Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Priscilla’s zoektocht naar een andere woning in Rotterdam leek een verbeten missie in een waanzinnige woningmarkt te worden. Waar is dat huis waar ze fijn met vriend en dochter kan wonen? In deel 3: Stadsappartement en een tuin. Het huis woont wonderwel, voorlopig.

Mijn zoektocht naar een woning bleek geen gemakkelijk onderwerp om over te schrijven, als je er zelf middenin zit. Maar inmiddels kan ik vol vreugde vertellen: wij wónen weer! Maar om nou te zeggen dat het makkelijk ging…

Zoektocht gestaakt

In augustus 2017 vond ik het na twee jaar rondkijken genoeg geweest. Dat nieuwe huis van ons zou er voorlopig niet komen en het zoeken slokte bovendien veel tijd en energie op. Vorig jaar deden we weliswaar een bod op een benedenwoning in Overschie, dat ook nog eens werd geaccepteerd. Het zorgde voor zoveel twijfels en stress, dat we ons bod introkken.
We realiseerden ons dat een huis kopen niet alleen op papier een potentieel goede zet moet zijn, maar in je hart én hoofd moet kloppen. Ik vrees dat veel huizenzoekers daar in de huidige markt volledig aan voorbij gaan. We zeiden maar weer eens tegen onszelf dat we lucky bastards waren met onze woning met lage huurprijs in het vertrouwde en vriendelijke Blijdorp. We zouden onze plek gewoon opnieuw omarmen, de trap laten stofferen en een nieuwe kamer voor de dochter inrichten. Zo gezegd, zo gedaan.

Huizenjacht hervat in Schiedam

De mentale rust was helaas van korte duur. De spanning van een flink verstoorde relatie met de onderburen, gaat je op de lange termijn niet in de koude kleren zitten. Dus wendde ik me weer tot Funda en de woningcorporaties. Here we go again. Een koopwoning in de Schildersbuurt in Schiedam? We zagen onszelf er niet wonen. Een huurwoning aan de Essenburgstraat dan? Bij de bezichtiging bleek de benedenwoning met tuin die online werd omschreven een krappe bovenwoning te zijn.

In de maanden erna hield ik het aanbod in Rotterdam nauwlettend in de gaten. Vooral toen ik in het najaar in verwachting bleek van ons tweede kindje. Begin januari bekeken we een erg leuke woning in Schiedam. Onze buurstad is voor steeds meer Rotterdammers een goed alternatief, vertelt Chantal Blokker van Anke Bodewes Makelaardij. “Het aantal Rotterdammers dat op bezichtigingen in Schiedam afkomt, is aanzienlijk meer dan een paar jaar geleden. Ook hier in Schiedam wordt het op de huizenmarkt steeds drukker.”
De prijsontwikkeling in de regio is in gemeente Rotterdam met +19% dan wel het hoogst, Schiedam blijft met +17% qua ontwikkeling niet ver achter, leren cijfers van de NVM. Vrienden verhuisden twee jaar geleden al van de Statensingel in Blijdorp naar de Lange Nieuwstraat in Schiedam. Ik snap het wel: je hebt er veel meer huis voor je geld, het binnenstadje van Schiedam is charmant en Rotterdam is nog steeds uitstekend bereikbaar per fiets, OV en auto.
Het huis dat wij bekeken – drie verdiepingen met kleine tuin – bood de mogelijkheid tot een kantoor aan huis: interessant voor twee zelfstandigen. Het had karakter, was ruim en we vonden € 275.000 een schappelijke prijs. Konden we dit huis misschien kopen? Nee, luidde het oordeel van de online rekentools. We accepteerden ons lot en besloten verder zoeken uit te stellen tot na de komst van de baby.

Waar woont mijn huis
Beeld door: beeld: Nina Fernande

Wake-up call

Toen kwam de wake-up call, na vijf dagen Marrakech. Bij thuiskomst drong de stress die mijn thuissituatie veroorzaakte in volle hevigheid tot me door. Eigenlijk was er geen ontkennen meer aan: we móesten verhuizen.

Waar we eerst huizen met huurprijzen van boven de 1.000,- te duur vonden, realiseerden we dat de huizenmarkt hier écht was veranderd, en daarmee ook de prijzen. In het laatste kwartaal van 2017 steeg de gemiddelde huurprijs in Rotterdam met 10,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor, is te lezen op het platform voor huurwoningen Pararius. Met gemiddeld €15,15 per mwas de maandelijkse huurprijs in de Rotterdamse vrije sector nog nooit zo hoog.
Onze lage huur was de uitzondering op de regel geweest. Met dat inzicht keken we opnieuw naar de vrije sector, want één ding stond plots als een paal boven water: voor ons voorlopig geen koophuis. In de huidige markt wíllen we niet eens kopen.

Stadsappartement én een grote tuin

Dagelijks bekeken we het nieuwe huuraanbod en dat loonde: we werden door Woonstad uitgenodigd voor een bezichtiging in de Eendrachtsstraat, hartje centrum. Het appartement van 110 m2 – ruim, licht, nieuw, gelijkvloers, met grote leefruimte, nieuwe open keuken én een ruim balkon aan de woonkamerzijde – was zo compleet anders dan onze Blijdorpse bovenwoning, dat het verfrissend was. Het allerbeste: de betonnen constructie garandeert goede geluidwering! We kregen de woning toegewezen en verhuisden binnen twee weken.

Als klap op de vuurpijl kregen we eindelijk een tuinhuis, waarvoor we al een jaar ingeschreven stonden bij de volkstuinvereniging in Blijdorp. Zo werd een goed onderhouden, stenen huisje met zonnige tuin van 300 m2, onze allereerste koopwoning. Niet gek, voor een kleine 7.000 euro!

We wonen weer!

En nu? Nu is alles beter. We leven weer in ons huis. Onze maandelijkse huur verdubbelde dan wel, maar ons woongenot ook. Ik loop thuis niet meer op mijn tenen, niet meer met opgetrokken schouders, maar durf weer te dansen. We kweken planten en groene vingers ‘op de tuin’, waar we gezinnen spreken die kozen voor de combinatie van een stadsappartement en volkstuin. Ik ben een leukere vriendin, moeder en mens en geniet van de laatste loodjes van mijn zwangerschap. Bovendien hou ik weer van Rotterdam. De liefde bekoelde een beetje in het laatste jaar, het moet immers van twee kanten komen. Voor ons bleek verhuizen naar een nieuwe huurwoning de juiste keuze. We zeggen het nog wekelijks tegen elkaar.

Onze volgende stap: het Woongenootschap?

Voorlopig woont ons huis dus wonderwel! Misschien continueren we deze manier van leven, want Het Rotterdams Woongenootschap – waar ik in mijn vorige verhaal al over schreef – lonkt. Ik ben als tekstschrijver betrokken bij het project, ken de ins & outs en raak alleen maar enthousiaster. Vooral nu sinds kort bekend is dat het écht gaat gebeuren. Op de Lloydpier verrijst in 2021 het eerste Woongenootschap van Rotterdam, met 50 huurwoningen voor de middeninkomens. Ik vind het een verfrissend initiatief en het zou zomaar precies kunnen zijn waar wij in 2021 behoefte aan hebben. Maar de komende jaren genieten we eerst volop van onze huidige plek!
Mijn dochter wordt eind juni vier jaar. Ze werd voor de zes scholen van onze voorkeur uitgeloot (kan iemand daar eens een stuk over schrijven!?). Bij twee scholen kwam er wel een plekje vrij. Ze kan nu terecht bij Het Landje, hier om de hoek, maar ook op de Blijberg Tweetalig in de Coolhavenstraat, pal naast de bouwlocatie van het Woongenootschap. Toeval? Ik geloof graag van niet.

En jij?

Hoe ervaar jij de huidige situatie op de woningmarkt? Gooi jij je volledig in de strijd, neem je jouw huidige woonsituatie voor lief of onderzoek je alternatieven? En hoe vind jij het om nu met je gezin in Rotterdam te wonen? Deel jouw ervaring, mening en/of tips voor anderen vooral hieronder, ik ben benieuwd!

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto-prisdeputter-versbeton

Priscilla de Putter

Priscilla de Putter (1983) schrijft als freelance tekstschrijver over steden, wonen, mensen en ontwerp voor o.a. platform Wonen in Rotterdam, Woonstad, Dutch Designers (DuDe) magazine, Uitagenda Rotterdam, Vers Beton en diverse bureaus. Ze startte Habitat Magazine in 2013 en werkt aan het boek Habitat Rotterdam (Trichis Publishing, najaar 2018).

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Ties Joosten
  Ties Joosten

  Sinds twee weken ben ik de trotse eigenaar van een woning in Vreewijk.. Voortuin, achtertuin, the works.

  Op zuid is het allemaal nog wat goedkoper en behapbaarder. Maar dan moet je wel de brug over willen :)

  1. Profielbeeld van Pris
   Pris

   Ha Ties, bedankt voor je reactie op dit stuk en gefeliciteerd met je woning.
   Zuid was (en is) zeker een optie, brug en tunnel zijn geen obstakels voor ons. Al keken we vooral in Charlois/Oud-Charlois, waar ik eerder al woonde. Vreewijk ken ik best een beetje: charmant, groen en rustig. Ik vrees dat ik vooral aan dat laatste nu nog niet kan wennen ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.