Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor uw kijkplezier, met deze maand: hoe slim het ontwerp ook is, de mens laat zich niet altijd sturen.

markt grote vis 5 voor 5
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

De realiteit wil nog wel eens botsen – of schuren, op zijn minst schuren – met de manier waarop een plek ontworpen is. De allerbeste intenties die de architect of stedenbouwkundige steekt in een ontwerp kunnen niet voorkomen dat de mens een eigenwijs en nukkig wezen is. Je ziet het aan ‘olifantenpaadjes’ die uitslijten in een grasveld als mensen massaal afwijken van de officiële en betegelde route van A naar B. Je ziet het op een plek als het Stationsplein, dat prachtig is, maar waar de fietspaden zo onhandig liggen dat de fietsers massaal tegen het verkeer in en over de stoep rijden. Je ziet het aan het Schouwburgplein, waarvan het ontwerp van West 8 wereldwijd geroemd werd, maar wat door Rotterdammers nog steeds massaal lelijk en ongezellig gevonden wordt.

Het Visserijplein is ook een ontwerp van West 8. Ik vind het niet heel mooi en ook niet heel gezellig, maar het werkt wel. Er staan roestvrijstalen abstracte bomen, waarin zich de stroompunten bevinden voor de marktkooplui. Als er geen markt is, staan ze als geknakte zuilen te glimmen op het lege plein en steken ze af tegen de bruine baksteen van de huizen om het plein heen. Op donderdag en zaterdag steken de toppen weerbarstig tussen de onderbroeken en de sinaasappels uit. De realiteit vouwt zich moeiteloos om het ontwerp heen. Geen olifantenpaadje vereist.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.