Media15 juni 2018

De Beste Stuurlui: Ebru Umar, de haatkoningin van Rotterdam

Opinie

Elke vrijdag serveren De Beste Stuurlui een prikkelende opinie voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week: Tara heeft een nieuwe ‘collega’. En tsja, je kunt nu eenmaal niet met iedereen door één deur.

Beeld: Mark van Wijk

Van de week was ik per toeval getuige van de opnames van de talkshow Rijnmond is Gers, het ‘maandelijkse tv-programma met mooie verhalen en positieve ontwikkelingen uit stad en regio.’ Wie huppelde daar kirrend rond? Ebru Umar, want zij presenteert de show. U kent haar wel, de vrouw die dermate worstelt met haar eigen identiteit dat ze op een persoonlijke missie is om zoveel mogelijk moslims te terroriseren. Zo ongeveer elke column is hetzelfde, opgebouwd volgens de formule: haat + haat = nog meer haat. In een recent (en rommelig) dieptepunt werden de Rotterdamse fractievoorzitters – die een coalitie vormen zonder Leefbaar – op één lijn met Volkert van der G. gezet.

Haar cirkelredeneringen met tunnelvisie zijn natuurlijk koren op het molentje van Wilders-adepten die op Twitter aan haar lippen hangen. Dus Metro blijft betalen voor de smakeloze woordenbrij die ze er elke week weer uitkotst. Bereik is bereik, zullen ze waarschijnlijk denken. Met als gevolg dat ik deze vrouw tegen wil en dank mijn ‘collega’ moet noemen, sinds ik voor Metro schrijf.

Op papier hebben we meer gemeen. Geboren in Rotterdam uit ouders die hier niet geboren zijn, journalist, vrouw, scherpe pen. Alleen waar ik droom van een stad waarin alle Rotterdammers zich thuis voelen, doet Ebru haar best om een deel van die Rotterdammers het gevoel te geven dat ze niet welkom zijn. Dat is een wezenlijk verschil.

"Een gesubsidieerde zender die als opdracht heeft Rotterdam en omstreken te vertegenwoordigen, moet politiek neutraal zijn"

Onlangs kreeg RTV Rijnmond op Vers Beton al een veeg uit de pan over de radioprogrammering. Maar toch lijkt de nieuwe hoofdredacteur Ib Haarsma voor een frisse wind te zorgen bij de zender. Daarom vind ik het onbegrijpelijk dat de Rotterdamse haatkoningin een talkshow mag presenteren over hoe leuk deze stad is.

In die gerse stad wonen namelijk ook moslims, die in de eerste plaats Rotterdammer zijn. Waar Ebru dingen over zegt als: “Islamitische kindjes kunnen er ook niets aan doen dat hun ouders ingepakte vleermuizen zijn met middeleeuwse ideeën.” Wat is het signaal dat RTV Rijnmond hiermee afgeeft? Dat ze een zender zijn voor een bepaald deel van deze stad én dat willen blijven.

Dat een zelfstandige krant Ebru Umar een podium geeft is tot daar aan toe. Dat een blad dat ‘geboren is uit liefde voor de stad’ voor iemand kiest die nét achttien jaar in Amsterdam heeft gewoond is al dubieuzer. Maar een gesubsidieerde zender die als opdracht heeft Rotterdam en omstreken te vertegenwoordigen, moet politiek neutraal zijn. Iemand die elke mogelijkheid aangrijpt om een grote groep inwoners van de stad te demoniseren heeft daar niks te zoeken.

Haat is makkelijk, liefde is gers.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, Ebru Umar, moslimhaat en Radio Rijnmond

Sectie: Media

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *