Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke vrijdag steken De Beste Stuurlui van wal om een prikkelende opinie te serveren voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week is Eeva niet té kritisch over Droom en Daad. Je weet maar nooit of ze in de plaatselijke journalistiek gaan investeren ;)

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

De coalitieonderhandelingen zijn nog steeds gaande, maar toch lijkt het erop dat er al een nieuwe wethouder op het toneel is verschenen: Wim Pijbes. Sinds maart ontvouwt de directeur van de in 2017 in leven geroepen charitatieve stichting Droom en Daad de eerste plannen die Rotterdam aantrekkelijker moeten maken door te investeren in kunst en cultuur.
Zo maakte Pijbes in maart bij DWDD bekend dat ze op Katendrecht in de Fenixloods II een landverhuizersmuseum gaan bouwen. In Buitenhof vertelde hij dat in Rotterdam West het pakhuis Katoenveem wordt gekocht en dat ze hopen dat zich vanzelf interessante invulling aandient. Daarnaast hebben ze een muziekpodium mogelijk gemaakt in Het Park, dat ze óók gaan opknappen en opnieuw willen inrichten.  
Deze rubriek moet een beetje de talk of the town behandelen, en ja, deze projecten van Pijbes zijn wel onderwerp van gesprek in de stad. Het zijn geen kleine projecten. Iedereen heeft er wel een mening over. Je hebt de juichers; een gegeven paard kijk je niet in de bek, wat geweldig dat dit gebeurt, daar kan Rotterdam alleen maar van profiteren. Het is zeker interessant dat een nieuwe partij met zóveel geld – hoe diep de zakken precies zijn, geven ze niet prijs –  in de stad gaat investeren, buiten de geijkte kanalen voor kunstsubsidies of culturele fondsen. De kaarten van de cultuursubsidies worden elke vier jaar opnieuw geschud, en dat zorgt ook voor stress, overhead en onzekerheid bij instellingen. Droom en Daad lijkt een langere adem te hebben en biedt daarom wellicht voor ideeën of initiatieven die niet in het subsidiebestel passen.

We wachten af

Maar er wordt ook gemord en wat met wenkbrauwen gefronst. Is Wim niet zijn eigen koninkrijk aan het bouwen? Houdt de stichting wel genoeg rekening met de bestaande, zorgvuldig opgebouwde culturele structuren in de stad? Doet het echt wat voor de makers en kunstenaars hier, of is het vooral gericht op het aantrekken van toeristen?
Zo heb ik ook wel wat overpeinzingen. Ik vind het een tikkeltje cynisch om als eerste grote wapenfeit te investeren in een museum over de oorsprong van het kapitaal van de vermogende familie Van der Vorm áchter de stichting: de Holland-Amerika Lijn. En wat zegt Rotterdam als doorvoerhaven van emigranten eigenlijk over het Rotterdam van vandaag, dat veel meer door immigratie is gevormd? Tegelijk staat of valt zoiets met de concrete uitwerking, en met de mensen die het gaan doen. Een goede directeur weet zo’n thema feilloos te verbinden met Rotterdam als aankomststad. We zullen het moeten beoordelen op het eindresultaat.
En dan vond ik de keuze om Het Park op te knappen ook best opvallend. Beetje het gevoel dat je hebt als je op Funda naar de miljonairshuizen kijkt; dan zie je ook allemaal dingen die je zelf niet had gekocht, maar amusant is het wel. Het zou niet mijn eerste keus geweest zijn als je mij een zak geld geeft dat ik mag herverdelen in de culturele sector. En is dit niet gewoon stadsontwikkeling? Maar soit, het is ons geld niet hè? Alhoewel: de Partij voor de Dieren stelde raadsvragen omdat ze eerst in de media over het plan voor Het park moesten lezen. Het Park is namelijk wél van ons.

Toch twijfelde ik een moment of ik wel een column zou wijden aan de stichting Droom en Daad. Want ja, het is geen geheim dat ook Vers Beton wel geld en fondsen kan gebruiken. En je weet maar nooit, wie weet laten ze ooit nog eens hun oog op ons vallen als goed doel. Steeds vaker vinden charitatieve fondsen en donateurs immers hun weg naar journalistiek, en wij doen ook projecten in de cultuursector. Daarom ging er even een gedachte bij mij op: zo’n kansje moet ik natuurlijk niet bij voorbaat verpesten door een nét iets te kritische column te tikken.
En eigenlijk vind ik juist deze gedachte wel veelzeggend. Dat zegt iets over de machtspositie die de stichting inmiddels inneemt. Ik vermoed zomaar dat ik niet de enige in Rotterdam ben die zich beraadt op strategische en diplomatieke opstelling tegenover de stichting. Want je wilt ze wel te vriend houden als het even kan. Maar als Pijbes zich gedraagt als een soort wethouder, dan wordt de vraag naar voldoende tegenmacht en tegenspraak wél relevant. Deze projecten en plannen moeten ook kritisch gevolgd en bekeken worden.
Wat in elk geval voor Pijbes spreekt: hij praat wél met de media. Dat doet de mediaschuwe familie Van der Vorm nauwelijks. Het is deze familie die al veel langer hun stempel op de stad drukt met bijvoorbeeld de bouw van het Depotgebouw en de stichting De Verre Bergen. Liever laten ze hun goede werken spreken. Dat mág ook, ze zijn niet verplicht om met journalisten te praten, zolang ze binnen de wet blijven mogen ze doen met hun geld wat ze willen. Maar ik vind het niet helemaal volgens de democratische geest. Als je zoveel invloed op de publieke zaak uitoefent, dan vind ik dat daar ook in enige vorm een publieke verantwoording bij hoort. Het publiek mag weten wat je drijfveren en ideeën zijn. Dan kan het zélf bepalen of het daar ook nog praktische bezwaren bij heeft.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Marc Keyser
  Marc Keyser

  Het is blijkbaar ook nooit goed: steekt een (hele rijke) stichting geld in allerlei projecten (landverhuizersmuseum, Park) die zonder dat geld nooit van de grond zouden komen, is er weer wat op te merken. over de actuele relevantie van zo’n museum of de (vermeende) invloed die de Stichting/Pijbes daarmee zouden verwerven. Stop met zeuren, tel je zegeningen en schrijf goede artikelen over zaken die er echt toe doen. En laat de gemeenteraad doen waarvoor zij zijn: controleren of ONZE centen goed besteed worden.
  .

 2. Profielbeeld van Jan
  Jan

  Ik hoop dat Wim blijft kijken naar lokale ondernemers, zoals die nu in de Fenixloods aanwezig zijn. Denk aan ondernemingen als het Pinball Museum en natuurlijk de food factory. Ik heb liever dat een stichting steun geeft aan dergelijke initiatieven, dan dat zij panden opkopen en hun eigen initiatieven hierin vestigen. Ook hoop ik dat investeren in cultuur niet alleen betekent: investeren in klassieke cultuur, als museums en klassieke muziek.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.