Politiek13 april 2018

De Beste Stuurlui: Niet Leefbaar maar Denk en Nida aan de kant gezet

Opinie

De Beste Stuurlui serveren wekelijks een knapperige mening voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week schrijft Awais over de formatieonderhandelingen in Rotterdam. Nieuwe partijen maken hun opmars, maar de onderhandelaars doen het liever krampachtig met elkaar.

Beeld: Mark van Wijk

Dit waren dan de gemeenteraadsverkiezingen. Een losgezongen nationaal circus om iedereen te vermaken, behalve de mensen om wie het echt ging. De bestaande partijen staan verder af van de kiezers dan ooit. Meer dan de helft van de Rotterdammers ging weer niet stemmen. En van de mensen die wel gingen stemmen besloot 1 op de 5 om op een van de nieuwe partijen te stemmen. Hierdoor maken Denk, PVV en 50plus hun debuut in de raad.

Hoewel het stof is neergedaald, zien velen nog troebel. Nee, Leefbaar is niet de grote winnaar; ze verloren kiezers in 66 van de 68 buurten. Nee, de VVD heeft niet gewonnen dankzij hun positieve toon; ze wonnen omdat ze langdurig campagne voerden bij hun kernachterban in rijke buurten. Nee, de PvdA heeft niet historisch verloren; Kathmann wist als enige partij méér kiezers aan de PvdA te binden dan de partij lukte voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dit is extra knap omdat er juist minder mensen gaan stemmen voor de raad.

Lange arm

Hoewel iedere zetel als één telt, blijken er toch zetels te zijn die voor minder of helemaal niet meetellen. Tot nu toe lijkt het erop dat er een cordon sanitaire is rondom Denk en Nida. Terwijl die twee samen groter zijn dan de VVD, D66, GroenLinks of de PvdA. In geen van de coalitiescenario’s die voorbijkomen, spelen zij een rol van evenredige betekenis. Sterker nog, GroenLinks lijkt nu liever met Leefbaar aan de gang te gaan dan met Denk of Nida. Terwijl deze partijen ideologisch dichterbij GroenLinks staan.

Hoewel iedere zetel als één telt, blijken er toch zetels te zijn die voor minder of helemaal niet meetellen.

Merkwaardig, want GroenLinks zegt te staan voor gelijke kansen voor mensen met een migrantenachtergrond, behalve als ze het dus mede voor het zeggen krijgen. Is dit het gevolg van de lange arme van Jesse Klaver? Landelijk wil GroenLinks volkser worden. En het volk vindt alles met een connotatie ‘buitenland’ en ‘islam’ toch een beetje verdacht. De ophef rondom de Nida-tweet tijdens de campagne legde dit al pijnlijk bloot.

Stopverf

D66 en PvdA kunnen beter stoppen om van Leefbaar te eisen om afstand te nemen van Forum voor Democratie. Als zij mensen met een migrantenachtergrond serieus nemen, zoeken zij zelf juist toenadering tot Denk en Nida. Wil je de arbeidsmarktdiscriminatie aanpakken? Begin dan met de arbeidsmarkt voor wethouders. In de afgelopen twintig jaar zijn er slechts vier wethouders met een migrantenachtergrond geweest. Gek is dan ook dat het CDA, dat minder stemmen kreeg dan Nida, wel serieus wordt genomen en als stopverf mag dienen in ieder coalitiescenario om – in passende bescheidenheid – die laatste paar zetels op te vullen.

Dit bij voorbaat buiten spel zetten van Denk en Nida levert ze nog meer munitie op. Zij blijven wijzen op het feit dat de traditionele partijen allochtonen naar de mond praten, maar als puntje bij paaltje komt zeker niet als gelijkwaardig zien. Dit is pijnlijk. Het zal ertoe leiden dat meer mensen afhaken van het democratisch proces en zich afzonderen in hun eigen zuil.

Dokter Bibber Coalitie

En zo segregeert de stad verder. Er staat veel op het spel voor de komende coalitie die ik hierbij omdoop tot de Dokter Bibber Coalitie want zodra er maar een persoon binnen de coalitie zich zal roeren, is de coalitie af. Het ziet ernaar uit dat Denk en Nida systematisch worden uitgesloten. Hierdoor is iedere coalitie voor heel veel Rotterdammers nu al af.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tag: De Beste Stuurlui

Sectie: Politiek

kaart: Stadhuis, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *