Minicollege Studio ErasmusVers Beton2 april 2018

Minicollege: Is Rotterdam verslaafd aan de haven?

De Rotterdamse economie is steeds minder afhankelijk van de haven. Hoe kan dit en wat blijft er over van onze havenstad? In dit minicollege legt professor Hein Klemann uit hoe de haven historisch is gegroeid (en gekrompen) en dat Rotterdam prima zonder de haven kan.

De hoogleraar Economische Geschiedenis laat zien hoe door een toevallige samenloop van omstandigheden de Rotterdamse haven oppermachtig werd met de doorvoer van bulkgoederen voor het Duitse Ruhrgebied vanaf 1880 en van olie na de Tweede Wereldoorlog. Klemann duidt de oorzaken voor de afname van het economisch potentieel van de Rotterdamse haven, waaronder de recente politieke strubbelingen met Rusland en Saoedi-Arabië.

Nederland heeft de haven economisch niet meer nodig, concludeert de hoogleraar. ‘Maar misschien wél Rotterdam, psychologisch gezien.’ Voor het afkicken verwijst hij de Rotterdammers naar het Maritiem Museum. Bovendien geeft hij de gemeente advies: ophouden met het stimuleren van de haven.

Reageer of deel op Social Media

Tag: haven rotterdam

Secties: Minicollege Studio Erasmus en Vers Beton

kaart: Theater Rotterdam Schouwburg, Schouwburgplein, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *