Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Je zou het met de huidige krapte op de woningmarkt bijna vergeten. Maar als we woningen anders ontwerpen en bouwen kan de keuzevrijheid voor bewoners veel groter worden. Is de ‘plooibare woning’ hét wonderrecept voor de vastgelopen Rotterdamse woningmarkt?
Rotterdam staat net als andere grote Nederlandse steden de komende jaren voor een enorme woningbouwopgave. Hoe moeten die woningen eruit zien en wie heeft daar zeggenschap over? In de aflevering ‘De plooibare woning’ gaat het Architecture City redactieteam (Catja Edens, Jorn Konijn en Teun van den Ende) met diverse gasten in gesprek over de woning waarover de bewoner zelf zeggenschap neemt.
Architectuurprofessor John Habraken, schrijver van het boek “De dragers en de mensen” uit 1961, is één van de grondleggers van het Open Bouwen, waarin bewoners een grote rol krijgen. Arie Lengkeek, bestuurslid van het Rotterdams Woongenootschap, zet zich af tegen de woning als ‘vastgoedbelegging’ en wil goede architectuur en gemeenschappelijk wonen breed toegankelijk maken in het centrum van Rotterdam. Architecture City vroeg Habraken en Lengkeek naar hun ideeën over het wonen als basisbehoefte van de mens.
Door AirBnb en de Student Hotels is het concept van het wonen de laatste jaren minder privé geworden. Architect Jan Couwenberg laat zijn licht schijnen op de invloed die Airbnb heeft op de architectuur. En hoe is het om een woning te hebben die bijvoorbeeld ook als werkruimte, concertzaal, hotel of galerie in gebruik is? Han van den Born en Michel van Adrichem wonen in The Red Apple op het Wijnhaveneiland. Zij hebben in hun eigen huis een galerie: de Wall Gallery. Hoe vinden zijn het om te ontwaken tussen de kunst?

Architecture City is een talkshow over architectuur op het Rotterdamse radiostation Operator. In elke aflevering kiezen Jorn Konijn, Catja Edens en Teun van den Ende een thema waarmee je je kijk op architectuur opfrist en verdiept.
De aflevering ‘De plooibare woning’ is op 16 maart 2018 uitgezonden op het Rotterdamse radiostation Operator en is terug te luisteren op het Architecture City-soundcloud kanaal.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Teun van den Ende

Teun van den Ende

chef architectuur & stedelijke ontwikkeling

Teun van den Ende laat zich niet graag leiden door hypes, maar gaat juist op zoek naar de lange lijnen in de ontwikkeling van Rotterdam – en ook andere steden trouwens. Teun combineert populaire cultuur met historisch onderzoek naar de stad.

[email protected]

Profiel-pagina
foto_jowan

Jowan de Haan

Chef illustratie

Jowan woont in Rotterdam, studeerde in 2013 af aan de WDKA als grafisch ontwerper en werkt sindsdien als illustrerende ontwerper en ontwerpende illustrator. De invloed van zijn liefde voor zeefdruk is groot. Naast keihard werken doet hij niets liever dan, vanuit zijn zeefdrukatelier, vrij werk de wereld in slingeren.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Rogier
  Rogier

  Zo interessant Vers Beton! Ben nu al benieuwd naar het wederopbouw icoon, het Groothandelsgebouw.

 2. Profielbeeld van Andries van Wijngaarden
  Andries van Wijngaarden

  de plooibare woning
  het intervieuw met John Habraken vond ik zeer interressant
  ik ben nog steeds een bewonderaar van hem ,
  ik was in de jaren 60 één van zijn studenten op de Academie van Bouwkunst in Rotterdam
  daarna heb ik in mijn beroeps praktijk als Architect vaak geprobeerd zijn theorieen te gebruiken
  maar dat was in de tijd van de stadsvernieuwing ,waar bewoners veel zeggenschap kregen z.g ”.bouwen voor de buurt ” dus een geheel andere interpretatie van de SAR open bouwen
  na de Bijlmer en Ommoord moest het allemaal kleinschaliger in de oude stadswijken
  en een radicale omslag in de bouwtechniek
  over deze woningbouw ervaringen heb ik regelmatig gepubliceerd
  recentelijk heb ik meegewerkt aan de Atlas van de Rotterdamse woningbouw 1840-2015
  zie ook de website .rotterdam -woont .nl

  Desgewenst ben ik altijd bereid tot een gesprek

  vriendelijke groeten

  Andries van Wijngaarden , architect ( 83 )

  1. Profielbeeld van Teun
   Teun

   Beste Andries,
   Leuk dat u reageert op het interview met Habraken, we waren erg blij dat zijn ideeën over keuzevrijheid in het wonen ook door concrete initiatieven als het Woongenootschap worden opgepakt. Nu de nieuwe stadsvernieuwing in Rotterdam nu vorm begint te krijgen en de vraag is of er volgens de ideeën van de Woonvisie (nog meer) gesloopt gaat worden, is het prachtig dat u en anderen de bestaande woningen in kaart hebben gebracht in de Atlas en op de site rotterdamwoont.
   Volgende uitzending besteden we o.a. aandacht aan het wederopbouw-icoon het Groothandelsgebouw. Er blijft genoeg te vertellen over de Rotterdamse architectuur!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.