Voor de harddenkende Rotterdammer

Verse opinie voor bij de borrel. Deze week voorziet Beste Stuurvrouw Marianne de nieuwe rector van de Erasmus Universiteit van ongevraagd advies, want dat is hard nodig, vindt zij. Over het mannenbolwerk van de EUR, de commercialisering van de universiteit en de onderwaardering van de geesteswetenschappen.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Allereerst, gefeliciteerd met uw nieuwe baan! Als rector van de Erasmus Universiteit mag u sturing geven aan de leukste universiteit van Nederland. Dit zeg ik als voormalig student en promovendus met een grote liefde voor haar alma mater. Laat ik u dan ook gelijk van ongevraagd advies voorzien, want dat is hard nodig, al zeg ik het zelf. De beste stuurlui staan immers aan wal.

Schaamteloos

Het thema van de rectoraatsoverdracht was ‘Making the Most of Talent’. Natuurlijk is het contact met middelbare scholieren belangrijk, zoals u stelt, maar ik denk dat uw prioriteiten toch ergens anders liggen. Namelijk bij de verspilling van het vrouwelijk talent aan de EUR. Onze universiteit is de hekkensluiter op lijstjes van genderdiversiteit. We hebben zelfs minder vrouwelijke hoogleraren dan de technische universiteiten. En dan heb ik het nog niet eens over het aandeel medewerkers met een migratieachtergrond.
‘Diversity and Inclusion is in our DNA’ is de universiteitsslogan. Maak deze tot werkelijkheid! Er is een diversity office en bijbehorend beleid ingesteld, maar zodra de overheid een geldpotje aanbiedt voor extra vrouwelijke hoogleraarsposten, zeggen de decanen schaamteloos nee. Zowel uw voorganger als de voormalig collegevoorzitter verweten de decanen onwil.

Smoesjes

Pak ze aan, die decanen die paternalistische smoesjes durven te bezigen zoals: “We willen [vrouwelijk talent] beschermen als bestuur omdat zo’n benoeming geïnterpreteerd kan worden alsof iemand niet op eigen kracht tot hoogleraar kon worden benoemd.” Ook de woordvoerder van de Erasmus School of Economics die verkondigt: “Wij beschikken over voldoende financiële middelen om kwalitatief hoogwaardige benoemingen te realiseren en gunnen de Westerdijk-subsidie aan faculteiten die deze beter kunnen gebruiken. Daar wil ik het graag verder bij laten.” Met slechts één vrouwelijke hoogleraar op een totaal van 37 lijkt Economie niet te beseffen dat het probleem misschien ligt bij hun eigen idee over wat kwalitatief hoogwaardig is.

Heimelijk

Ten tweede, verwar valorisatie niet met commercialisatie. In uw eerste speech benadrukt u dat universiteiten maatschappelijk relevant en verantwoord moeten zijn. Ik hoop dat u dit ziet zoals de filosofen Awee Prins en Henk Oosterling: onderzoekinzichten naar de samenleving brengen. Dat is wat anders dan ze vermarkten bij multinationals. Natuurlijk draagt een samenwerkingsverband met het bedrijfsleven bij aan de vorming van de studenten, maar Shell invloed geven op het curriculum is schandalig. Wat ook geen trofee verdient, is het door Shell heimelijk gefinancierde onderzoek dat aan de basis stond van de dividendafschaffing. Evenals het onderzoek voor onder andere Shell en NAM tijdens de Groningse gascrisis, waarvan vooraf vaststond dat de conclusies moesten bijdragen aan een groter maatschappelijk draagvlak voor gas. Een universiteit is meer dan een bedrijf, denkt u niet?

Kranig

Dit brengt mij tot het laatste advies: investeer in uw geesteswetenschappen, ook al zijn het de minder ‘commerciële’ studies in uw stal. De faculteit Wijsbegeerte werd met opheffing bedreigd, maar heeft zich kranig verweerd door filosofie als tweede studie aan te bieden en zodoende meer studenten aan zich te binden. De studie Geschiedenis heeft zich ondanks zware bezuinigingen weten te ontwikkelen tot de beste bachelor en master Geschiedenis van Nederland. Denk niet dat dit zonder slag of stoot ging. Gun ze nu wat ademruimte in plaats van cijfermatige targets en fusieplannen. In uw speech zegt u wat terug te willen doen voor Rotterdam. Besef dan dat onderzoek naar bijvoorbeeld slavernij, populisme of nationale identiteit juist in deze tijd van fundamentele waarde is. Of wilt u economen de naamsverandering van kunstcentrum Witte de With laten duiden?
Ik geef toe: makkelijker gezegd dan gedaan. De realiteit van besturen is altijd complexer, de rekeningen moeten betaald worden en als rector zult u te maken krijgen met het machtsblok van decanen die verandering zullen willen blokkeren. Maar toch droom ik van een universiteit waar gelijkheid meer is dan een papieren tijger, kritisch denken minstens evenveel waard is als rapporten schrijven voor multinationals, en geesteswetenschappen bij de basis horen. Ik durf zelfs te stellen dat Erasmus het zo had gewild.
Met de meeste hoogachting,
Marianne Klerk

Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus en journalist. Rotterdam is in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen van stadsvernieuwing en -vernieling kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Bedankt voor de onderbouwde reactie. Vanaf nu dus gewoon lekker meningen als feiten verkopen.
  O, ik kan het ook. De opleiding geschiedenis van de Universiteit van Utrecht is verreweg het beste. Geschiedenisles is sinds 2002 toen ik voor de klas werd weggehaald, een stuk slechter geworden.
  Wat is het ? Arrogantie of het overtreden van artikel 1 van de grondwet.

 2. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  De studie Geschiedenis heeft zich ondanks zware bezuinigingen weten te ontwikkelen tot de beste bachelor en master Geschiedenis van Nederland.

  Heeft u daar het bewijs voor?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1