardig. Hopelijk is onze binnenstad morgen het toneel van massale burgerlijke ongehoorzaamheid, in naam van de koning. Oranje boven!

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Tara@versbeton.nl

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees één reactie

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.