Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke vrijdag serveren De Beste Stuurlui van Vers Beton een prikkelende opinie voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week wordt Ferrie verslonden door de hightech wc-carrousel op de Binnenrotte. Wat een smerige nachtmerrie.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Rotterdam heeft de modernste wc van Nederland! Hij staat op de Binnenrotte, een beetje verscholen achter de ligweide-annex-watermuur-in-wording. Ga maar kijken! Het hightech toilet is een flinke hoekige unit, formaatje bestelbus, bekleed met glanzend grijs materiaal. Het interieur is strak, clean en futuristisch. Zacht ledlicht van het plafond, lichtgevende knoppen op de muur, rubber tegels op de vloer en een blinkend roestvrijstalen pot.
De wc van Battlestar Galactica.
Dit is de revolving toilet, paradepaardje van het Rotterdamse bedrijf Sanitronics, door henzelf aangeprezen als “een sanitaire revolutie op het gebied van openbare toiletten”. Het zelfreinigende systeem geeft elke bezoeker gegarandeerd een brandschone wc, met slechts 18 seconden wachttijd. Het geheim: een ingenieuze carrouselconstructie met twee potten aan weerszijden, die na elke bezoeker 180 graden draait. Terwijl je zit te relaxen op pot A, wordt pot B aan de andere kant van de muur onder hoge druk gereinigd.
Tot zover de theorie.

Zo werkt in theorie de wc-carrousel Bron: beeld: www.youtube.com

De revolving toilet is meestal een vieze bende. Dit pronkstuk van de Rotterdamse ‘zeiknota’ (serieus, officiële naam) doet namelijk niet wat het belooft: revolven. De carrousel blijft stug stilstaan, en iedere bezoeker krijgt dezelfde ondergescheten pot met ondergezeken bril. Hoe je dat zeker weet? Kijk gewoon door de transparante achterzijde van de unit, die de in techniek geïnteresseerde toeschouwers een blik gunt op het gepatenteerde reinigingssysteem. Dat systeem doet dus vaak niks. Storing. Of doet het wel, maar vervolgens blijft de carrousel halverwege steken, en is de unit een kwartier buiten dienst.
En dan. Mijn ergste nachtmerrie.
Ik zit rustig op de hightech-wc. Plotseling slaat de potten-carrousel op hol. Foutje in de software. Op gruwelijke wijze wordt mijn onderlichaam van de rest van mijn romp gescheiden. Mijn benen (alle drie) verdwijnen naar achteren, en worden onder een druk van 70 bar ontdaan van alle onregelmatigheden. Mijn romp en hoofd klappen voorover op de net gereinigde pot aan de voorkant. Mijn armpjes hangen aan weerszijden, en worden hygiënisch gespoeld met een precies afgemeten sopje op basis van biologisch afbreekbare enzymen. Voordat de deur automatisch opengaat, worden de ingewanden die uit mijn romp puilen netjes drooggeföhnt, voor een optimale sanitaire ervaring van de volgende bezoeker.

De kinderziektes zullen hopelijk snel opgelost worden.
Maar wat mij irriteert is het grenzeloze en gemakzuchtige idee dat techniek mensenwerk overbodig maakt. Want zelfs al werkt het spoelsysteem zoals het moet, dan ligt de vloer nog vol met natroodpappig maandverband, is het wc-papier op, loopt de wasbak over en zitten er schroeiplekken op de baby-verschoningsplank.
Ik verlang terug naar een ouderwetse toiletjuffrouw.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

✉ ferrie@versbeton.nl

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties