Beeld29 mei 2018

Ondertijds: Olifantenpaadjes

Fotocolumn

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor uw kijkplezier, met deze maand: hoe slim het ontwerp ook is, de mens laat zich niet altijd sturen.

Beeld: Frank Hanswijk

De realiteit wil nog wel eens botsen – of schuren, op zijn minst schuren – met de manier waarop een plek ontworpen is. De allerbeste intenties die de architect of stedenbouwkundige steekt in een ontwerp kunnen niet voorkomen dat de mens een eigenwijs en nukkig wezen is. Je ziet het aan ‘olifantenpaadjes’ die uitslijten in een grasveld als mensen massaal afwijken van de officiële en betegelde route van A naar B. Je ziet het op een plek als het Stationsplein, dat prachtig is, maar waar de fietspaden zo onhandig liggen dat de fietsers massaal tegen het verkeer in en over de stoep rijden. Je ziet het aan het Schouwburgplein, waarvan het ontwerp van West 8 wereldwijd geroemd werd, maar wat door Rotterdammers nog steeds massaal lelijk en ongezellig gevonden wordt.

Het Visserijplein is ook een ontwerp van West 8. Ik vind het niet heel mooi en ook niet heel gezellig, maar het werkt wel. Er staan roestvrijstalen abstracte bomen, waarin zich de stroompunten bevinden voor de marktkooplui. Als er geen markt is, staan ze als geknakte zuilen te glimmen op het lege plein en steken ze af tegen de bruine baksteen van de huizen om het plein heen. Op donderdag en zaterdag steken de toppen weerbarstig tussen de onderbroeken en de sinaasappels uit. De realiteit vouwt zich moeiteloos om het ontwerp heen. Geen olifantenpaadje vereist.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:fotografie, grote visserijplein, markt, olifantenpaadjes en ondertijds

Sectie: Beeld

kaart: Grote Visserijplein, Rotterdam Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *