voor de harddenkende Rotterdammer

Terwijl Rotterdam jaarlijks op grootse wijze het bombardement van 14 mei 1940 herdenkt, lijkt er minder aandacht te bestaan voor de vervolging van de 13.000 Joodse Rotterdammers tijdens de oorlog. In dit minicollege legt historicus Susan Hogervorst uit waarom.

Hogervorst benadrukt dat herdenken vooral gaat over het heden: over hoe wij in het heden betekenis willen geven aan het verleden. Wat wij wensen te herdenken is dus veranderlijk. Herdenken geeft bovendien vorm aan een identiteit. ‘Ik HERdenk dus ik ben. Wij herdenken dus wij zijn.’, aldus de historicus. Vandaar dat wat, wie en hoe wij herdenken vaak een punt van conflict is, zoals de recente kwestie rondom de Rotterdamse koopavond op 4 mei liet zien.

Bron: beeld: www.youtube.com

Na de Tweede Wereldoorlog kwam in Nederland heel snel een positief verhaal tot stand over opoffering, eenheid en verzet. Daar paste volgens Hogervorst geen verhaal tussen over slachtoffers van doelbewuste vervolging en ook niet van de bombardementen.
Hogervorst laat zien hoe Rotterdam haar eigen positieve geschiedverhaal vertelde en hoe deze veranderde in drie opeenvolgende fasen: van wederopbouw en de viering van de Opbouwdag op 18 mei, via een herdenking van het bombardement bij het monument van Zadkine vanaf 1980, tot de opgelichte brandgrens. Het recente verhaal is gevuld met trots en nostalgie, en heeft een educatieve functie: om aan jongeren én nieuwkomers het Rotterdamse stadsgezicht te verklaren.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder
4

Marianne Klerk

Marianne is historicus, promoveerde in politiek denken aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en op dit moment doet ze onderzoek aan de Universiteit van Oxford. Al 13 jaar woont zij in Rotterdam, in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen geschiedenis van stadsvernieling en -vernieuwing kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina
Arie Kers  - Studio Erasmus

Arie Kers - Studio Erasmus

Profiel-pagina
Nog geen reacties