Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Dienstmededeling: Vers Beton is een nieuwe afdeling rijker. De Harde Kern is een onderzoeksredactie die voor langere periodes belangrijke ontwikkelingen in de stad en samenleving onder de loep neemt. Er zijn reeds twee dossiers van start gegaan waar je binnenkort meer over zult horen.

HardeKernlogo_VB_RGBbig

In 2017 hebben we een onderzoeksredactie De Harde Kern opgericht die zich gaat vastbijten in complexe maatschappelijke dossiers en onderwerpen. Waarom gaan we dit doen en wat willen we ermee bereiken?
Het initiatief voor De Harde Kern is genomen door onderzoeksjournalist Margot Smolenaars. Jullie kennen haar als auteur en eindredacteur bij Vers Beton en ze schrijft voor verschillende andere media, van NRC tot Quest. Ze kwam bij ons met ideeën voor wat ze ‘sudderjournalistiek’ noemt: complexe onderwerpen die tijd kosten om te onderzoeken – in tegenstelling tot het snelle snacknieuws van de dag. Onderwerpen die vaak op redacties blijven liggen.
Dat is ook niet vreemd, want onderzoeksjournalistiek kost veel tijd, en dus geld, en de opbrengsten in de vorm van nieuws zijn niet meteen helder. Toch zijn het juist complexe structuren en onderwerpen die onze samenleving in toenemende mate vormen. Het wordt steeds belangrijker om de systemen – en de eventuele betonrot – die daaraan ten grondslag liggen te doorgronden. En niet te vergeten: juist nu de gemeente verantwoordelijk is voor steeds meer overheidstaken is lokale onafhankelijke en kritische journalistiek belangrijk voor het functioneren van een gezonde democratie.
Met onze eigen onderzoeksredactie willen wij producties maken die passen bij een complexer wordende samenleving. De antwoorden op ogenschijnlijk simpele vragen zijn de basis waarmee Rotterdammers hun leefomgeving beter kunnen begrijpen. En begrip is het begin van vertrouwen en van verandering.

Hoe dan?

Onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Vers Beton draait nog grotendeels op vrijwilligers en kan daarom niet langdurig onafhankelijk onderzoek doen naar belangrijke onderwerpen. De nieuwe onderzoeksredactie is opgericht om dit wél mogelijk te maken door hier apart fondsen en financiering voor te zoeken. De Harde Kern kan door een subsidie van Stichting Democratie & Media en CityLab010 van start gaan. CityLab010 is een regeling die Rotterdammers wil stimuleren om aan oplossingen te werken voor maatschappelijke issues. Dankzij deze financiële bijdragen kunnen we nu met twee pilots beginnen. Hierna moeten we weer op zoek naar nieuwe (doorlopende) financiering.
Dit zijn onze eerste twee onderzoeksdossiers:

Dossier 1: De bouwende macht

artikel1_introductie_onderzoek

Lees meer

De bouwende macht

Bouwen, bouwen, bouwen! Dit Rotterdamse mantra maakte een comeback in de aanloop naar de…

Tijdens de verkiezingscampagne hoorden we het aloude mantra ‘bouwen, bouwen bouwen’. Met daaraan vast gekoppeld: voor wie? In Rotterdam staat de inrichting van de ruimte niet los van grote sociale vraagstukken. Maar wie bepaalt wat er in de stad gebouwd wordt? ‘Wij, de burger, via onze lokale politieke vertegenwoordigers’ is het meest voor de hand liggende antwoord, maar zo simpel is de werkelijkheid niet. Welke partijen hebben allemaal een vinger in de bouwpap, en hoe dik is die? Onderzoeksjournalist Margot Smolenaars duikt in de mensen achter de stenen façades van Rotterdam.

Heb je een vraag of tip voor Margot Smolenaars? Mail haar op [email protected].

Dossier 2: De groene haven

In ‘Wie houdt de groene toekomst tegen?’ brengt journalist Inge Janse in kaart welke spelers van belang zijn voor de verduurzaming van de haven van Rotterdam, zowel in positieve als in negatieve zin. Want terwijl iedereen voor vooruitgang van het milieu is, toch lukt het niet om écht een overstap te maken. Zelfs de grootste stok achter de deur, het klimaatakkoord van Parijs, zorgt er niet voor dat de maatschappij grote keuzes maakt. Wat is ervoor nodig om die stap wel te zetten? Om daarachter te komen onderzoekt hij het krachtenveld in het Rotterdamse havengebied.

Heb je een vraag of tip voor Inge Janse? Mail hem op [email protected].

Digital story

De onderwerpen die we gaan bestuderen zijn voor álle Rotterdammers van belang. Daarom willen we dat zoveel mogelijk mensen de verhalen die de Harde Kern produceert leert kennen. De Harde Kern gaat daarom intensief samenwerken met programmeurs en met ontwerpers uit de creatieve industrie om de aandacht van een groter publiek te trekken. De resultaten en verhalen gaan we niet enkel presenteren in traditionele artikelen en longreads, maar ook toegankelijk maken met een zogenaamde ‘digital story’ zoals bijvoorbeeld een journalistieke game.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina
Eva Lindeman

Eva Lindeman

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.