Beeld23 april 2018

Ontmoeten in Rotterdam verbeeld

Vers Beton vroeg fotografen Loes van Duijvendijk en Salih Kilic in beeld te brengen op welke Rotterdamse straten, pleinen en parken we elkaar ontmoeten. Wat vertelt hun beeldonderzoek ons over de relatie tussen stad en menselijk gedrag?

Mensen die elkaar voorbij lopen, in hun telefoon weggedoken zitten of juist elkaar in de openbare ruimte opzoeken. Alledaagse beelden die een verhaal vertellen over de manier hoe Rotterdamse plekken gebruikt worden – of juist onderbenut blijven. In de fotoseries van de twee jonge fotografen komen de harde en de zachte kanten van de binnenstad naar voren.

Foto’s zonder mensen

In het beeldonderzoek van Loes van Duijvendijk komt de vorm en kleur van de stad in contrastrijke beelden naar voren. De ontworpen stedelijke ruimte staat erin centraal, soms hoekig en ruw, soms bewust ‘zacht’ ontworpen voor kinderen. De mens is in haar foto’s afwezig. Waarom haar foto’s geen mensen bevatten? Loes laat graag aan de verbeelding van beschouwer over welke ontmoetingen er zouden kunnen plaatsvinden.

De stad komt in haar foto’s soms hard over, maar dat correspondeert niet met de indruk die ze van Rotterdam heeft. Zes jaar geleden verhuisde ze naar Rotterdam. Hoewel de stad zich niet meteen aan haar prijs gaf, voelt ze zich inmiddels bijzonder thuis. Maar ze blijft zich nog regelmatig verbazen, bijvoorbeeld over het urinoir naast de Laurenskerk waar (bewust?) een paar stoeltjes naast staan.

Beeld van Loes van Duijvendijk

Straatbubbel?

Achter de fotoserie van Salih Kilic gaat een zorg schuil: door de stijgende huurprijzen ontstaat langzamerhand een cultuur van luxe winkels en duurdere horeca. Na lang zoeken vond Salih in een van de Lijnbaanhoven toch ook twee jongens op een bankje met zelf gehaalde lunch van de supermarkt die hem deden denken aan zijn eigen jeugd in de Schilderswijk.

Is er op straat sprake van bubbels van hetzelfde soort mensen? Komen arm en rijk, jong en oud, eigenlijk nog met elkaar in contact? Op één van Salih’s foto’s op de markt staat een omaatje die een puppy van een voorbijganger knuffelt. Een voorbeeld van zo’n spontane ontmoeting waar ook de jongen rechts op de foto met felgekleurde rugtas abrupt voor stilstond. Het leven op straat zit vol verrassingen.

Beeld van Salih Kilic

De foto’s van Loes van Duijvendijk en Salih Kilic vormden de ruggengraat voor het Vers Beton-debat ‘Op welke Rotterdamse plekken ontmoeten we elkaar nog écht?’ op Motel Mozaique.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:fotografie, motel mozaique, ontmoeten, parken, pleinen, publieke ruimte en straten

Sectie: Beeld

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *