Minicollege Studio ErasmusWetenschap en onderwijs4 mei 2018

Minicollege: Waarom herdenkt Rotterdam wel groots het bombardement en niet de Jodenvervolging?

Terwijl Rotterdam jaarlijks op grootse wijze het bombardement van 14 mei 1940 herdenkt, lijkt er minder aandacht te bestaan voor de vervolging van de 13.000 Joodse Rotterdammers tijdens de oorlog. In dit minicollege legt historicus Susan Hogervorst uit waarom.

Hogervorst benadrukt dat herdenken vooral gaat over het heden: over hoe wij in het heden betekenis willen geven aan het verleden. Wat wij wensen te herdenken is dus veranderlijk. Herdenken geeft bovendien vorm aan een identiteit. ‘Ik HERdenk dus ik ben. Wij herdenken dus wij zijn.’, aldus de historicus. Vandaar dat wat, wie en hoe wij herdenken vaak een punt van conflict is, zoals de recente kwestie rondom de Rotterdamse koopavond op 4 mei liet zien.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam in Nederland heel snel een positief verhaal tot stand over opoffering, eenheid en verzet. Daar paste volgens Hogervorst geen verhaal tussen over slachtoffers van doelbewuste vervolging en ook niet van de bombardementen.

Hogervorst laat zien hoe Rotterdam haar eigen positieve geschiedverhaal vertelde en hoe deze veranderde in drie opeenvolgende fasen: van wederopbouw en de viering van de Opbouwdag op 18 mei, via een herdenking van het bombardement bij het monument van Zadkine vanaf 1980, tot de opgelichte brandgrens. Het recente verhaal is gevuld met trots en nostalgie, en heeft een educatieve functie: om aan jongeren én nieuwkomers het Rotterdamse stadsgezicht te verklaren.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:bombardement, Jodenvervolging, minicollege en Rotterdam

Secties: Minicollege Studio Erasmus en Wetenschap en onderwijs

kaart: Theater Rotterdam Schouwburg, Schouwburgplein, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *