Architecture CityStedelijke ontwikkeling & architectuur14 mei 2018

Groothandelsgebouw en Weenahof: beauty & the beast?

Podcast Architecture City

Het immense Groothandelsgebouw is een hoogtepunt uit het oeuvre van Rotterdamse architect Huig Maaskant. Maar hoe is het eigenlijk om er te werken? En kan je fijn wonen in het Weenahof, het reusachtige ‘eighties’ woongebouw dat achter het Wederopbouwicoon schuilt? Luister naar de podcast van Architecture City.

Architecture City, het radioprogramma op het Rotterdamse radiostation Operator, maakte in een studio bovenin het Groothandelsgebouw een speciale uitzending om de 65-jarige verjaardag van het meesterstuk van architect Huig Maaskant te vieren. Michelle Provoost, directeur van Crimson Architecture Historians en Maaskantkenner par excellence legt uit hoe er zo kort na het bombardement al een nieuw gebouw met zulke afmetingen gerealiseerd werd. Met welke idealen is het icoon van beton en glas uit 1953 ontworpen?

Wat veel mensen niet weten, is dat in het Groothandelsgebouw een bioscoop zit: Kriterion. Studiogast Janny Rodermond vertelt in de uitzending waarom publieke functies als deze bioscoop (met vloerkleed in panterprint!) en andere feestzalen de meest bijzondere onderdelen van het gebouw zijn. Zij werkte 14 jaar als directeur van het Stimuleringsfonds voor Architectuur in het gebouw en concludeert dat het zeker in de toptien van alle Nederlandse gebouwen thuishoort.

Een ander Rotterdams ’superblock’, het veel minder bekende broertje van het Groothandelsgebouw, is het Weenahof. Het woongebouw uit 1982 van het onbekende architectenbureau Passchier en Vandensteen is inmiddels ook niet meer weg te denken uit dit stuk van het Rotterdamse centrum. Architect San Dino Arcilla beschreef de kolos op Vers Beton het als “mooi en lelijk, megalomaan en kleintruttig, het heeft gefaald en is succesvol”. Wat bedoelt hij heir precies mee? San Dino geeft tekst en uitleg in de uitzending.

In de talkshow Architecture City op het Rotterdamse radiostation Operator duiken Jorn Konijn, Catja Edens en Teun van den Ende elke aflevering in een thema waarmee je je kijk op architectuur opfrist en verdiept.

De aflevering over Groothandelsgebouw en Weenahof is op 21 april 2018 uitgezonden op het Rotterdamse radiostation Operator en is terug te luisteren op het Architecture City-soundcloud kanaal.

Operator kan jouw support gebruiken. Doneer ook aan het online radiostation:Doneer nu aan Operator
Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:bouwen, ontwerp, Operator, radio, wederopbouw en wonen

Secties: Architecture City en Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Stationsplein 45a, 3013 AK Rotterdam, Netherlands
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *