Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren wekelijks een knapperige mening voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week schrijft Awais over de formatieonderhandelingen in Rotterdam. Nieuwe partijen maken hun opmars, maar de onderhandelaars doen het liever krampachtig met elkaar.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Dit waren dan de gemeenteraadsverkiezingen. Een losgezongen nationaal circus om iedereen te vermaken, behalve de mensen om wie het echt ging. De bestaande partijen staan verder af van de kiezers dan ooit. Meer dan de helft van de Rotterdammers ging weer niet stemmen. En van de mensen die wel gingen stemmen besloot 1 op de 5 om op een van de nieuwe partijen te stemmen. Hierdoor maken Denk, PVV en 50plus hun debuut in de raad.
Hoewel het stof is neergedaald, zien velen nog troebel. Nee, Leefbaar is niet de grote winnaar; ze verloren kiezers in 66 van de 68 buurten. Nee, de VVD heeft niet gewonnen dankzij hun positieve toon; ze wonnen omdat ze langdurig campagne voerden bij hun kernachterban in rijke buurten. Nee, de PvdA heeft niet historisch verloren; Kathmann wist als enige partij méér kiezers aan de PvdA te binden dan de partij lukte voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dit is extra knap omdat er juist minder mensen gaan stemmen voor de raad.

Lange arm

Hoewel iedere zetel als één telt, blijken er toch zetels te zijn die voor minder of helemaal niet meetellen. Tot nu toe lijkt het erop dat er een cordon sanitaire is rondom Denk en Nida. Terwijl die twee samen groter zijn dan de VVD, D66, GroenLinks of de PvdA. In geen van de coalitiescenario’s die voorbijkomen, spelen zij een rol van evenredige betekenis. Sterker nog, GroenLinks lijkt nu liever met Leefbaar aan de gang te gaan dan met Denk of Nida. Terwijl deze partijen ideologisch dichterbij GroenLinks staan.

Merkwaardig, want GroenLinks zegt te staan voor gelijke kansen voor mensen met een migrantenachtergrond, behalve als ze het dus mede voor het zeggen krijgen. Is dit het gevolg van de lange arme van Jesse Klaver? Landelijk wil GroenLinks volkser worden. En het volk vindt alles met een connotatie ‘buitenland’ en ‘islam’ toch een beetje verdacht. De ophef rondom de Nida-tweet tijdens de campagne legde dit al pijnlijk bloot.

Stopverf

D66 en PvdA kunnen beter stoppen om van Leefbaar te eisen om afstand te nemen van Forum voor Democratie. Als zij mensen met een migrantenachtergrond serieus nemen, zoeken zij zelf juist toenadering tot Denk en Nida. Wil je de arbeidsmarktdiscriminatie aanpakken? Begin dan met de arbeidsmarkt voor wethouders. In de afgelopen twintig jaar zijn er slechts vier wethouders met een migrantenachtergrond geweest. Gek is dan ook dat het CDA, dat minder stemmen kreeg dan Nida, wel serieus wordt genomen en als stopverf mag dienen in ieder coalitiescenario om – in passende bescheidenheid – die laatste paar zetels op te vullen.
Dit bij voorbaat buiten spel zetten van Denk en Nida levert ze nog meer munitie op. Zij blijven wijzen op het feit dat de traditionele partijen allochtonen naar de mond praten, maar als puntje bij paaltje komt zeker niet als gelijkwaardig zien. Dit is pijnlijk. Het zal ertoe leiden dat meer mensen afhaken van het democratisch proces en zich afzonderen in hun eigen zuil.

Dokter Bibber Coalitie

En zo segregeert de stad verder. Er staat veel op het spel voor de komende coalitie die ik hierbij omdoop tot de Dokter Bibber Coalitie want zodra er maar een persoon binnen de coalitie zich zal roeren, is de coalitie af. Het ziet ernaar uit dat Denk en Nida systematisch worden uitgesloten. Hierdoor is iedere coalitie voor heel veel Rotterdammers nu al af.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als manager bij een retailer.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 16 reacties
 1. Profielbeeld van Robert
  Robert

  “Terwijl deze partijen ideologisch dichterbij GroenLinks staan”

  Deze partijen staan ideologisch stukken dichter bij de Moslimbroederschap en de AKP dan bij GroenLinks…

 2. Profielbeeld van Han van der Horst
  Han van der Horst

  De parallel met Schiedam is treffend. Ook daar is DENK – de tweede partij – onmidddellijk aan de dijk gezet. En wel in de verkennende fase nog voordat de daadwerkelijke collegeonderhandelingen begonnen. Deelnemers: VVD, Groen Links, D66 en Algemeen Ouderen Verbond, een lokale partij met een vrij lange traditie. Dit zal er toe leiden dat straks de scheidslijn tussen regeringspartijen en oppositie een sterk etnisch karakter draagt. Dat is slecht voor het collectieve Schiedamgevoel. Bij ons leven de verschillende bevolkingsgroepen toch al langs elkaar heen. Het anti-Denk-gevoel is vooral krachtig bij de VVD. Daar schijnt men niet te beseffen dat men juist door dit uitsluiten de zwaaiers met de Turkse vlag en de aanhangers van Erdogan de wind in de zeilen geeft. Zij kunnen immers zeggen: ¨Zie je wel. Hier word je als puntje bij paaltje komt uitgesloten¨. Dat van die dokter Bibber Coalitie is een geweldige vondst. Die zou ook van toepassing kunnen zijn op Schiedam. Overigens is het falen van Groen Links in beide steden treffend. Ik heb erop gestemd. Zou ik net zo´n fout hebben gemaakt als in 2012 toen ik mijn vertrouwen op Samsom stelde?

 3. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Grappig dat “eigen volk eerst” partijen indirect worden gepropageerd op deze site.
  In de tweede kamer is een motie aangenomen om bij de Turkse regering aan te dringen de zonder vorm van process gevangengenomen direkteur van Amnesty Int. vrij te laten. DENK stemde als enige partij tegen. Ze mochten van Ankara zelfs de schijn niet ophouden. Daar moet je dus mee samenwerken?
  De leider van NIDA heeft banden met de moslimbroeders en vindt dat IS een Westerse uitvinding is. Weigert zijn tweet te relativeren. Weigert zijn gasten alcohol en leest zijn gasten voor uit de Koran: het boek waarin die gasten worden vervloekt.

  Ik heb het angstige vermoeden, dat dhr Hassan een erg “gekleurde” visie op de samenleving heeft.

 4. Profielbeeld van Anton
  Anton

  @Adam – NIDA vindt de scheiding tussen Kerk en Staat kunstmatig en dus onwenselijk: de openbare ruimte en openbare gebouwen moeten ruimte bieden voor godsdienst. Voor de godsdiensten waarbij op vrouwen wordt neergekeken krijg je volgens mij dan automatisch scheiding tussen mannen en vrouwen in die “openbare” gebedsruimten in de openbare ruimte. Als dat geen segregatie is, weet ik het ook niet meer.

  1. Profielbeeld van Adam
   Adam

   Je hebt de ballen verstand van religie en hoe men in de religie deze beleeft,dat gemixte kan je in gemengde sex sauna’s wel doen
   Er zijn ook nog gescheiden mannen en vrouwen kleding afdelingen in ons land,ook zo de toiletten en paskamers.
   Ook zijn er nóg steeds geen herenlingerie setjes te koop of winkels.
   Er zijn nóg steeds geen gedeelde afdelingen in ziekenhuizen waar man en vrouw gezellig naast elkaar liggen.
   Ook hanteren clubs en uitgaansgelegenheden nog steeds de apartheid van dames free entree en drinks.
   Ook hebben sommige kranten een apart vrouwenleesrubriek voor vrouwen,dus mannen zijn overgeslagen of vrouwen moeten als anders lezenden beoordeeld zijn?
   Allemaal vraagstukken waarbij apartheid tussen penis en vagina nog steeds voorkomen.
   Maar ja joh in een gebedshuis is men niet bezig met de andere sekse maar met geloof individueel….dus mixen is er helemaal niet nodig..en zo kunnen de meiskes lekker beppen en onderling hun lingeriesetjes en prive intieme meidenpraat aan elkaar vertellen zonder mannen erbij.
   Wist je dat er in diverse lesbische groepen geen mannen mogen komen en geweerd worden?
   Lesbische cafe’s hanteren only women dagen…erg he?

   Oke openbare ruimten daar hoeft men ook geen religieuze uittingen of gebdsruimten te hebben,maar dat gezever op neerkijken op vrouwen óf mannen….vergeet niet dat je als man ook nog bestaat he?
   Ik heb tal van voorbeelden genoemd waarbij vrouwen of apart gehouden worden of juist voorgetrokken boven mannen.
   Wanneer wordt er een mannenlingerie zaak geopend?
   En mannen badpakken parade?
   Vrouwen mogen ook voetballen en gewichtsheffen,nu de mannen nog emanciperen.

   1. Profielbeeld van Karin
    Karin

    In sommige gevallen vraag je je af waarom op Vers Beton een ‘inhoudelijke’ reactie wel is toegestaan en een ad hominem niet.

    1. Profielbeeld van Ronald
     Ronald

     Ook gecensureerd Karin? Wen er aan. Is inherent aan politieke correctheid.
     Goedmensen proberen tere zieltjes te beschermen, omdat die dat klaarblijkelijk niet zelf kunnen.

 5. Profielbeeld van Oscar
  Oscar

  Waarom een progressief-linkse partij als GroenLinks met de Nederlandse afdeling van Erdolf z’n partij zou moeten willen samenwerken is mij nog steeds niet duidelijk. Kan iemand mij dat uitleggen?

 6. Profielbeeld van Paul
  Paul

  ‘En zo segregeert de stad verder.’ NIDA doet aan scheiding van sekse, dus als je het hebt over segregatie en daar tegen ben, dan moet je tegen NIDA zijn, maar ja eigen ruiten ingooien, dat kan natuurlijk niet. DENK is milder dan NIDA daarin. DENK en NIDA zijn net als de PVV, zorgen voor verdere verdeeldheid in de samenleving.

  Dat DENK stemmen heeft gewonnen is niet zo onlogisch. Zuid is half Turks en zoals men zelf aangaf, Turken stemmen op Turken. Als iets onwenselijk is, is ergens op stemmen omdat het ‘jouw bloed’ heeft. DENK zou 0 stemmen krijgen als het in Urk mee zouden doen.

  Dat een partij stemmen krijgt betekend niet dat je ze toe moet laten of mee moet laten regeren. Draai het even om, extreem rechts wint zoveel zetels, moet je die dan serieus nemen en toelaten?

  1. Profielbeeld van Adam
   Adam

   Paul waarop moeten de Turken van zuid volgens jou wél op stemmen?
   Waarbij zij NIET om hun ijverige ondernemingschap op rotterdam zuid en Islam worden bekritiseerd/beschimpt?

   Daarom zijn partijen als DENK en NIDA ontstaan,jij hebt totaal geen enig medeleven met islamitische burgers in onds land,daarom kun jij je niet inleven in hun positie wanneer het om stemmen gaat.
   Denk jij eens eerst aan je eigen positie in de maatschappij,en probeer je in te leven in andere culturen die Rotterdam rijk is.

   1. Profielbeeld van Adam
    Adam

    Paul,medeleven in hun geloofsbelijdenis bedoel ik dan,dat is iets wat je vaak bekritiseert

   2. Profielbeeld van Paul
    Paul

    Turken stemmen op Turken, ook als ze bij andere partijen zitten/zatten. Dat heeft men ZELF gezegd, ik verzin het niet. Net las blanken veel op de PVV hebben gestemd.

    De islamitische burger, dus geloof is het onderwerp en niet de persoon? Daar gaat het in mijn ogen als fout, eerst de mens, dan pas veel later komt geloof.
    Geloof zorgt per definitie voor segregatie, welk geloof dan ook. En de islamitische burger heeft volgens mij al heel veel vingers gekregen, zoals grootste moskee van de EU. Halal vlees in gevangenissen/ziekenhuisen en noem maar op. Kijk naar alle winkels die men heeft, dus kom aub niet mee dat men wordt belemmerd. Er zijn grenzen en die grenzen had NL lang geleden duidelijk moeten maken!

    Geen medeleven met de ‘islamitische’ burger. Nogmaals, ik denk aan de mens, iedereen is mens, iedereen is gelijk en niet dat iemand speciaal wordt om ‘geloof’ en/of geloof iemand minder speciaal maakty! Geloof is een hobby, niets meer. Niemand dient om welke reden voorgetrokken te worden, dat is namelijk discriminatie.

    Men zou eens moeten proberen zich wat meer in te leven in de NL cultuur, want na een goede 70 jaar, is dat vaak nog heel ver te zoeken. Maar ja, dat zeggen, krijg ik waarschijnlijk weer stront over me heen, want ‘Culturele assimilatie’.

    Waar NDIA zorgde voor sekse segregatie, dat is best bizar, namelijk op de EUR. DENK deed dat in de Nieuwe Luxor. En geloof en het draait niet om sekse, ga eens kijken bij het vrijdaggebed, geen vrouw te zien, reden, een goede moslima bidt thuis., vrouwelijk paus kan niet, zie jou vrouwelijk boadisten, enozvoorts….. Er is geen enkel geloof dat de vrouw en anders of niet gelovigen niet als minder beschouwd. Er was een tijd dat men ‘kleurlingen’ als minder beschouwde, dat is momenteel not done. Dus waarom vrouwen wel.

    Er is wel mannenlingerie, loop naar een sekswinkel.
    Vrouwenafdeling voor kleding, dat heet logica, net als een bieb logisch is ingedeeld.
    Vrouwen rubriek, indeling op onderwerp, net als krant, binnenlandse items staan niet bij buitenlandse. Vrouwenpashokjes, omdat je viezerikken hebt, dat heet veiligheid. Geloof is puur omdat iemand vrouw is, niets anders dan dat.

  2. Profielbeeld van Adam
   Adam

   Paul kun jij hier een voorbeeld geven waarbij NIDA partijleden vrouwen zou hebben benadeeld?
   De Turken stemden eerder altijd Groen Links en PVDA….Hollandse partijen,maar die lieten de Islamitische burgers nogal vallen in hun campagnes..
   En ook de gewone burger lieten zij vallen..

   Ik vermoed dat DAAROM de enige oplossing leek om op Turken te stemmen die wél op leken te komen voor de Turks Nederlandse Islamitische burgers.

   Je wist dat toch wel dat vóór Denk en Nida er waren dat zij meestal PVDA en Groen Links stemden?
   Begrijp je het een beetje?
   Zelfde verhaal dat mensen die Rotterdam Zuid te Turks zouden vinden massaal op de PVV zijn gaan stemmen op hún bloed zeg maar.je begrijpt het nu wel?

 7. Profielbeeld van Charles
  Charles

  De ideologische verschillen tussen DENK en GroenLinks zijn enorm. Kuzu (raadslid!) pakt GroenLinks kamerlid met turkse roots op zijn afkomst. Met zulk soort handelen zet DENK zichzelf buiten spel.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.